2022. október 22., 11:49

Kia Niro HEV Platinum: Szintet lépett a második nemzedék

Ha egy márka három különböző méretosztályú szabadidő-autót kínál, az ma már nem biztos, hogy elég a vásárlói igények kielégítésére. Időközben ugyanis feltalálták a „városi crossover” kategóriát, és sokan rájöttek: nekik pont ez kell.

Kia
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

A Kiánál a 3 klasszikus szabadidős (Stonic, Sportage, Sorento) mellett ezt az igényt hivatott kielégíteni a Niro, amelynek sikerét immár a 2. generáció megjelenése bizonyítja. Az autót öntöltő hibrid hajtáslánccal és a legmagasabb Platinum szereltségben kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

Az alapforma ugyan megmaradt, de a részleteket a felismerhetetlenségig átrajzolták a generációváltás során. Számos stíluselem visszaköszön a 2019-es New York-i autószalonon bemutatott HabaNiro tanulmánymodellről:

ilyen például a réssé szűkült tigrismaszk, a fényszórók és a menetfények új formája, vagy a minimalizált, de annál hatékonyabb ködlámpák.

Hátul a bumeráng alakú lámpák jelentik a legnagyobb változást, amelyek – a tetőspoiler teljes szélességében világító féklámpával együtt – sokkal távolabbról láthatóvá teszik a jármű jelzéseit a közlekedés többi részvevője számára. Szintén új stíluselem a zongoralakk borítású hatalmas C-oszlop, amely a karosszéria összes elérhető fényezésével attraktív színkombinációt eredményez.  A küszöbök feletti széles betétek is jól mutatnak, bár itt a zongoralakk nem a legszerencsésebb megoldás. A mattezüst színű hátsó alvázvédő lemez felfuttatása viszont formatervezői telitalálat: már-már offroad külsőt kölcsönöz a városi crossovernek…

Kia
Fotó:  Vas Gyula
A beltérben

…sem hagytak meg sokat az elődéből. Azt is mondhatnánk, hogy szinte semmit. Az egyaránt 12,3 hüvelykes digitális műszerfal és központi kijelző most egy 78 (!!!) cm hosszú, közös üvegfelület alá került, amelynek jobb oldalát enyhén a vezető felé fordították. Az autó egyébként minden szinten kizárólag hatfokozatú automata váltóval kapható, amelyet egy mosógépes forgótárcsa működtet az ugyancsak zongoralakkozású középkonzolon. Menetmód-választó is van, amelynek kapcsolóját rendhagyó módon a volán bal küllője alá telepítették. Üzemmódjai: Eco és Sport, amelyek a sebességváltó reakcióját szabályozzák.

Nem túl praktikus megoldásnak tartom viszont a légkondi és az infotainment rendszer vezérlésének összevonását: elérhetőségük egy gombnyomással többet jelent a közös pulton.

Aztán volt még visszagurulás-gátlónk, lejtmenetvezérlőnk, na és az autó egyik legnagyobb ásza: a távirányított parkolás. Aktiválása után kívülről, az intelligens indítókulcs gombjaival manőverezhetjük be a verdát a kiválasztott helyre. Szintén a középkonzolon kaptak helyet az elülső ülések és a kormány fűtésének gombjai. A szereltség értékesebb elemei közül említést érdemel a 360 fokos kamerarendszer és a 8 hangszórós Harman Kardon hifi, egy hagyományos és egy C-típusú USB-bemenettel.

A vezetéstámogató rendszerek listája gyakorlatilag teljes, beleértve a gyalogosvédelmet is. Ami pedig a térkínálatot illeti, a hátul ülők sem fej-, sem lábgondokra nem panaszkodhatnak, ráadásul az elülső üléstámlákba beépített 2 db C-típusú USB-töltéscsatlakozójuk is van. A koffer szintén abszolút elfogadható a maga 451 literes alapméretével; hátránya viszont, hogy hártyavékony, elasztikus takarója legfeljebb két szalmakalapot, plusz néhány odadobott újságot bír el…

Kia
Fotó:  Vas Gyula
Az országúton 

Az új Kia Niro egyik legvonzóbb tulajdonsága változatlanul a hármas motorkínálat (öntöltő hibrid, konnektoros hibrid, tisztán elektromos hajtás). Tesztautónk, mint már említettük, klasszikus hibrid volt, ami ebben az esetben 105 lóerős szívó benzinmotor, 32 kW-os (44 LE) villanymotor és 1,32 kWh-s akkumulátor kombinációja. A váltó hatfokozatú, duplakuplungos automata. A rendszer összteljesítménye 104 kW (141 LE), együttes nyomatéka 265 newtonméter.

Nagy előnye az okos töltésszabályozás, aminek köszönhetően a kis kapacitású akkumulátor is MINDIG elektromos módban tudja indítani a járművet.

(A belső égésű motorokkal felszerelt autók fogyasztása ebben a stádiumban – tehát kb. az első 100 méteren – kb. 25-30 l/100 km…) És rejtély, hogy oldották meg ekkora aksival, de sík úton, a gázpedált kissé ellazítva is rendre leáll a benzinmotor, amit értékelhető távolságok emissziómentes megtételét teszi lehetővé. A fogyasztás további csökkentését eredményezi – főleg városi forgalomban – a rekuperáció mértékének szabályozhatósága a kormány mögötti fülekkel. Ezzel egyébként a fékbetétek élettartama is jócskán meghosszabbítható. Summa summarum: a 2. generációs Kia Niro egy fejlett technikájú, okos hibrid városi crossover, amellyel simán hozható a szűken 5 liter körüli átlagfogyasztás. Kíméletesebb vezetéssel pedig akár a WLTP-értékskálába is beférhetünk… 

Kia
Fotó:  Vas Gyula
Benzinmotor: 1580 cm3, 77 kW (105 LE)/5700, 144 Nm/4000
Villanymotor: 32 kW (44 LE), 170 Nm
Összteljesítmény/nyomaték: 104 kW (141 LE), 265 Nm
Akkumulátor: 1,32 kWh
Sebességváltó: hatfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 165 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,4 s
Gyári átlagfogyasztás: 4,4–4,7 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 100–107 g/km
H/Sz/M: 4420x1825x1545 mm
Hasmagasság: 160 mm
Csomagtér: 451–1455 l
Üzemanyagtartály: 42 l
A tesztelt típus induló ára: 36 190 €
A modellcsalád induló ára: 27 590 €
Kia
+35 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.