2021. október 1., 09:04

Mazda MX-30: A jubileumi változat

A fejlődésben és a konkurenciaharcban nincs megállás, ezért a Mazda is elkészítette első elektromobilját. Méghozzá rögtön egy egzotikus kategóriában: az MX-30 ugyanis ún. terepkupé, amely a hagyományos meghajtású CX-30 alapjaira épül.

Mazda MX-30
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

Az újdonságot egy korlátozott példányszámú jubileumi kiadásban kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

Kezdeném azzal, hogy a legújabb családtag szerintem a márka második legszebb modellje az MX-5 után. Sportos, egyben harmonikus sziluett, gyönyörű ívben ereszkedő tetővonal, elöl-hátul attraktív kialakítású lámpák, az ötödik ajtóba belefutó C-oszlopok.

mazda-mx-30-02
Fotó: Vas Gyula

A körkörös műanyag peremek, valamint az optikailag megmagasított kerékjáratok az autó terepes jellegét hivatottak hangsúlyozni, és valóban macsósabbá teszik az összképet. Mint már említettük, a tesztkocsi különlegessége volt a márka 100 éves történetére emlékező jubileumi kiadás, amely külsőleg a sárhányók és a kerékagyak díszemblémáiban, valamint egzotikus hármas fényezéssel (bordó tető, ezüstszín-berakású C-oszlopok Arctic Metal karosszéria) különbözik a többi modelltől.

mazda-mx-30-05
Fotó: Vas Gyula

Hozzá kell viszont tenni, hogy hasonló színkombinációjú karosszériák – 1500 vagy 2000 eurós felárért – azokhoz is rendelhetők, de ott a tető csak fekete színű lehet.

A belvilág…

…ismertetését némileg rendhagyó módon kívül kezdem. Mégpedig az egymással szemben nyíló ajtókkal, amelyekről értem ugyan, hogy a legendás RX-8-ast hivatottak felidézni, viszont a huszadik kinyitás-becsukás után sem sikerült felfedeznem egyetlen egyéb előnyüket sem. Hátrányukat viszont jó párat, éspedig: a) igen keskenyek, oldalüvegezésük is pici, alig engedve be fényt; b) csakis az elülső ajtók kitárása után nyithatók; c) amelyek viszont a hátsók nyitott állapotában nem csukhatók be. Erről ennyit.

mazda-mx-30-06
Fotó: Vas Gyula

 Szerencsére pozitívabb dolgokkal folytathatjuk: nagyon szép az autó beltere, főleg ebben az extra kiadásban. Elsősorban is kiváló színharmóniában van a tetővel, lásd a szőnyegeket és az üléseket; az elülső fejtámlákba gravírozott emblémák pedig egy Bentleynek vagy Rollsnak is díszére válhatnának.

mazda-mx-30-11
Fotó: Vas Gyula

A múltidéző parafa berakások is az attraktívabb holmik közé tartoznak, a szereltség pedig kifejezetten gazdag. Csak pár értékesebb cucc: 12 hangszórós BOSE hifi, navigáció, 360 fokos kamerarendszer, plusz a fejlett vezetéstámogatók döntő többsége. Az infotainment rendszer kezelhetősége messze a legpraktikusabbak közé tartozik, lényegében a BMW iDrive-jával azonos megoldás. A helykínálat elül jó, hátul szűkös, a koffer eredetileg 366 literes alapméretét pedig itt 341-re csökkenti a prémium hangtechnika.

Az országúton

Ha ezt a fejezetet azzal indítom, hogy az MX-30-ast nettó 30 kWh-s aksival szerelték fel, az autóértők máris összevonják a szemöldöküket. És joggal: ez ugyanis igen kis hatótávolságot jelent. Papíron 200-at, a valóságban kevesebbet. Autónk ilyen szempontból a legrosszabbak közé tartozik az elektromobilok jelenlegi mezőnyében, és lényegében az 5-6 évvel ezelőtti színvonalat képviseli. Ezt a hendikepet kizárólag egy alacsonyabb ár tenné elfogadhatóvá, de a némi apró híján 34–40 ezer euró nem az. Úgyhogy térjünk át inkább itt is gyorsan a szebb dolgokra. Például az erős és rugalmas motorra, amely még a több mint 1,6 tonnás kasztnit is kevesebb mint 10 másodperc alatt gyorsítja százra.

mazda-mx-30-08
Fotó: Vas Gyula

Zajtalanságát szintetikus hanggal kompenzálták, amely belül is hallható a hangszórókon keresztük. Egyedi – és szerintem értelmes – megoldás továbbá, hogy itt nincsenek a más villanyautókra jellemző ilyen-olyan menetmódok. Helyettük kizárólag a rekuperáció, tehát az energia-visszatermelés szabályozható, mégpedig 5 fokozatban; a legerősebb gyakorlatilag kiváltja a fékezéseket a normális forgalomban, a leggyengébb pedig maga a teljes szabadonfutás.

mazda-mx-30-14
Fotó: Vas Gyula

A fogyasztás rendkívül használatfüggő: a Pozsony–Komárom táv egy kb. 30 kilométeres szakaszán, pár falut is útba ejtve, azokon kívül 75 km/órát nem meghaladva 13,2 kWh-t értem el, de ekkor tényleg csak a traktorok nem előztek meg. Az átlag valóban 19 körül van, mint a gyártó állítja; nekem ezt egy egész héten takarékosra kihegyezett használattal sikerült alulmúlnom. Ami pedig a töltési időket és lehetőségeket illeti, részletesen megtalálhatók az adatlapon.

ADATLAP
Akkumulátor (bruttó/nettó): 35,5/30 kWh
Teljesítmény: 107 kW (145 LE)
Nyomaték: 265 Nm
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,7 s
Végsebesség: 140 km/óra
Hatótávolság (gyári adat): 200 km
Hatótávolság (tesztadat): 179 km
Fogyasztás (gyári adat): 19 kWh/100 km
Fogyasztás (tesztadat): 17,6 kWh/100 km
Töltési idő:
* 230 V/10A háztartási áram, 0→100%: 15 óra
* 7,4 kW/ fali töltőboksz, 0→100%: 4 óra 40 perc
* Egyenáramú 50 kW gyorstöltő, 0→80%: 40 perc
H/Sz/M: 4395x1876x1555 mm
Csomagtér: 366–1171 l*
Menetkész tömeg: 1645 kg
Ár: 39 990 €
Az alapmodell ára: 33 990 €
* BOSE hifivel 341–146 l
mazda-mx-30-02
+32 kép a galériában
Megosztás
Címkék