2022. június 3., 13:46

Hyundai Tucson 1.6 CRDi N Line: A sportos változat

A koreai márka középkategóriás szabadidőse nemcsak Európában döntögeti az eladási rekordokat, hanem a hazai piacon is hónapokig listavezető volt – ami a Škodákkal szemben nem kis dolog. Ráadásul újabban N Line sportverzióban is kapható, amely nemcsak külalakjában, hanem technikájában is számos többletet nyújt a standard típusokhoz képest.

Hyundai Tucson 1.6 CRDi N Line
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

Ezt a verziót kaptuk meg tesztelésre, 1,6 literes dízelmotorral és az azt kiegészítő lágy hibrid hajtáslánccal.

Alaktan

Elölről a sportverzió magasabb és szélesebb hűtőmaszkja tűnik fel elsőként, két oldalán a drágakövekre hajazó fényforrásokkal. Alattuk a standard modellekétől nagyobb és élesebb metszésű lökhárító húzódik, hatásosan kiugró ezüstszürke peremmel. A fényszórók fekete kerete szintén a sportos hatást erősíti.

hyundai-tucson-1-6-crdi-n-l-03
Fotó:  Vas Gyula

Oldalnézetből a küszöbök feletti mély horpasz töri meg a bádogfelület egyhangúságát, a kerékszoknyákat viszont véleményem szerint kár volt színre fújni: a klasszikus fekete műanyag nemcsak macsósabb lett volna, hanem a tető (választható) színével is jobban harmonizálna. Hátul is első rápillantásra szembetűnőek az N Line kivitel többletei: uszonyokkal megvadított hosszú tetőspoiler, alsó diffúzor, méretes dupla kipufogóvég. Az attraktív mintázatú könnyűfém keréktárcsák is megérnek egy misét, főleg ebben a 19 hüvelykes kivitelben.

hyundai-tucson-1-6-crdi-n-l-02
Fotó:  Vas Gyula

Végezetül pedig egy magánvélemény, amely azonban az autó eladási sikereire való tekintettel talán több annál: az új Tucson egy NAGYON SZÉP, arányaiban és formavilágában tökéletesen eltalált szabadidő-autó. Főleg ebben a kivitelben…

A beltér

…ismertetésénél bajban van az autóítész. Mármint hogy mivel is kezdje: a varázslatos műszerfallal? a futurisztikus középkonzollal? OK, induljunk a központi műszeregységgel, amelyről édeskevés csupán annyit mondani, hogy teljesen digitális. Mert ezen túl 1. az autó mindhárom üzemmódját (Eco, Normal, Sport) képes külön megjeleníteni, 2. előzéskor mindkét „órája” visszapillantó tükörre vált, ráadásul az autó melletti holtteret látjuk bennük, 3. közepén az autó funkcióinak, üzemmódjának és fedélzeti számítógépének teljes adatlistája hívható le a kormányon található nyomógombok segítségével.

hyundai-tucson-1-6-crdi-n-l-15
Fotó:  Vas Gyula

A vezetőtől jobbra pedig – egy játékkonzolhoz hasonló pultot látunk. Klasszikus váltókarnak se híre, se hamva; helyette gombokkal kapcsolunk előremenetelt, tolatást, üresjáratot, menetmódokat, tengelyközi difizárat, lejtmenet-szabályozót, parkolási pozíciót. Bámulatos, milyen könnyű megszokni, és mennyire kényelmes!

hyundai-tucson-1-6-crdi-n-l-22
Fotó:  Vas Gyula

Ezek után már tényleg nem sok helyünk maradt olyasmik ismertetésére, mint a szinte teljes körű vezetéstámogató rendszerek, a csúcsminőségű Krell hifi, a tökéletes testtartást adó, fűthető/szellőztethető elülső sportülések, a tekintélyes hátsó élettér (az elülsőhöz hasonlóan 2 USB-csatlakozóval), és az 546-tól 1725 literig bővíthető, maximalizálva is sík padlójú koffer. Az N Line többlete mindehhez: vörös varratok, perforált bőrbevonatú vastag kormány, fekete tetőkárpit, fémpedálok.

Az országúton

A tesztautó 1,6-os dízelmotorját a maga 136 lóerejével nem nevezhetem izompacsirtának, a 48 V-os lágy hibrid rásegítés pedig csak a fogyasztásban mutatkozott meg néhány deciliterrel.

hyundai-tucson-1-6-crdi-n-l-14
Fotó:  Vas Gyula

A hétgangos kétkuplungos automata váltó egyrészt simán dolgozott, másrészt kellő érzékenységgel reagált a választott menetmódokra. Sportrezsimben például – a sebességváltó már említett kipörgési hajlandóságán túl – érezhetően bekeményítette a kormányzást is. Jóval több figyelmet érdemelnek azonban a hajtáslánc egyéb elemei: a már említett tengelyközi difizáron és lejtmenet-vezérlőn kívül elsősorban az ECS adaptív futómű, amely az adott sebességhez, az útfelszín minőségéhez és a kanyarvétel tempójához igazítja az autó pillanatnyi rugózását. Teszi mindezt a 4 lengéscsillapító külön vezérlésével, így az autó fekvése valóban minden kanyarban ideális.

hyundai-tucson-1-6-crdi-n-l-11
Fotó:  Vas Gyula

Természetesen ugyanez érvényes enyhébb terepen, bármilyen minőségű földúton is, ahol ráadásul szükség esetén az automatikus összkerékhajtás jön a vezető segítségére. A fogyasztásról pedig csak annyit, hogy a gyári 6 literhez tényleg kisöpört utak kellenek, de egy 6,5-ös átlag normális vezetéssel simán összehozható…

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1598 cm3
Teljesítmény: 100 kW (136 LE) @4000
Nyomaték:   320 Nm@2000–2250
Sebességváltó: hétfokozatú kétkuplungos automata
Elektromos rendszer: 48 V lágy hibrid
Legnagyobb sebesség: 180 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 11,6 s
Gyári átlagfogyasztás: 6,0 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,3 l/100 km
CO2-kibocsátás: 157 g/km
H/Sz/M: 4510x1865x1656 mm
Csomagtér: 546–1725 l
Üzemanyagtartály: 54 l
A tesztelt típus induló ára: 39 390 €
hyundai-tucson-1-6-crdi-n-l-02
+34 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.