2022. április 26., 19:19

Idősgondozás határok nélkül

Közös programba fogott Somorja és Győr városa az idősek megfelelőbb ellátása, megsegítése és gondozása terén. Az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósítandó Kisprojekt Alap pályázati felhívását a Rába–Duna–Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat és a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. indította útjára.

 

Ambrózia
Fotó: Bodó Anna felvételei

Az időskorúak gondozásának összehangolása a határ mindkét oldalán című tervezet két partnerszervezete a somorjai Ambrózia Idősek Otthona és a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény. A tapasztalatcsere, az intézményi kapacitások bővítése, valamint a már bevált gyakorlatok alkalmazása különösen fontos, mert az idősgondozás korunk egyik legnagyobb kihívása, amelyre a családoknak, a szociális és az egészségügyi rendszereknek reagálniuk kell. A projekt valójában szemléletváltási folyamat, illetve cselekvési tervek kidolgozása, amelyek lehetővé teszik, hogy minőségi változtatást érjenek el az idősgondozás területén a családtagok, a szomszédok, valamint a hivatásos segítők bevonásával.

– Az egyik fontos feladatunk, hogy létrehozzunk egy közös alapfogalom-gyűjteményt, amely révén a szociális szférában használatos alapfogalmakat tisztázzuk, hiszen a partnerekkel folytatott beszélgetések és a közös munka során gyakran tapasztaltunk különbözőségeket a magyarországi és a szlovákiai magyar szakterminológiában. A két ország terminológiája közti különbségek ráébresztettek bennünket arra, hogy mekkora lehetőség van ezekben a különbségekben. Somorján például a támogató csoportok működtetése (rendőrség, körzeti orvos, tűzoltók) egyáltalán nincsen kiépítve, Győrött azonban már régóta jól működik, s ezt a partnerek tovább tudják fejleszteni a projekt segítségével. A közvetlen környezetünkben élő időseket tudnánk ezáltal segíteni, vagy konkrét eseteket tudnánk kellőképpen, szakmabeliekkel megoldani, ha szükséges – vázolta Bodó Anna, az Ambrózia igazgatója.  

A somorjai idősotthon a Pro Bono szállítószolgálattal áll kapcsolatban. Ez az egyesület biztosítja az idősek utaztatását. Természetesen a szépkorúak, sőt a fogyatékkal élők szállítására kialakított járművekkel közlekednek a városban és a városon kívül, minden esetben az idős emberek igényeihez igazodnak. Ez a győri partnernek idegen volt, de az ötletet szeretnék odahaza is felhsználni. 

A győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménynek négyszázhatvan alkalmazottja van, az Ambróziának harminckettő. Lényeges a különbség, de ez nem befolyásolja a közös munkát.

Nappali ellátó szolgálat 

– További terveink között szerepel egy nappali ellátó szolgálat kialakítása demens betegek, mentálisan sérült, illetve otthoni ellátásban részesülő betegek számára, akik reggel nyolctól délután négy óráig ott vannak az intézményben, majd a hozzátartozó eljön értük, s hazaviszi a családhoz. Természetesen napközben az ott dolgozók különféle foglalkozásokkal tarkítják a betegek napját, valamint pihenőhelyiséget is biztosítanánk a számukra. Somorján ez a szolgáltatás nagyon hiányzik. Az Ambrózia Idősek Otthonában dolgozók szerint is nagy szükség lenne a nappali ellátó szolgálatra – mutatott rá Bodó Anna.

szakmai csoport
Fotó:  Bodó Anna felvételei

A későbbiekben szeretnének egy kisfilmet forgatni az időskori ellátás problémáiról és a legjellemzőbb betegségekről. Ebbe mindenképpen szeretnék belevonni a középiskolás diákokat is, akik például az egészségügyi szférában képzelik el a jövőjüket. A leggyakoribb betegségek közé tartozik a demencia, amely egyébként is korunk réme, de az Alzheimer-kór is nagyon gyakori az idősek körében.

A családtagok gyakran elkendőzik, illetve nincsenek tisztában ezekkel a betegségekkel, és inkább ráfogják az idős korra. A fiatalok számára szeretnék bemutatni, hogy nagyon fontos az idősek korrekt ellátása, s hogy mit tudunk tenni ezért mi, egyszerű emberek.

 – Valóban nagyon jó a kapcsolatunk a somorjai orvosokkal, sokszor a háziorvos az, aki jelezni tudja a szociális gondozónak, ha egy idős páciens – aki egyedül él – ilyen jellegű gondokkal küzd. Ezáltal tudomást szerzünk róla, így elejét vehetjük egy esetleges tragédiá-nak – mondta Bodó Anna, a somorjai Ambrózia Idősek Otthona igazgatója. 

Jövőbeni tervek

Somorja önkormányzata és az Ambrózia egy nagyobb pályázatban is gondolkodik. Közös programokat terveznek a győri partnerekkel a különféle terápiás foglalkoztatások, vagy ami a somorjai idősotthonban kifejezetten hatékony, az érzékszervi aktivizációs foglalkozások területén.

 – Mindenképpen szeretném elérni, hogy szorosabb legyen közöttünk a szakmai együttműködés, de annak is örülnék, ha az emberek tudatosítanák, hogy a bajban bátran fordulhatnak szakembereinkhez, itt az Ambróziában. Folyamatosan azt tapasztaljuk ugyanis, hogy mennyire tanácstalanok az emberek, ha idős családtagjuk ellátásáról van szó. Nem tudják hova fordulhatnak tanácsért, honnan szerezzenek, milyen nyomtatványt hogyan töltsenek ki, hová vigyék vissza – foglalta össze Bodó Anna.

Orosz Csaba, Somorja polgármestere szintén fontosnak tartja az idősek szakszerű ellátását, illetve támogatásukat. Szerinte a közös projekt lényege, hogy Somorja előbbre lépjen a szociális ellátás és az idősgondozás színvonala terén.

 – Az a cél, hogy az idős embereknek különféle programokat biztosítsunk, hogy minél tovább megtartsák vitalitásukat. A nappali ellátás iránt sokan érdeklődnek. Olyan családtagok, akik egyelőre nem szeretnék az otthonban elhelyezni szeretteiket, viszont sok időt töltenek a munkahelyükön. Ezt a problémát hivatott áthidalni a nappali idősellátás – mondta el a polgármester. Hozzátette, hogy az Ambrózia Idősek Otthonának épülete újabb szárnnyal bővült, amely így már további tizenhat szépkorú embert képes befogadni. 

Megjelent a Magyar7 2022/16.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.