cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. július 10., 09:37

Élet a vérszívók paradicsomában

A Duna mentén élők mindennapjait szinte pokollá teszik a szúnyogok, akik a múlt hónapok áradásait követően még inkább elszaporodtak.

szunyog.jpg
A kép illusztráció
Fotó: health.com

Elérkezett a nyár, a jó idő, mindenki a szabadban élvezné a jól megérdemelt pihenőjét. A feltételek ehhez adottak is lennének, egy dolog kivételével. Ezek pedig a szúnyogok. A Duna parti településeken élők már hosszú évtizedek óta küzdenek ezzel a problémával, az elmúlt években azonban azt vettem észre, hogy egyre több a vérszívó. Már nem csupán a reggeli és az esti órákban elviselhetetlen a jelenlétük, a legmelegebb órákban is nagy számban jelen vannak. Az idei év különösen rossz ebből a szempontból.

A májusi és a júniusi hónapokban kiöntött a Duna, a vízszint elérte a fákkal és bokrokkal teletűzdelt erdőket, ami kedvezett a szúnyoglárvák kikelésének is.

Duna Medvénél
A megáradt Duna kedvezett a szúnyoglárvák kikelésének
Fotó:  Mátis Rudolf

Valószínűleg már mindenki mérgelődött egy sort a szúnyogok miatt, csípésük bőrpírrel, duzzanattal, valamint kellemetlen viszketéssel jár. A viszketést a várszívó nyála okozza, mely a csípés során kerül az emberi testbe, és számos betegséget terjeszthet. Nálunk elsősorban a nyugat-nílusi lázat okozhat a csípésük, mely influenzaszerű tünetekkel jár.

A hagyományos szúnyogok mellett már Szlovákiában is megjelentek az ázsiai tigrisszúnyogok, amelyek huszonkét féle betegséget és vírust terjeszthetnek. Az alábbi cikkünkben részletesebben foglalkoztunk a tigrisszúnyogok felbukkanásával.

Mit tehetünk ellenük?

Manapság már számos módszer létezik ezen vérszívók ellen. Legtöbben maradnak a hagyományos szúnyogriasztóknál, melyek azonban legfeljebb 1-2 óráig hatásosak.

Vannak különböző illatok, növények, melyek távol tarthatják a vérszívókat, ilyen például a fodormenta, citrom, szegfűszeg, eukaliptusz. A boltokban már kaphatók ilyen illatú mécsesek, füstölők, melyek hatásosak lehetnek a szúnyogok ellen.

Amennyiben kerti tó létrehozatalán gondolkodott, a szúnyogokat azonban nem bírja, van egy rossz hírem. Ezekben a kis tavakban a szúnyoglárvák élhetnek és kikelhetnek, megkeserítve az életünket.

Személyes tapasztalatból mondom, a szúnyoghaló egy fantasztikus találmány. A nyári estéken, mikor már kezd lehűlni a levegő, szívesen szellőztetnénk ki a lakást, és nem kell attól tartanunk, hogy szúnyogok vagy más egyéb bogarak ellepik a házat.

A nyári hónapokban nagyobb volumenű szúnyogirtásra is sor szokott kerülni, ez azonban csak ideiglenes megoldást nyújt. A csilizközi településeken nemrégiben végeztek autóról történő permetezést, két napig minden rendben is volt, harmadnapra azonban újfent megjelentek a vérszívók.

Megnehezítik az életet

Valószínűleg már Önnel is előfordult, hogy nem tudta a szabadban felhőtlenül élvezni a jól megérdemelt pihenését, mivel állandóan a szúnyogokkal kellett hadakoznia. Ez kiváltképp igaz lehet a kerti sütögetésekre, vagy a veteményesben végzett munkákra. Az ember nap közben a tikkasztó hőség miatt nem merészkedik a kertbe, este viszont a szúnyogok okozhatnak kellemetlen pillanatokat.

Ezen vérszívók azonban nem csupán a családok életét nehezítik meg, gyakran bizonyos programokat is kénytelenek átrendezni az inváziójuk miatt. Így történt ez nemrégiben Medve községben is, ahol a gyerekek számára szerveztek nyári tábort.

Az eddigi években a programok, valamint a gyereke elszállásolása a focipálya terültén történt, az idei évben a szervezők viszont kénytelenek voltak új helyszínt választani. Az ok itt is a szúnyogokban keresendő. A pálya mellett egy fákkal és bokrokkal övezett kanális folyik, ahol szinte rajzanak a szúnyogok. Hiába próbálták lefújatni a rovarokat, a helyzet továbbra is kritikus maradt, így a szervezők a helyszín megváltoztatása mellett döntöttek.

Tökéletes ellenszer továbbra sincs a szúnyogok ellen, így kénytelen vagyunk együtt élni velük. Ne hagyjuk azonban, hogy ezek a rovarok tönkretegyék a nyarunkat, ha teljesen nem is szabadulhatunk meg tőlük, a fentebb említett módszerekkel legalább elviselhetőbbé tehetjük a helyzetet.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.