lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. április 21., 09:42

Csatlósmentalitás és a szlovák politika parcellái – Megjelent a MAGYAR7 16. száma

Szíriában kezdődött, Ukrajnában folytatódik…és ki tudja, hol fejeződik be. Most csak azt látjuk, hogy a nagyhatalmak összecsapása még tart a szomszédban. Erről is olvashat a Magyar7 idei 16.számában.

magyar7_2022_16

Kövesdi Károly, lapunk főmunkatársa írja vezércikkében, hogy „az utóbbi időben a szlovák sajtóban és a közéletben elszaporodott magyarellenes kirohanások után eltöprenghetünk afölött, vajon mi állhat ennek az uszításnak a hátterében. (…) A szolgalelkűség és a megfelelési kényszer persze nem új dolog a szlovák politikában. A Hitler bábáskodásával alakult szlovák államban 1941 szeptemberében elfogadott ún. zsidó kódex a német nürnbergi törvényeknél is szigorúbb volt. Tisóék bizonyítani akarták, hogy mindenkinél lojálisabbak a nácikkal. Súgva tegyük hozzá: Magyarországon a zsidók deportálására csak 1944 májusában (csaknem három évvel később) került sor, a német megszállást követően, a világ liberális, újmarxista sajtója mégis egészen a közelmúltig a magyar antiszemitizmusról lihegett. A hadi helyzet fordultával aztán a szlovák progresszívek gomboltak egyet a lojalitáson, és gyorsan felkeltek. Ez a mai napig a szlovák történelem legfényesebb fejezete.

közélet 2022_16

Parcellák a szlovák politikában című heti összefoglalójában Kolek Zsolt lényegében folytatja a gondolatot. „Az ukrajnai háború hatására ugyan összezártak a kormánypártok, de a romló szociális helyzet egyre nagyobb muníciót kínál az ellenzéknek. A Boris Kollár által előhúzott magyar kártya a körvonalazódó gazdasági válság miatt félő, nem marad egyedi jelenség. Az ukrajnai háború hiába teremtett kommunikációs egységet és látszatbékét a kormányoldalon, a koronavírus-járvány következményeiből még éppen csak éledező világgazdaságot újabb válsághullámba taszította, aminek hatásai alól Szlovákia sem tudja kivonni magát.

Szíriában kezdődött, Ukrajnában folytatódik…és ki tudja, hol fejeződik be. Most csak azt látjuk, hogy a nagyhatalmak összecsapása még tart a szomszédban, írja külpolitikai jegyzetében Haják Szabó Mária.

A gyógyítás az én utam, vallja Juhász Péter rimaszombati sebész főorvos, akinek az életpályájáról készült Hátrányból építkező siker című dokumentumfilmet a napokban mutatták be Budapesten. A filmről, a kórházi orvosok és a szlovákiai egészségügyi ellátórendszer problémáiról, illetve az egyén és a társadalom gyógyulásának összefüggéseiről beszélgetett vele Virsinszky Tamás.

interju 2022_16

Rajkovics Péter azt írja Piac rovatunkban, hogy munka ugyan van, de egyre kevesebbre futja a fizetésből. A kormány addig tologatta a magas infláció okozta károk kompenzálásának kérdését, hogy egyre többen fenyegetnek sztrájkkal. Háború ide, a volt kormányok hibás intézkedései oda, komoly problémákat okozhat a hatalmon lévő pártoknak az elégedetlenség. Már csak azért is, mert a lakosság körében tapasztalható elégedetlenséget a meghirdetett tüntetések csak tovább fokozzák.

piac_2022_16

Április 12-e az Országgyűlés egyhangú határozata értelmében 2012 óta a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja. A Rákóczi Szövetség, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szili Katalin miniszterelnöki megbízott részvételével megrendezett eseményen emlékezett. Erről számol be Pomichal Krisztián a Megbocsátani lehet, feledni nem szabad című beszámolójában.

A következő, Kocur László által lejegyzett történet is a szülőföldről való elűzéshez kapcsolódik. Címe: Csak azért, mert magyarok voltunk...

Hogy korunk elűzöttjei visszatérhessenek őseik földjére, segíteni kell őket. Ezt teszi immár öt éve a Hungary Helps, amelynek vezetőjét Azbej Trisztan államtitkárt Somogyi Szilárd kérdezte.

Bárány Jánostól megtudjuk, hogyan sikerült Ibsen Kísértetek című drámájának bemutatója a Komáromi Jókai Színházban. Nagyon aktuális az üzenet: ára van annak, ha valaki úgy dönt, hogy hazugságok között éli le életét.

múzsa 2022_16

Rezső, akit apja Raoulnak hívott. Neve alapján franciának véltem őt, csak később tudtam meg, hogy bár Bécsben született 1874-ben − apja német, édesanyja pedig cseh származású volt −, Budapesten nőtt fel és itt magyar iskolába járt. Franzé Rezső szerepelt a bizonyítványain, de apja (talán ősei francia gyökereire is emlékezve) rendszerint Raoulnak hívta. Hogy milyen szakterületen alkotott, megtudják Lacza Tihamér Leporolt históriák rovatából.

Olvassunk verset, ajánlja N. Gyurkovits Róza, aki vallja, jó a túl hangos és hangzavaros időkben közel engedni szívünkhöz-elménkhez a szépet. Ambivalenciáiban is egyértelmű, megkapó szövegeket. Mert a vers nem Bábel tornya, ezért vannak örök sorok, melyek sötét borongásokban is elkísérnek. Rossz időkben meg különösen. Kitetszik belőlük, hogy a betűn túl végtelen a világ…

Múltunk rovatunkban egy könyvre hívja fel a figyelmet Juhász Dósa János. Azt írja, feledékenységre a legjobb recept Sal Endre, vagyis a Mi, magyarok című kötete. Célja az volt, hogy ne merüljenek feledésbe a kevésbé ismert, de a világnak sokat adó magyarok.

tájaink_2022_16

Tájaink rovatunkat Pozsonyban kezdjük. Dunajszky Éva annak járt utána, hogy a járvány után fellélegezhet-e vajon a városi turizmus. Az emberek bizalmatlanok még, az utazási kedv lassan nő, de az év első hónapjai azt mutatják, hogy Pozsony iránt van érdeklődés.

Emlékünnepséggel és a művei inspirálta grafikákat tartalmazó album bemutatójával emlékeztek születésének 122. évfordulóján Márai Sándorra szülővárosában, Kassán. Erről Fábián Gergely számol be lapunkban.

Közös programba fogott Somorja és Győr városa az idősek megfelelőbb ellátása, megsegítése és gondozása terén. Reczai Lilla azt írja Idősgondozás határok nélkül című cikkében, hogy a partnerszervezetek a somorjai Ambrózia Idősek Otthona és a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény. A tapasztalatcsere, az intézményi kapacitások bővítése, valamint a már bevált gyakorlatok alkalmazása különösen fontos, mert az idősgondozás korunk egyik legnagyobb kihívása, amelyre a családoknak, a szociális és az egészségügyi rendszereknek reagálniuk kell. A projekt valójában szemléletváltási folyamat, illetve cselekvési tervek kidolgozása, amelyek lehetővé teszik, hogy minőségi változtatást érjenek el az idősgondozás területén a családtagok, a szomszédok, valamint a hivatásos segítők bevonásával.

Ungvárról Komáromba érkezett Yaroslav Shlyakhta, de nem most, hanem már hat évvel ezeőtt. Vele együtt már 26 ukrán orvos dolgozik huzamosabb ideje a helyi kórházban. Yaroslav szülei és neje, Iryna is ott dolgoznak, és jól érzik magukat a Duna-parti városban. Az ukrán orvosok a gyógyítás mellett menekült honfitársasikat is segítik, olvashatjuk Nagy-Miskó Ildikó írásában.

Magyar gyerekek szeretetbölcsője a vágfarkasdi Életke Óvoda, ahol csendes lelkigyakorlattal kezdődnek a napok. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programban épült óvodának a református egyház a fenntartója. Zajlik a beíratási program, a családok az „ovibakukucskálós” alkalmak által nyerhetnek bepillantást az intézmény mindennapjaiba, írja Somolai Andrea.

Április 11-én Fülek város vezetése Comenius-emlékplakettel jutalmazta három kiváló pedagógusát. Az idei kitüntetettek között egy életműdíjat is kiosztottak, amelyet az idén a 86. életévét betöltő Somogyi Márta nyugalmazott pedagógus kapta. Az eseményről Agócs Szvorák Emese küldött tudósítást.

Könyvvé formálódtak Szabados Anna garamkövesdi emlékei a címe Bokor Klára beszámolójának. A Gyurcsó István Emléknapon mutatták be a kötetet.

Pósa Lajos költő születésének 172. évfordulóján ünnepélyes keretek között nyílt meg Nemesradnóton a Pósa Lajos Képtár, amely a századforduló nagy meseírójának szentelt első állandó tárlat nemcsak a Felvidéken, hanem az egész Kárpát-medencében. Az eseményről Virsinszky Tamás számolt be.

Egy pályázat eredményeként jelentős mértékű zöldítés zajlik a Lévai járásban elterülő Nyírágó községében. Az elmúlt hetekben háromezernél is több fát, bokrot ültettek ki a település külterületein, elsősorban Kispusztán és a farnadi–kurali határon. Erről szól Kaszmán Zoltán Fű, fa, bokor Nyírágón című tudósítása.

A Pólyánban élő Tomojka-Vojtko házaspárhoz látogatott el Molnár Gabriella. Ökotudatos életmód, egyedi építészeti megoldások, napelemek, önellátás, karbonlábnyom – mindezekről szó van az írásban, amelynek főszereplői vallják, mindarra jut időnk, ami fontos számunkra. A cikk címe: Egy újragondolt hajókonténer.

Amikor a radioaktivitásnak örülünk a címe Domonkos Andor kutatóorvos cikkének, mert gyógyíthatunk vele. Ezekről a módszerekről, a sugárterápiákról tudhatunk meg többet az írásból.

kávézó 2022_16

Monterey, Kalifornia egykori fővárosa. Barangoló rovatunkban Protics János Kalifornia egykori fővárosába kalauzol el bennünket. Monterey a Csendes-óceán partján fekszik, egy gyönyörű öbölben, körülbelül félúton San Francisco és Los Angeles között.

Bögrés diós sütit és füstölt lazacos sós pitét készíthetünk B. Szabó Csilla leírása alapján, amelyet Íz-lelő rovatunkban találnak. Vas Gyula a frissítésen átesett BMW iX3 autót tesztelte.

Kiesett a címvédő és a Bayern München, de favoritokból nincs hiány. Megvan tehát a Bajnokok Ligája 2021–2022-es idényének legjobb négyese, két angol és két spanyol csapat küzd az elődöntőben. A Manchester City a Real Madriddal, a Liverpool a Villarreallal találkozik a legjobb négy között, közülük kerül ki az idei kiírás győztese, írja Rajkovics Gíörgy az Angol és spanyol klubok elődöntője című összefoglalójában.

Első magyar sportolóként nyert egyéni téli olimpiai aranyat, majd április elején a világbajnokságon is hengerelt. Négy világbajnoki címével, amit Kanadában szerzett, a gyorskorcsolya legendái közé került Liu Shaoang, írja Szurkoló rovatunkban Rajkovics Péter.

Önök küldték rovatunkban Egy fénykép 1965-ből, Kulcsod Pencsik dűlőjéből címmel Halgas Ildikó visszaemlékezését olvashatják.

A Magyar7 hátlapján a csécsi református templom és a zolnai Szent István-templom Kálvária freskói láthatók.

A Magyar7 idei 17. számában is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt.

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.