2021. június 5., 14:42

Dacia Sandero Stepway TCe 90 Comfort: Attraktív autóvá vált!

„A harmadik generációs Sandero már közel nem az a Dacia, amiben fájdalmas kompromisszumokat kell kötni. Ez már egy kívül-belül vállalható autó. Főleg a puccos külsejű Stepway változat.” Ezekkel a sorokkal indítja egy magyarországi kollégám annak az autónak a tesztjét, amelyet nem sokkal később én is kipróbálhattam.

Dacia Sandero Stepway TCe 90 Comfort
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

Mégpedig a 91 lóerős alapmotor és a CVT váltó kombinációjában, a gazdagabb szereltséggel párosítva. És amelyet – a Dacia egykori rossz híre ide vagy amoda – nekem is nagyon könnyű volt felvállalnom.

Alaktan

Elsősorban azért, mert ez, kérem, igenis egy szép, sőt attraktív autó. Az alapkivitelhez képest ugyanis felcicomázták egy sor terepes látványelemmel, lásd a lökhárítók alól kifutó védőlemezeket, a kerékszoknyák műanyag peremeit és a szintén műanyag ajtóbetéteket.

dacia-sandero-stepway-tce-90-c-02
Fotó:  Vas Gyula

De olyasmikben is különbözik a sima Sanderótól, mint a gazdagabban bordázott motorháztető, a mutatósabb lökhárítók vagy a fényszórók látványos Y alakú betétei. Ja, és hogy el ne felejtsük: a kiskompakt szabadidő-autók abszolút többségét lepipáló 201 mm-es hasmagasságban. Ez egyszerűen elnézhetetlen, és a szó legszorosabb értelmében magasabb szintre emeli a verdát. Néhány egyéb stílusbravúr: a maszk és a tetősínek „STEPWAY” feliratai, illetve a tesztelt magasabb szinten az utóbbiak moduláris kivitele, ami beépített keresztrudakat jelent.

dacia-sandero-stepway-tce-90-c-06
Fotó:  Vas Gyula
Belvilág

Ezt a fejezetet kezdjük azzal, hogy az indítókártyával a zsebünkben elég odalépnünk az autóhoz, és kinyitni az ajtót. Mert a rendszer időközben már automatikusan kibiztosította, nincs tehát szükség semmiféle külön gombnyomogatásra. A bezárás ugyanígy történik: 2 lépésnyit eltávolodva a verdától felhangzik egy szolid vakkantás, miközben kattannak a zárak is. Hihetetlen, mennyire praktikus megoldás, és milyen könnyű rászokni…

De térjünk vissza oda, hogy beültünk és körülnéztünk.

dacia-sandero-stepway-tce-90-c-10
Fotó:  Vas Gyula

Aki ismerte a korábbi Sanderót, annak azonnal szemet szúr a jóval magasabb esztétikai színvonal: szebb üléskárpitok, karcsúbb fejtámlák, új, ízlésesebb műszerfal, okosabban elhelyezett központi kijelző, az új Dusterből átvett elegánsabb klímapult. (Amellyel kapcsolatban ikszedszer győződtem meg arról, hogy máig az ilyen forgótárcsás megoldás a legpraktikusabb légkondi-kezelés.)

dacia-sandero-stepway-tce-90-c-14
Fotó:  Vas Gyula

Nyerő ötlet még az USB-aljzat középkonzolra történt áthelyezése, mert korábban a képernyő mellől kimeredő adathordozó nemcsak a szemet bántotta, de egy óvatlan kézmozdulattal akár bele is törhettük a panelbe. A telefonnak is ideális helye van a klímapult alatti rekeszben, és egyáltalán: rengeteg az ilyen-olyan kacattartó. Összesített űrtartalmuk 21 liter. Viszont ennyi szép és jó után egy apró ergonómiai fogyatékosság: a start-stop gomb a rádió távirányító blokkjának tökéletes takarásában van, az indulást így egy pici tapogatódzás előzi meg. Végezetül pár szó a tesztelt modell alapszereltségéről: aktív vészfékasszisztens, tempomat és sebességhatároló, esőszenzor, fűthető külső tükrök, digitális rádió, Apple Car Play a Android Auto telefonkezelés.

dacia-sandero-stepway-tce-90-c-19
Fotó:  Vas Gyula

A segédvonalakkal működő parkolókamera és a navigáció már itt is feláras volt; az előbbi 220, az utóbbi 190 euróért rendelhető meg. 

Az országúton

Az új Sandero Stepway két motorral vásárolható meg, bár mindkét esetben ugyanarról a 999 köbcentis háromhengeresről van szó. A különbség csak annyi, hogy az egyikük sima benzines, a másik pedig LPG-vel is üzemel. Tesztautónk erőforrása az előbbi volt, folyamatos áttételű, „vontatórezsimben” is használható CVT váltóval kombinálva. (Ezen kívül természetesen hatgangos kézi is választható hozzá). A 91 lóerőtől nem várhattam aszfaltszaggató mutatványokat, helyette viszont – a váltónak is köszönhetően – kellemes, kulturált vezetési élményt kaptam.

dacia-sandero-stepway-tce-90-c-21
Fotó:  Vas Gyula

Az új típusú CVT váltók ugyanis már mentesek az elődjeik fogyatékosságaitól, elsősorban a hosszas töprengéstől és a „váltásokat” megelőző elnyújtott motorüvöltetéstől. Gyakorlatilag már tényleg úgy dolgoznak, mint egy normális automata. A Sandero Stepway esetében azonban pár mutatóban rosszabbak: gyári fogyasztás +0,6 l, végsebesség -9 km/óra, százas sprint +2,2 s, és kilométereként kb. 13 grammal több CO2-emisszió. Fogjuk rá, hogy ez a kényelem ára, a mínuszos adatokat pedig toleráljuk azzal, hogy ez a hajtáskombináció is belefér az Euro 6D-FULL szabványba…

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 999 cm3
Teljesítmény: 67 kW (90 LE)@4500–5000
Nyomaték:   142 Nm@1750–4500
Sebességváltó: folyamatos áttételű CVT
Legnagyobb sebesség: 163 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 14,2 s
Gyári átlagfogyasztás: 6,3 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 139–145 g/km
H/Sz/M: 4099x1848x1535 mm
Csomagtér: 410–1108 l
Üzemanyagtartály: 50 l
A modellcsalád induló ára: 11 600 €
A tesztelt típus induló ára: 14 100 €
dacia-sandero-stepway-tce-90-c-02
+28 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.