2023. december 28., 13:48

Mennyi lesz a szülői bónusz 2024-ben és mikor fizetik ki?

Jó hír, hogy jövőre nem változik a szülői bónusz rendszere. Változik viszont a kifizetés módja és annak maximális összege.

pénz - nyugdíj
Fotó: pixabay.com

Habár Erik Tomáš munkaügyi miniszter komoly változtatásokat akart eszközölni ebben a juttatásban, egyelőre minden marad a régiben. A nyugdíjas szülők továbbra is dolgozó gyermekeik bruttó bérének 1,5 százalékát kapják.

Ami változik, az a kifizetés módja. Eredetileg úgy volt, hogy 2024-től az idősek havonta kapnák a szülői bónuszt, a rendes nyugdíjukkal együtt. Ez nem így lesz.

Egyszerre, egy összegben fogják azt megkapni, mégpedig várhatóan júniusban.

Változik a maximális összeg

2023-ban a maximális szülői bónusz 21,80 euró volt, 2024-ben pedig 23,50  euró lesz.

Mivel 2022-ben az átlagbér elérte az 1 304  eurót, a maximális szülői bónusz januártól évi 282 euró lesz egy nyugdíjas számára. A 2024-es bónuszt ugyanis a 2022-es kivetési alapból számolják ki.

Azok a szülők is többet kapnak 2024-ben, akiknek gyermekei minimálbért kapnak.

Idén a legkevesebbet kereső gyermekek szülei csaknem 112 euró szülői bónuszt kaptak egész évre. S mivel 2022-ben nőtt a minimálbér, a juttatás idén már csaknem 120 euró lesz.

Ki juttathat szüleinek 3 százalékot?

Azok a gyermekek, akik két évvel ezelőtt legalább egy napot dolgoztak és bevételükből nyugdíjbiztosítást fizettek a Szociális Biztosítóba.

Azok a gyermekek, akik helyett az állam fizeti a nyugdíjbiztosítást.

Azok a gyermekek, akik két évvel ezelőtt önkéntes alapon fizették a nyugdíjbiztosítást és szülője (szülei) öregségi nyugdíjat, korkedvezményes nyugdíjat vagy rokkantnyugdíjat, esetleg szolgálati nyugdíjat kap(nak) a nyugdíjkorhatár betöltését követően.

Ki jogosult a szülői bónuszra?

Azok, akik öregségi nyugdíjat, korkedvezményes nyugdíjat vagy rokkantnyugdíjat, esetleg szolgálati nyugdíjat kapnak a nyugdíjkorhatár betöltését követően, ha gyermekük 2022-ben nyugdíjbiztosítást fizetett a Szociális Biztosítóba.

A szülői bónusz nem jár azoknak, akiknek gyermekei külföldön dolgoznak, nem dolgoznak vagy rokkantak.

2023-tól a közigazgatásban dolgozók – rendőrök és katonák – is hozzájárulhatnak szüleik nyugdíjához a szülői bónusszal, amit a rendőrök és katonák társadalombiztosításáról szóló törvénymódosítás tesz lehetővé.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.