2023. január 28., 10:49

Honda Civic 2.0 i-MMD Sport: A 11. generáció

Ötven év, 11 generáció; ez olyan sikertörténet, amilyennel csak kevés autó dicsekedhet. Arról nem is beszélve, hogy a Honda Civic fél évszázad alatt kisautóból kompakt kategóriássá nőtte ki magát. Az aktuális modell pedig nemcsak egyszerűen egy új verzió, hanem műszakilag is forradalmi előrelépés: egyetlen hajtáslánca ugyanis olyan hibrid technikát vonultat fel, amilyenre eddig nem volt példa az autóiparban.

Honda Civic 2.0 i-MMD Sport
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

Lássuk mindezt részletesebben.

Alaktan

Kezdjük a méretváltozásokkal, amelyek még a korábbiaknál is sportosabb fazont adtak az autónak: hosszúság +3,1, tengelytáv +3,5, magasság -2,7 centiméter. Az ötajtós karosszéria is laposabb ívben lejt, mint az elődé, az övvonalat pedig mintha vonalzóval húzták volna meg, az elülső sárhányóperemtől kezdve egészen a hátsó lámpákig.

honda-civic-2i-mmd-sport-02
Fotó:  Vas Gyula

Az apró leghátsó oldalablakok tökéletesen illeszkednek a kupés összképbe. Elöl új méhsejt-rácsozatot kapott a leszűkült hűtőrács, megnyúltak és vízszintesebbé váltak a fényszórók, ami érezhetően javított az összképen. A farrészen pedig teljesen új, hosszúkás fényforrások váltották fel a korábbi C-alakú lámpákat, amelyek felső sarkait mutatós prizmasáv köti össze.

honda-civic-2i-mmd-sport-04
Fotó:  Vas Gyula

A karosszéria átszabásának egy jelentős biztonsági hozadéka még a csaknem teljesen holttérmentes hátsó kilátás. A legvégére pedig még annyit, hogy az autó ebben a szereltségben 18 hüvelykes tárcsákra húzott 235/40-es abroncsokon gurul.

Belvilág

A műszerfal természetesen digitális (ebben a szereltségben héthüvelykes), számtalan megjelenítési lehetőséggel. Ugyanez mondható el a központi képernyőről is: navigáció, tolatókamera, energiafelhasználás, a fedélzeti számítógép adatai.

honda-civic-2i-mmd-sport-07
Fotó:  Vas Gyula

A vezetéstámogató rendszereket pedig itt is a Honda Sensing gyűjtőnéven találjuk, gyakorlatilag hiánytalanul (sávtartó automatika, táblafelismerés, adaptív fényszóró, kétfunkciós távolságszabályozó tempomat, stb.). Digitális csatlakozóból (magyarul USB-port) elöl és hátul is 2-2 van, bár egyikük sem C-típusú. Óriási piros pontot érdemel viszont a kétzónás légkondi klasszikus tárcsás kezelőpultja: ennél praktikusabb és biztonságosabb megoldás a digitális korban sem létezik. A belsőépítészet egyik remeke pedig a légbeömlők kialakítása: végigfutnak az egész műszerfalon, méhsejt mintázatuk is formatervezői telitalálat.

honda-civic-2i-mmd-sport-11
Fotó:  Vas Gyula

A térkínálatról pedig annyit, hogy nagyon érezhető rajta a megnövelt hosszúság és a megnyújtott tengelytáv. Ezeknek köszönhető, hogy a hátul ülők a kategória csúcskomfortját élvezhetik, beleértve a közéjük lehajtható széles, pohártartós kartámlát is.

honda-civic-2i-mmd-sport-21
Fotó:  Vas Gyula

Az alagsorral együtt 415 liternyi alapméretű csomagtér is impozáns: jócskán übereli pl. a VW Golfét, a Seat Leonét (380/380) vagy a Hyundai i30-ét (395).

Az országúton

A legfontosabb fejezethez jutottunk el az új Honda Civic tárgyalásában: a bevezetőben is említett egyedi hibrid hajtáslánchoz. A CR-V alaposan átdogozott full hibrid rendszeréről van szó, fokozatmentes erőátvitellel kombinálva. Ebben szinte kizárólag a 135 kW (184 LE) teljesítményű villanymotor szolgáltatja a hajtást; a 143 lovas, 186 Nm nyomatékú benzinmotor elsősorban ennek áramellátására, plusz az 1,05 kW-os akkumulátor töltésére szolgál. (Nagyobbra itt nincs szükség.)

honda-civic-2i-mmd-sport-15
Fotó:  Vas Gyula

A kifinomult hibrid rendszer ugyanakkor lehetővé teszti, hogy az Atkinson-ciklusú kétliteres aggregát az elektromotor megkerülésével, önálló hajtóegységként is működhessen. A tökéletes összehangoltságnak köszönhetően az autó mindig a körülményekhez képest legkedvezőbb átlagfogyasztást hozza, amit csak sportrezsimben ír felül a gyári szoftver. Ezen – mármint a sportmódon – kívül Normal, Eco és személyre szabott Individual menetmód közül választhat a sofőr, akinek viszont eltarthat egy ideig, amíg elsajátítja a teljes hajtásrendszer kezelését. Ez ugyanis kizárólag a középkonzolra telepített nyomógombokkal és billenőkapcsolókkal történik, lásd ismét csak a megfelelő ábrát. Ha viszont megszokta, rájön, hogy nincs ennél egyszerűbb módszer a világon. Főleg, hogy egy 184 lóerős, rugalmas villanymotort vezérel velük…

ADATLAP
Benzinmotor: 1993 cm3, 105 kW (143 LE)/6000, 186 Nm/4500
Villanymotor: 135 kW (184 LE), 310 Nm
Erőátvitel: fokozatmentes
Legnagyobb sebesség: 180 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 7,9 s
Gyári átlagfogyasztás: 5,0 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 113 g/km
H/Sz/M: 4551x1900x1408 mm
Csomagtér: 415–1220 l
Üzemanyagtartály: 40 l
A tesztelt típus induló ára: 30 990 €
A modellcsalád induló ára: 29 890 €
honda-civic-2i-mmd-sport-02
+25 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.