2023. szeptember 30., 19:40

Jeep Compass 1.5 MHEV: 130 benzines és 20 elektromos lóerő

Az ikonikus amerikai márka öttagú kínálatából (Renegade, Wrangler, Compass, Grand Cherokee, Gladiator) nemrég a középső Compass konnektoros hibrid verzióját teszteltük. Ezúttal a másfél literes benzines turbómotor lágy hibrid technikával kiegészített változatát próbálhattuk ki, a 4 közül a második leggazdagabb Limited szereltségben. Ez a típus minden szereltségi szinten kizárólag fronthajtással és hétfokozatú automata váltóval áll a vásárlók rendelkezésére. 

0828 Jeeb b
Galéria
+16 kép a galériában
Fotó: Vas Gyula
Alaktan

A hétlyukú hűtőrács még a márka klasszikus védjegye (e szereltségben ezüstszínű keretekkel, két oldalán LED kivitelű fényszórókkal), de mögötte a karosszéria kupés formája már a mai divattrendeket követi. Oldalról a trapéz alakú műanyag kerékszoknyák adnak a legtöbb SUV-től férfiasabb jelleget az autónak, és a kilincsek magasságában húzódó pengeéles perem is feldobja az összképet.

Szép látványelem a cápauszonyt formázó C-oszlop is, valamint a klasszikus formájú hátsó lámpatestek, közöttük az elnézhetetlen, háromdimenziós JEEP felirattal.

0828 Jeeb b
Fotó:  Vas Gyula

A magas kerékjáratok sejtetni engedik az autó terepképességeit, bár a fronthajtás ezeket eléggé behatárolja. A 18 hüvelykes alufelniken feszülő 225/55-ös abroncsok sem terepnyüvésre valók, így hát maradjunk abban, hogy a lágy hibrid Jeep Compass tulajdonképpen egy klasszikus szabadidő-autó.

A belteret

…alaposan átdolgozták az elődhöz képest.

A sofőr előtti teljesen digitális műszerfal 10,25 hüvelykes, megszámlálhatatlan megjelenítési lehetőséggel.

A 10,1 colos központi kijelzőről ugyanez mondható el: leolvashatók róla a benzines/elektromos hajtási rezsim alapadatai, kitűnő felbontásban jeleníti meg az e szinten standard tolatókamera képét, navigációs rendszert viszont itt nem kínál az autó.

0828 Jeeb b
Fotó:  Vas Gyula

Helyette felvonultatja az összes fontos vezetéstámogató rendszert, a kétfunkciós, távolságkövető tempomattól kezdve az automatikus sávtartásig.

A Compass további nagy erénye a térkínálat: fejedelmi hátsó utastér, négy személy számára széles kihajtható, pohártartós kartámlával, egy szektorral hátrébb pedig 438 literes csomagtérrel.

Amelyet szükség esetén úgy bővíthetünk 1387 literesre, hogy közben sík padlót kapunk, lásd a megfelelő ábrákat.

0828 Jeeb b
Fotó:  Vas Gyula
Az országúton

Kezdjük azzal, hogy a Jeep Compass MHEV lágy hibrid technikája eltér a többi márka hasonló modelljeitől. Az 1,5-ös benzines turbómotort segítő villanymotor itt ugyanis nem a hagyományos indítómotor/generátor, hanem közvetlenül a hétfokozatú, kétkuplungos DCT automata váltóba építették be. A rendszer részét képező miniatűr akkumulátornak köszönhetően akár tisztán elektromos indulást is lehetővé tesz a maga 15 kW-os (20 LE) teljesítményének köszönhetően, de az autó összteljesítménye a benzinmotoréval azonos. 

0828 Jeeb b
Fotó:  Vas Gyula

Ugyancsak elektromos rezsimre kapcsol az autó pl. tolatáskor, de nagyobb sebességnél gázelvételkor a vitorlázást is meghosszabbítja; mindennek feltétele azonban az akkumulátor megfelelő töltöttsége.

Az egész lágy hibrides buli nagy pozitívuma az átlagos használattal elérhető 6 literes fogyasztás, ami egy magas építésű szabadidő-autónál kiváló érték. Teszteredményünk csak azért volt 1 literrel magasabb, mert terepen is jócskán megjárattuk a verdát.

S hogy a sok jó és szép ellenére mégis pici negatívummal kell zárnunk a tesztet, az a kemény, érzéktelen gázpedálnak köszönhető: kb. kétszer akkora erővel kellett nyomnunk az automata váltó adekvát reakciójának eléréséhez, mint más hasonló autóban…

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1469 cm3

Teljesítmény: 96 kW (130 LE)@5500

Nyomaték: 240 Nm@1500

Sebességváltó: hétfokozatú kétkuplungos automata

Legnagyobb sebesség: 193 km/óra

Gyorsulás 0–100 km/óra: 10 s

Gyári átlagfogyasztás: 5,6–6 l/100 km

Tesztfogyasztás: 7 l/100 km

CO2-kibocsátás: 128–136 g/km

H/Sz/M: 4404x1819x1629 mm

Hasmagasság: 198 mm

Orrszög/farszög/rámpaszög: 15,8/30,8/21,8°

Csomagtér: 438–1387 l

Üzemanyagtartály: 55 l

A tesztelt típus induló ára: 37 600 €

 

 

0828 Jeeb b
Galéria
+16 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.