2021. október 15., 11:49

BMW iX3: Prémium színvonalú villanyautó

Az úgynevezett szabadidő-autók között nem sok elektromobilt találunk; pláne nem olyat, amely egy 17 éve gyártott modell derivátuma. Nos, a BMW X3 elektromos verziója pont ilyen; új hajtásláncán kívül ezért magával hozta mindazokat a fejlesztéseket is, amelyeket a több mint másfél évtized során megkapott.

BMW iX3
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

Hogy mindez összességében milyen autót eredményezett, arról az alábbiakban olvashatnak.

Alaktan

A standard X3-assal való alaki hasonlóság után gyorsan felfedezzük az elektromos verzió eltéréseit. Elsősorban a befalazott veséket, mert hagyományos hűtőrácsokra itt ugyebár nincs szükség. Utána a számos helyen – küszöbökön, kerékagyakon, hátsó diffúzoron stb. – jelen lévő kék színt. Ja, és az első kerékívek mögé is odaragasztottak egy jókora „i” betétes emblémát, a gyengébbek kedvéért.

bmw-ix3-05
Fotó: Vas Gyula

Mindezek láttán tényleg gyorsan összejön, hogy ez itt, kérem, egy környezetbarát autó, akárki meglátja. Az általánosabb ismérvekről pedig csak azt tudjuk mondani, mint a család többi tagjáról: klasszikus, ugyanakkor ízléses bakancsforma, és a kategóriában az egyik legimpozánsabb méret. Elsősorban a 4,73 méteres hosszúság, amellyel a verda simán übereli a Škoda Enyaqot, a Volkswagen ID.4-et vagy Hyundai Ioniqot.

bmw-ix3-02
Fotó: Vas Gyula

Hasmagassága viszont az akkumulátoroknak köszönhetően 19 cm-re csökkent a standard X3-asok 20 centijével szemben; viszont sasszeműnek kell lenni ahhoz, hogy ezt bárki észrevegye.

A beltérben

… tulajdonképpen csak a rádió alatti iX3 felirat jelzi, hogy elektromos autóval van dolgunk. A többi a BMW standardja: kiváló minőségű anyagok, a kezelőszervek tökéletes ergonómiája, tesztautónkban megfejelve a barna bőrkárpitozású ülésekkel és hatalmas felületű, alapáras panorámatetővel.

bmw-ix3-11
Fotó: Vas Gyula

A rengeteg képernyőböködést kiváltó iDrive rendszer pont úgy működik, mint a többi BMW-ben, a digitális műszerfal is azonos megjelenítési variációkat kínál, beleértve akár a vezetőre ható g-értékeket is. A központi kijelzőn a hatótávolság állandó megjelenítésén túl lekérhetjük az elektromos átlagfogyasztás hosszú távú grafikonját, vagy akár pillanatnyi értékét, a vezetési stílusunk elemzését, illetve a hajtáslánc működésének ábrázolását.

bmw-ix3-22
Fotó: Vas Gyula

Az autó körüli történéseket 360 fokos kamerarendszer figyeli, amely alapul szolgál a legfejlettebb vezetéstámogató rendszerek működéséhez. A közeli töltőállomásokat is megjeleníteni képes, hanggal is vezérelhető 3D navigáció magától értetődő, a nyalánkságok közül pedig említsük meg a rengeteg hangszóróból, plusz egy mélynyomóból álló Harman Kardon hifit, amelynek hangzása egy templomi orgonakoncerthez hasonlítható… Prózaibb adatok: alapon 510, maximalizálva több mint másfél köbméteres koffer, bővítését követően tökéletesen sík padlóval.

Az országúton

Egy 286 lóerős motor benzines és dízelautóban is imponáló dolgokra képes, de egy elektromobilban egyszerűen lenyűgözi az embert. Mert például a pirosról indulva és a gázra keményen odalépve a járgány – ráadásul csaknem hangtalanul – kilő, mint egy rakéta. Naná, hiszen a villanymotor hatalmas nyomatéka már az első fordulattól megjelenik… Nagyjából 60-80 km/órás sebességig akárhány Porschét vagy Ferrarit simán lerajtolnánk, de a százas sprint 6,8 másodperces értéke is kiváló egy 2 és egynegyed tonnás autótól. Ha viszont eltekintünk a látványos sprintektől és az összes környező autó lealázásától, egész tisztességes hatótávolságot hozhatunk ki a járgány 74 kWh-os akkumulátorából. Főleg ha Eco Pro üzemmódba kapcsolunk, és okosan választjuk meg a rekuperáció módját.

bmw-ix3-24
Fotó: Vas Gyula

Erős visszafogottsággal akár tényleg a papírértékeket megközelítő 450 km körüli hatótáv is elérhető, de reális használattal – ahogy én tettem – is összejöhet a 380 kilométer. Utána pedig már csak töltenünk kell a kapitális aksit; ennek idejét, két kiemelt módszerrel lásd a műszaki adatokban. A legvégére pedig még annyit, hogy az iX3, a hagyományos motorokkal felszerelt változatokkal ellentétben csak hátsó hajtással kapható, de ennél az autózásnál nyilván nem a terepen való mászkálás volt a fő cél…

ADATLAP
Akkumulátor: 73,83 kWh
Teljesítmény: 210 kW (286 LE)
Nyomaték: 400 Nm
Gyorsulás 0–100 km/óra: 6,8 s
Végsebesség: 180 km/óra
Hatótávolság (WLTP-szabvány): 453–462 km
Hatótávolság (tesztadat): 380 km
Fogyasztás (gyári adat): 18,5–21,6 kWh/100 km
Fogyasztás (tesztadat): 19 kWh/100 km
Töltési idő:
* 3,7 kW/16 A fali töltőboksz, 0→100%: 20 óra
* Egyenáramú gyorstöltő, 0→80%: 35 perc
H/Sz/M: 4734x1891x1668 mm
Csomagtér: 510–1560 l
Menetkész tömeg: 2255 kg
Ár: 67 550 €
bmw-ix3-02
+33 kép a galériában
Megosztás
Címkék