2020. november 11., 15:15

Készül a „Megbecsült receptek” gyűjteménye

Nem maradtak feladat nélkül a Megbecsültek Társaságának tagjai a járvány ideje alatt sem. A polgári társulás szervezői egy receptfüzet-gyűjtemény kiadását tervezik, amelyhez jól bevált családi recepteket gyűjtenek, nagymamás főzési és sütési titkokat próbálnak feltárni. Mindenkitől örömmel várják a finom falatok elkészítéséhez szükséges felvidéki recepteket.

Illusztrációs felvétel a Megbecsültek Társasága báljáról
Fotó: Megbecsültek Társasága

Felhívást tettek közzé a Megbecsültek Társaságának szervezői. Olyan régi, jól bevált, igazi nagymamás, családi recepteket keresnek, amelyek alapján készült ételek mindig sikert aratnak egy-egy család asztalán. Régi ízeket, házias finomságok receptjeit szeretnék összegyűjteni és egy kiadványba fűzni őket. Ahogy a szervezők, Fodor Szilvia és Horváth Judit elmondták, a terveik szerint kis füzeteket adnának ki, témakörök szerint.

A karácsonyi ünnepek közeledtével a süteményes és kelt tésztás receptekkel foglalkoznának első körben, később a disznótoros recepteket és a házias levesek elkészítési módjait is egy csokorba gyúrnák.

A recepteket e-mailen vagy postán (Mierove námestie 4, 924 01 Galanta) is el lehet küldeni a Megbecsültek Társaságának galántai irodájába, de a hölgyek nevetve mondják, kóstolót is szívesen fogadnak, és akkor azonnal „tesztelni” is lehet a finomságokat.

Horváth Judit elmondta, rájöttek arra, hogy az idős asszonyok a karantén ideje alatt is szívesen sütnek-főznek, ez az elfoglaltság szórakoztatja és leköti őket, így úgy gondolták, motiválják őket arra, hogy a régi családi recepteket feltárják a közösség előtt is. A szervező hölgyek leginkább a nagymamák konyháinak titkaira kíváncsiak, szeretnék, ha a szépkorúak felfednék, hogyan, milyen fogásokkal csalogatják elő az ételek, a sütemények, a pogácsák hagyományos, régies ízét.

Fodor Szilvia hozzátette, mikor a Megbecsülte Társaságának tagjai kirándulni járnak, akkor is mindig a receptekről beszélgetnek, és mindenki elhozza magával a jól sikerült száraz süteményeket, pogácsákat, így biztos, hogy a társaságban senki nem marad éhen.

A kiadványokat füzetecskék formájában tervezik megjelentetni, szimbolikus összegért kínálnák őket az érdeklődőknek és mindazoknak, akik receptet küldtek egy ingyenes példány is jár majd.

A Megbecsülte Társaságának tagjai idős emberek, így a járványügyi helyzetben a leginkább veszélyeztetett korosztályt képviselik. Sajnos a szervezet életét is negatívan befolyásolta, mondhatni megbénította a koronavírus járvány, de a szervező hölgyek és a polgári társulás elnöke, Forró Krisztián is igyekszenek tartani a lelket az idősekben. A munkatársak hosszú telefonhívásokat folytatnak a szépkorúakkal, próbálják lefoglalni őket, vagy kedves szóval motiválni.

Sok esetben épp ők azok, akik felhívnak minket, érdeklődnek, hogy telnek napjaink, mesélnek magukról, családjukról, egy kicsit kipanaszkodják magukat, örülnek, hogy érdeklődve hallgatjuk őket. Ha tanácsra van szükség, természetesen, szívesen segítünk”

– nyilatkozta Fodor Szilvia. Az idősek elszigeteltsége az utóbbi időszakban növekedett, a nyugdíjasklubok és más szervezetek rendezvényei sem működnek, a rokonok is ritkábban tesznek látogatást náluk, így nagy szükség van a Megbecsültek Társasága szolgáltatásaira. A munkatársak addig is igyekszenek megszervezni a jövő évi programot, reménykednek abban, hogy minél előbb visszatérhetnek a régi kerékvágásba. Új kirándulási helyszínek, színházi előadások után kutatnak.

Igyekszünk hasznosan kihasználni ezt az időszakot. Természetesen, valamennyi elmaradt rendezvényünket, kirándulásunkat meg szeretnénk valósítani a jövő évben. Nagy örömünkre szolgál, hogy például a Karlove Vary-ba tartó utunkra, amelynek a pontos dátumát még nem ismerjük, rendkívüli az érdeklődés”

- árulták el a szervezők.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.