BMW X2 xDrive 20d: A hiányzó családtag

Vas Gyula 2018. április 20., 19:02

Ünnepélyesen jelentjük: MOST lett teljes a família, mostanra találta meg mindenki a maga párját! A BMW „ikszes” családjáról van szó, amely ugyebár 3 klasszikus szabadidőssel (X5, X3, X1) indult.

Fotó: Vas Gyula

Utána egy merész ötlet eredményeként az X6 terepkupéval bővült, amely lényegében a legnagyobb SUV sportos fazonú változata. Ennek hatalmas sikerén felbuzdulva a bajorok úgy döntöttek, hogy a másik két szabadidősből is összeütik a kupé változatot. Megszületett tehát előbb (2014-ben) az X4, majd újabb három év múlva az immár egyedüli „társtalan” X1 sportos mutációja, az X2. Vagyis: mindenki megtalálta a maga párját… Az újdonságot a középső dízelmotorral, nyolcgangos automata váltóval, összkerékhajtással és a legmagasabb szereltségben kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

Aki itt az X1-essel való hasonlóságot keres, sürgősen váltson paradigmát. Mert hiába közeliek a méretek, a fazon teljesen más: sokkal, de sokkal sportosabb, dinamikusabb. Pedig nem is a nagyobb testvérek hagyományos kupé karosszériájáról van szó: azt ilyen hosszméreten nehéz lett volna összehozni komikus hatás, valamint a fejtér brutális csökkenése nélkül. Nem; ez lényegében egy sportos szabású ötajtós hatchback, ereszkedő tetővel és hátrafelé meredeken emelkedő övvonallal. Természetesen a részletekkel is rátettek néhány lapáttal a sportosságra: a klasszikus BMW-vesék például – a márka történetében először – lefelé szélesednek, nem pedig felfelé. Ugye, hogy mennyire más, mennyivel izgalmasabb látvány?  Oldalról az attraktív küszöbök dobják fel az autót, hátul pedig a keskeny szélvédő fölé messze kifutó impozáns légterelő, a szép lámpák és a dupla kipufogó. Ja, és nehogy megfeledkezzünk a C-oszlopot díszítő márkaemblémáról, amely a 70-es évek ikonikus modelljeinek (2000 CS, 3.0 CSL) állít emléket… Végezetül pedig annyit, hogy tesztautónk M SPORT X szereltsége kívülről a lökhárítók, küszöbök és kerékjáratok szürke műanyag betéteivel, valamint 19 hüvelykes M alufelnijeivel különbözött a többi verziótól.

Belvilág

A műszerfal az aktuális X1-esből származik, egészében pedig a BMW klasszikus belsőépítészete vesz körül bennünket. Ennek elemei például az elektronikus váltókar, a menetmód-választó, vagy az iDrive rendszer megszokott nyomógombjai és forgótárcsája; utóbbi egyben egérpad is. Sokadszor tapasztaltam meg, mennyivel praktikusabb ez a kezelési mód, mint az állandó képernyő-maszatolás, bár a 6,5 hüvelykes kijelzőnek érintőfunkciója is van. Az információs és szórakoztató rendszer természetesesen minden okostelefonnal kompatibilis az Apple CarPlay és Android Auto funkciókon keresztül. A digitális vevőt/bemenetet tartalmazó hifi 100 watt összteljesítményű Harman Kardon reprókon keresztül muzsikál, a legfontosabb menetmutatók (feláras) head-up kijelzőn is megjeleníthetők. Az utasok élettere a kategória egyik legnagyobbika, lásd a hátsó traktusról készült fotókat. A csomagtartó sem szűkös, bár az X1-esénél természetesen kisebb (-35 l). Ami pedig az M SPORT X szereltség belső többleteit illeti, az elülső sportüléseket, a bőrbevonatú M kormányt, a fekete tetőkárpitot és a kocsi színével keretezett, ugyancsak antracit-fekete szőnyegeket említhetjük meg.

Képgalériánk:
Fotó: Vas Gyula

Az országúton  

A BMW X2 két benzin- és három dízelmotorral indult a piacon: az előbbiek teljesítménye 140 és 192, a gázolajosoké 150/190/231 lóerő. Az autó – fronthajtással – 4x2-es verzióban is megvásárolható, de természetesen az összkerekes xDrive technika is rendelkezésre áll; sőt a 3 legerősebb típus csakis ezzel kapható. Tesztautónk hajtáslánca, mint már említettük, a középső dízelmotorból és kötelező járulékaiból (8-gangos Steptronic, összkerékhajtás) állt. A motort – lépcsőzetesen – két turbina tölti, a befecskendezés pedig munkaütemenként 7-szer, 2500 bar nyomáson történik; a nehézveretű szakmai leírást úgy lehetne magyarra fordítani, hogy rendkívül rugalmas, hatékony és környezetkímélő masinával van dolgunk. A kétkuplungos automata váltó villámgyorsan teszi a dolgát, sorolásai szinte észlelhetetlenek. A menetmód-választóval komfortos, takarékos és sportos üzembe kapcsolhatjuk az autót, a rezsimeknek megfelelő gázreakciókkal és váltási időzítésekkel. Nyilván SPORT állásban érezzük igazán a 190 lóerőt és a 400 newtonmétert; mi több, ilyenkor a kijelzőn is lekérhetjük, éppen mennyit használunk belőle, lásd a megfelelő ábrát. Az úttartás és a kanyarstabilitás valami hihetetlenül jó, pláne hogy e verzió sportfutóműve feszesebb a többinél, és a karosszériát is alacsonyabbra ültették. Ami pedig az 5,7 literes fogyasztást illeti, ilyen teljesítménymutatók, na meg az összkerékhajtás mellett abszolút elfogadhatónak tekinthető… 

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1995 cm3
Teljesítmény: 140 kW (190 LE)@4000
Nyomaték:  400 Nm@1750–2000
Sebességváltó: nyolcfokozatú Steptronic automata
Legnagyobb sebesség: 221 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 7,7 s
Gyári átlagfogyasztás: 4,7 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 124 g/km
H/Sz/M: 4360x1824x1526 mm
Csomagtér:  470–1355 l
Üzemanyagtartály: 51 l
A modellcsalád induló ára: 32 100 €
A tesztelt típus induló ára: 48 750 €
0 HOZZÁSZÓLÁS