2023. október 30., 09:28

Figyelmeztetnek a szakértők, a világ nincs felkészülve egy következő globális járványra

A világ nincs felkészülve egy következő globális járványra - figyelmeztetett hétfőn kiadott jelentésében a világ egészségügyi válsághelyzetekre való felkészültségét monitorozó Global Preparedness Monitoring Board (GPMB).

Dobd el a maszkot
Illusztráció
Fotó: Facebook

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank által 2018-ban létrehozott független csoport elemzésében hangsúlyozta, hogy "a világ kapacitása egy esetleges új pandémiás fenyegetés kezelésére továbbra sem megfelelő".

Értékelésük szerint a koronavírus-járvány hatására történt némi előrelépés, de egyes országok visszafogták felkészülésüket a hasonló válságokra történő gyors reagálásra, más országokban pedig alig történt valami haladás.

A szervezet a válsághelyzetekre való globális felkészültség javítására számos javaslatot és ajánlást fogalmazott meg. Hangsúlyozták, hogy az egyes országoknak javítaniuk kell a megbetegedések észlelésén, hogy már kezdeti szakaszban fel tudják fedezni a betegségeket. Az adatgyűjtés és elemzés megerősítésére van szükség - írták a jelentésben.

A szervezet szerint a szegényebb országoknak pénzügyi támogatásra és adósságátütemezésre van szükségük ahhoz, hogy forrásokat tudjanak előteremteni a feladathoz. Egyúttal a pandémia megelőzésére és a felkészültség javítására tervezett 10 milliárd dolláros alap feltöltését sürgették.

A jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy az új gyógyszerek kutatása és fejlesztése nem összpontosulhat néhány országra, ahogyan az a koronavírus-világjárvány esetében történt.

A GPMB horvát társelnöke, Kolinda Grabar-Kitarovic hangsúlyozta, hogy a civil társadalmat is be kell vonni a felkészülésbe, mert az országok hatóságai és a lakosság közötti bizalomhiány megnehezítheti a járvány megelőzését és leküzdését.

Grabar-Kitarovic a világ vezetőihez fordulva kiemelte, hogy az egészségügyi vészhelyzetekre való felkészülés terén "jövőbeli biztonságunk az érdemi reformoktól és a legmagasabb szintű politikai elkötelezettségtől függ".

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.