2022. május 21., 10:01

BMW M4 Competition Cabrio: Fedetlen fenevad

Ezt a modellt kupé kivitelben tavaly már volt alkalmam tesztelni. Akkor elmondtam, hogy a 4-es család M sportverziójáról van szó, amelyet tovább vadítottak a Competition nevű teljesítménynövelő és dizájncsomaggal. A most kezembe került kabrió változat esetében ez szintén 30 lóerőt dobott rá a „sima” M kivitel 480 lovas teljesítményére.

bmw-m4-competition-c-02
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

Megtapasztalhattam tehát, milyen érzés egy ilyen fenevadat tető nélkül terelgetni, jobban mondva – mint annó a testvérét – folyamatosan féken tartani…

Alaktan

A bajorok 4-es szériája már alapkivitelben is hozott egy olyan hűtőrácsot, amely hókon vágja még az összes eddigi BMW-fazont zsebből ismerő márkarajongót is. Például: a veséket tüdőlebenyek váltották fel. Mi azonban a telivér M verzióról értekezünk, ahol az említett vesék szénfekete rácsozatúak, a sportos lökhárítókat irdatlan légbeömlők tagolják, a tükörházak mutatós szarvakban végződnek, a 20 hüvelykes fekete alufelnik mögött hat- és négydugós M-fékek vöröslenek, hátul pedig a diffúzorba beépített 4 kályhacsőnyi kipufogó jelzi az autó státusát. 

bmw-m4-competition-c-04
Fotó:  Vas Gyula

Ugyanitt a csomagtartófedelet diszkrét légterelő ékesíti, a pazar metszésű lámpák pedig egészen a rendszámtábláig hasítanak bele a karosszériába. Legfelül pedig ott a pár másodperc alatt nyitható-csukható vászontető; tény, hogy nem annyira dinamikus látvány, mint a kupé sziluettje, de hátulnézetben azért jól mutat az a széles, kvázi tetőoszlop…

Belvilág

Elöl van két Recaro-szabású versenyautós ülés; beléjük zuhanva szinte a földön találjuk magunkat, és megsejtjük, milyen élmények várnak ránk.  Ha a volánra pillantunk, ez az érzés csak erősödik: mögötte ugyanis a más autókból is ismert lepkefül-váltókarokon kívül itt 2 sokatmondó vöröset is találunk, M1/M2 felirattal. Szerepükről később lesz szó.

bmw-m4-competition-c-22
Fotó:  Vas Gyula

A műszerfal teljes egészében digitális; lehívható rajta a motor pillanatnyi teljesítménye és nyomatéka, a vezetőre ható G-érték, a navigációs térkép, és persze a fedélzeti számítógép összes adata. Az iDrive rendszer szélesvásznú központi kijelzője a márkára jellemző pultos-nyomógombos-forgótárcsás-tapipados vezérlésű, ami rengeteg képernyőmaszatolástól kíméli meg a vezetőt.

bmw-m4-competition-c-16
Fotó:  Vas Gyula

Az automata váltó karja a legszebbek közül való, amit az autóipar valaha produkált, beleértve a környezetét is – gondolunk itt például a piros indítógombra. Fantasztikusan jó fogású a vastag bőrkormány a szereltségből pedig olyasmik említhetők érdemben, mint a háromzónás légkondi, vagy a 600 wattos, 16 hangszórós Harman Kardon hifi, vagy hangulatképek lehívása a központi kijelzőn, a hozzájuk illő zene kíséretében. A kabriózást pedig szükség esetén olyasmi teheti kellemesebbé, amit jobb híján tarkófűtésnek neveznék...

Az országúton

Ebben a fejezetben csakis a felpiszkálással elért 510 lóerő viheti a prímet, amelyhez kapitális 600 Nm-es nyomaték társul. Az eredmény: 4,1 másodperces százas sprint, és – leszabályozva – 250 km/órás végsebesség. Versenyautós paraméterekről beszélünk, és a vezetőnek pont ilyen élményben van része. Pláne, ha felpiszkál minden felpiszkálhatót, mármint M rezsimbe állít motort, váltót, futóművet, kormányzást, menetstabilizátort.

bmw-m4-competition-c-10
Fotó:  Vas Gyula

Két kiválasztott kombinációt el is menthet; ezeket a már említett piros fülekkel hívhatja le menet közben. Ezekről ugyanazt írhatom le, amit a kupé tesztjében: az egyikre a „Meghalsz” mód programozható be, a másikra pedig a „Mindenki más is meghal”… És még valami: M rezsimben megváltozik a motorhang is. Kábé olyanra, hogy egy brutálisabb gázadáskor 100 méteres körzetben garantáltan mindenki felkapja a fejét, és sietősen igyekszik a legközelebbi óvóhelyre. Az pedig külön élmény, ahogy ezt a vezető hallja, lehúzott tetővel. Mellesleg, az automata sportváltó egy ilyen gázadásra szemvillanás alatt visszasorol 8-asból akár 3-asba… A biztonságos ámokfutásról pedig elsősorban az aktív M differenciálmű gondoskodik, mert itt hagyományos vezetéstámogató rendszerekről nincs sok értelme beszélni. A fogyasztást viszont nem kerülhetjük meg, és mit szépítsük: 10 liter alá kerülni gyakorlatilag lehetetlenség.

bmw-m4-competition-c-32
Fotó:  Vas Gyula

Vagy csak olyan vezetéssel, amellyel porig alázzuk ezt az autót. De talán nem mondunk újat azzal, hogy a BMW M verzióit nem a benzinspórolós közlekedésre találták ki…

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 2993 cm3
Teljesítmény: 375 kW (510 LE)@6250
Nyomaték:   600 Nm@2750–5500
Sebességváltó: nyolcfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 250 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 4,1 s
Gyári átlagfogyasztás: 10,2 l/100 km
Tesztfogyasztás: 10,6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 232 g/km
H/Sz/M: 4768x1852x1384 mm
Csomagtér: 300–385 l
Induló ár: 102 250 €
BMW M4 Competition Cabrio
+33 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.