2021. augusztus 20., 10:03

BMW M4 Competition: Fenevad

Az autóbarátok tudják, hogy a BMW igazi sportmodelljei a brutális M verziók. Modelltől függően durván 340–600 lóerősek. Csakhogy a bajorok nem érték be ennyivel, és még ezeket a verdákat is tovább vadították. Mégpedig a Competition nevű teljesítménynövelő és dizájncsomaggal, amely a mai  tesztünk alanyát képező verda esetében 30 lóerőt dobott rá a „sima” M verzió 480 lovas teljesítményére.

BMW M4 Competition
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

Ezt a fenevadat volt alkalmam egy hétig terelgetni, jobban mondva folyamatosan féken tartani…

Alaktan

A bajorok 4-es szériája már alapkivitelben is egy agresszív fazonú, sportos kupé. Hozott egy olyan hűtőrácsot, amely hókon vágja még az összes eddigi BMW-vesét zsebből ismerő márkarajongót is; oldalnézetből pedig parádés élek és horpaszok dobják fel a verdát.

bmw-m4-competition-02
Fotó: Vas Gyula

A far is egy formatervezői műremek: a karbonszálas fekete tető folyamatos ívben megy át a lapos szélvédőbe, a csomagtartófedelet diszkrét légterelő ékesíti, a pazar metszésű lámpák pedig a hátsó oszlopból egészen a rendszámtábláig nyúlnak. Ez tehát az alap, amelyre az M Competition kivitel még rátett három lapáttal. Egyebek között a szénfekete rácsozatú vesékkel, a késpengére emlékeztető sportos lökhárítóval, a mutatós szarvakba kifutó tükörházakkal, a 20 hüvelykes fekete alufelnikkel, a mögöttük megbúvó hat- és négydugós M-fékekkel, hátul pedig a diffúzorba beépített 4 kályhacsőnyi kipufogóval.

bmw-m4-competition-06
Fotó: Vas Gyula

Egy szó mint száz: vizuálisan is egy fenevadat látunk magunk előtt!

Belvilág

Elöl van két Recaro-szabású versenyautós ülés; beléjük zuhanva szinte a földön találjuk magunkat, és megsejtjük, milyen élmények várnak ránk.  Ha a volánra pillantunk, ez az érzés csak erősödik: mögötte ugyanis a más autókból is ismert lepkefül-váltókarokon kívül itt 2 sokatmondó vöröset is találunk, M1/M2 felirattal. Szerepükről később lesz szó.

bmw-m4-competition-08
Fotó: Vas Gyula

Maga a műszerfal a vezető felé fordul, a tetején pedig ott van az iDrive rendszer szélesvásznú kijelzője, a márkára jellemző pultos-nyomógombos-forgótárcsás-tapipados vezérléssel. Az automata váltó karja a legszebbek közül való, amit az autóipar valaha produkált.

bmw-m4-competition-19
Fotó: Vas Gyula

A sebességmérőt 330-ig kalibrálták; nem mindennapi látvány egy országúti személygépkocsiban. Fantasztikusan jó fogású a vastag bőrkormány. Mindezeken kívül esetleg még olyasmik említhetők érdemben a tesztautó szereltségéből, mint a háromzónás légkondi, vagy a 600 wattos, 16 hangszórós Harman Kardon hifi.

Az országúton

Ebben a fejezetben csakis a felpiszkálással elért 510 lóerő viheti a prímet, amelyhez gőzmozdony nagyságrendű 600 Nm-es nyomaték társul. Az eredmény: 3,9 másodperces százas sprint, és leszabályozatlanul 285 km/órás végsebesség.

bmw-m4-competition-15
Fotó: Vas Gyula

Versenyautós paraméterekről beszélünk, hölgyeim és uraim, és a vezetőnek pont ilyen élményben van része. Pláne, ha felpiszkál minden felpiszkálhatót, mármint M rezsimbe állít motort, váltót, futóművet, kormányzást, menetstabilizátort. Két kiválasztott kombinációt el is menthet; ezeket a már említett piros fülekkel hívhatja le menet közben.

bmw-m4-competition-16
Fotó: Vas Gyula

Egy kollégám szellemes hasonlata szerint az egyikre a „Meghalsz” mód programozható be, a másikra pedig a „Mindenki más is meghal”. És még valami: M rezsimben megváltozik a motorhang is. Kábé olyanra, hogy egy brutálisabb gázadáskor 100 méteres körzetben garantáltan mindenki felkapja a fejét, és sietősen igyekszik a legközelebbi óvóhelyre. Mellesleg, az automata sportváltó egy ilyen gázadásra szemvillanás alatt visszasorol 8-asból akár 3-asba… A biztonságos ámokfutásról pedig elsősorban az aktív M differenciálmű gondoskodik, mert itt hagyományos vezetéstámogató rendszerekről nincs sok értelme beszélni. A fogyasztást viszont nem kerülhetjük meg, és mit szépítsük: 10 liter alá kerülni gyakorlatilag lehetetlenség.

bmw-m4-competition-27
Fotó: Vas Gyula

Vagy csak olyan vezetéssel, amellyel porig alázzuk ezt az autót. De talán nem mondunk újat azzal, hogy a BMW M verzióit nem a benzinspórolós közlekedésre találták ki…

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 2993 cm3
Teljesítmény: 375 kW (510 LE)@6250
Nyomaték: 600 Nm@2750–5500
Sebességváltó: nyolcfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 250 (285)* km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 3,9 s
Gyári átlagfogyasztás: 9,8 l/100 km
Tesztfogyasztás: 10,6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 223 g/km
H/Sz/M: 4794x1887x1393 mm
Csomagtér: 440 l
A tesztelt típus induló ára: 90 950 €
* M Driver’s Package csomaggal
bmw-m4-competition-02
+31 kép a galériában
Megosztás
Címkék