2019. december 23., 16:46

Ha nem akarunk hanyatt esni a számlától, az ünnepek alatt jobban figyeljünk az energiahasználatra

Környezettudatosság ide vagy oda, tény, hogy karácsonykor mindenki kicsit jobban elengedi magát. Nemcsak a hűtőt pakoljuk tele, gyakran feleslegesen sok élelmiszerrel, de a vízzel és fűtéssel sem takarékoskodunk. Sőt!  Az ünnepek alatt 93 százalékkal több vizet használunk és a fűtés termosztátját is feljebb tesszük 1-2 fokkal, ami további plusz energiaköltséget jelent.

201704120007450.0000000000000000000000001a_futes.jpg

Karácsonykor jobban szeretjük egymást és saját magunkat is, emiatt például többször is megengedjük magunknak és családtagjainknak, hogy kádfürdőt vegyenek.

Ez pedig már komoly vízfogyasztással jár. Többet ér, ha maradunk a jól bevált zuhanynál, amivel nagyjából negyedannyi vizet pocsékolunk csak el.

Az ünnepi vízfogyasztást jelentősen emeli az is, hogy ilyenkor egész napokat töltünk otthon, tehát többször húzzuk le a vécét, mosunk kezet. S ha már egyszer otthon vagyunk, főzni is többet kell, ami a mosogatással együtt szintén számottevő vízfogyasztással jár.

Ne teremtsünk nyarat a télben!

Ünnep idején szeretjük magunkat kényeztetni azzal is, hogy melegebbet varázsolunk a lakásba. Ennek a böjtje pedig később, az elszámoláskor mutatkozik meg, magasabb gázfogyasztásban vagy a fűtésszámlán.

Egészségünknek az tesz a legjobbat, ha a termosztátot 18-20 fok közé állítjuk. Minden plusz fok nagyjából 6 százalékkal emeli a fűtés költségeit.

A legfontosabb szabály, hogy a fűtést sose kapcsoljuk ki, ha netán elmegyünk otthonról egy-két napra, mert lakásunk újbóli felmelegítése többe fog kerülni, mintha távollétünk alatt is fűtöttünk volna.

Sokat spórolhatunk azzal is, ha helyesen szellőztetünk.

A fő szabály, hogy naponta többször, de csak rövid ideig szellőztessünk. Legjobb a 3-5 percig tartó kereszthuzat.

Ilyenkor csak az állott levegő cserélődik ki, a falak viszont nem hűlnek ki. Energiapazarló megoldás, ha egy-két ablakot szellőzősen nyitva hagyunk. Ilyenkor az utcát fűtjük és nem az otthonunkat. Eurókat spórolhatunk azzal is, ha nyílászáróink jól vannak szigetelve, és nincs hol elillannia a melegnek.

Ha fényárban úszik a házunk, azt a bukszánk bánja

Főleg az utóbbi években lett divat nálunk is karácsonykor, a lakás külső és belső kivilágítása különböző fényforrásokkal. Bár ezek legtöbbje ma már LED égőkkel, tehát energiatakarékos üzemmódban működik, akkor is számolnunk kell azzal, hogy a villanyszámlánkat jelentősen megemelheti a több hétig tartó fényár.

201108020909280.gyertya23.JPG

Ha már egyszer nem tudunk lemondani a tél esti csillogásról és díszkivilágításról, akkor legalább arra ügyeljünk, hogy ne pazaroljuk a drága energiát egész éjszaka, hanem mondjuk, naponta csak néhány óráig.

Ugyanez vonatkozik a fenyőfán lévő égőkre is. Néhány szál gyertyával, mécsessel is hangulatossá lehet tenni az otthont ünnep idején, nem kell mindent kivilágítani.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!