2019. január 20., 12:54

Ebben az évtizedben utolsó alkalommal lesz teljes holdfogyatkozás

Az évtized utolsó teljes holdfogyatkozását figyelhetik meg a korán kelők hétfőn reggel, hajnali fél öttől.

teljes holdfogyatkozás, vörös hold illsuztráció
Fotó: TASR/AP

A fogyatkozás kezdetekor a Föld árnyéka a Holdat bal oldaláról kezdi takarni, a teljes fogyatkozást nagyjából egy órán keresztül, háromnegyed hattól figyelhetjük meg. A takarás során egyre sötétebb lesz az égbolt, a csillagfényt is egyre erősebbnek láthatjuk, eközben a Hold látható marad, de vörös színben, ezért hívják ezt az eseményt vörös Holdnak. A vörös szín ugyanannak a jelenségnek köszönhető, mely miatt a naplemente rózsaszín, vörös vagy narancsos színű.

„A Föld légköre egy kicsit megtöri a napfényt, amely elhajol a Föld oldala mentén és eléri a Holdat” - magyarázta Walter Freeman, a Syracuse-i Egyetem tudósa. „Ez a kis mennyiségű vörös fény eléggé megvilágítja a Holdat ahhoz, hogy látható legyen. Ahelyett, hogy fényes és fehér lenne, a Hold nagyon halványan és vörösen lesz látható, tízezerszer halványabban, mint általában” - tette hozzá.

A hétfő reggeli jelenség azért is különleges, mert ezúttal szuperhold is lesz. Ez azt jelenti, hogy a Föld körül keringő Hold ellipszis alakú pályájának legközelebbi pontján, tőlünk „mindössze” 353.400 kilométerre lesz.

Részleges fogyatkozás kezdete: január 21. 04:33:54
Teljes fogyatkozás kezdete: január 21. 05:41:17
Legnagyobb mértékű fogyatkozás: január 21. 06:12:14
Teljes fogyatkozás vége: január 21. 06:43:15
Részleges fogyatkozás vége: január 21. 07:50:39 (tájainkon már nem lesz látható)

A holdfogyatkozás olyan természeti jelenség, amely akkor jön létre, amikor a Nap, a Föld és a Hold egy tengelybe kerülnek egymással, és a Föld árnyéka rávetül a Holdra.

Bár teljes holdfogyatkozás 1-3 alkalommal történik évente, a hétfői után 2022. május 16-án láthatjuk legközelebb ezt az égi jelenséget.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.