2021. augusztus 7., 10:52

BMW 530d xDrive Touring: Tényleg ideális választás!

Erről a modellről nagyon sokan állítják, hogy tökéletes családi autó. Mások pedig szemrebbenés nélkül hozzáteszik: a legtökéletesebb a világon. Nos, erről nekünk is alkalmunk nyílt véleményt mondani, mivelhogy megkaptuk a szokásos egyhetes tesztelésre.

BMW 530d xDrive Touring
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

Konkrétan a nemrég frissített változatot, a legjobbnak tartott motorral, összkerékhajtással és egy kifejezetten attraktív szereltségben. 

Alaktan

Szép, pláne dinamikus fazonú kombit nem könnyű összehozni, de ez esetben tökéletesen sikerült. Egyrészt piszok jók az arányai (hosszú motorháztető, hátratolt kabin) másrészt szépek és harmonikusak a részletei (hosszú, keskeny oldalüvegezés, gyönyörű ívű tető, finom élek és domborulatok az oldalfelületeken, karcsú C-oszlop). A hosszúság és a magasság aránya (gyakorlatilag 5/1,5 m) is egy ideális sportkombit ad.

bmw-530d-xd-touring-02
Fotó: Vas Gyula

Mindehhez jöttek még a tesztautó optikai M csomagjának többletei: a brutális méretű kamu légnyelők, a 19 colos M- felnik, az ugyancsak M megjelölésű kék féknyergek, az emblémák és a két hatalmas, trapéz alakú kipufogóvég.

Belvilág

Itt essünk túl előbb egy diszkrét kritikán, amelyet már egyszer megfogalmaztunk: bármennyire hi-tech ugyanis a legújabb kori BMW-k enteriőrje, típusoktól függetlenül egy-másfél generációra visszamenőleg tök egyforma.

bmw-530d-xd-touring-11
Fotó: Vas Gyula

Illetve felbukkan itt-ott némi újítás-frissítés (váltókar stb.), de ezzel együtt tényleg az az ember érzése, hogy belülről minden mai bömbi ugyanolyan. Viszont feltétlen megismétlendő: ez az egyformaság abszolút hi-tech minőséget jelent, látványban, kivitelezésben és ergonómiában egyaránt. Utóbbira itt is jó példa a komplett információs rendszert vezérlő iDrive pult, illetve a programozott rádiócsatornák lehívásának klasszikus nyomógombjai; mindezek együttesen kb. 75%-ig kiváltják az ikonböködést és a képernyő-maszatolást. (A maradék 25 a klímakezelés.)

bmw-530d-xd-touring-17
Fotó: Vas Gyula

A műszerfal teljes egészében digitális, és számtalan információt képes megjeleníteni (a motor pillanatnyi erőfelhasználása, a vezetőre ható g-érték, vagy pl. a mild hibrid rendszer energiagazdálkodása). Ugyanez mondható el a teljesen digitális központi műszeregységről is.

bmw-530d-xd-touring-21
Fotó: Vas Gyula

Az M pakett itt vastag bőrkormánnyal, fémpedálokkal és fekete tetőkárpittal volt jelen, ami jól harmonizált a krémszínű bőr ülőgarnitúrával.  A kombik egyik legfontosabb alkotórésze, a koffer pedig csakis dicséretet érdemel: kellően tágas, jól pakolható, láblendítésre nyílik, bővítésekor sík padló keletkezik, a kalaptartó automatikusan emelkedik és süllyed, a külön nyitható hátsó ablakon keresztül pedig szűk helyeken is gond nélkül rámolhatunk. A szereltségből pedig valóban csak néhány extra tétel: négyzónás légkondi, Harman Kardon hifi, az infotainment rendszer hangvezérlése, illatok, színek és hangulat-háttérmuzsika megválasztásának lehetősége…

bmw-530d-xd-touring-25
Fotó: Vas Gyula
Az országúton

Az 530d Touring 184 és 340 lóerő közötti motorskálájából valóban a háromliteres tdurbódízel 286 lovas verziója nevezhető a legjobb választásnak. Lenyűgöző erőpotenciálja meglepően alacsony fogyasztással társul, járása kultivált, és tökéletes párost alkot a villámgyorsan dolgozó nyolcgangos automata váltóval.

bmw-530d-xd-touring-22
Fotó: Vas Gyula

Arról nem is beszélve, hogy a frissítést során segítőtársat is kapott: a 48 voltos mild hibrid rendszert, amely az akkumulátor kellő töltöttsége mellett 8 kW-t (11 LE) tud hozzádobni a teljesítményhez. Ehhez jött még a külön-külön is konfigurálható három menetmód (Eco, Comfort, Sport), és tesztautónknál az okos xDrive összkerékhajtás.

bmw-530d-xd-touring-23
Fotó: Vas Gyula

A vezetéstámogató rendszerek listája nemcsak teljesnek, de akár azon felülieknek is nevezhető: az adaptív tempomat itt például már arra is ügyel, hogy ne előzzünk jobbról. A brutális kanyargyilkosságokat lehetővé tevő alvázról pedig külön is megemlítendő, hogy a Touringoké hátul légrugós; ennek köszönhetően tökéletesen alkalmazkodni tud a far terheltségéhez. A fogyasztásról pedig még annyit, hogy a tesztem 6,5-ös átlaga teljesen reálisnak tekinthető, de érezni lehetett, hogy ECO módban – amikor gázelvétel után kilométereket képes vitorlázni az autó – még ezt is alul lehetne múlni…

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 2993 cm3
Teljesítmény: 210 kW (286 LE)@3250–2860
Nyomaték: 650 Nm@1500–2500
Mild-hibrid rásegítés: 8 kW (11 LE)/1750–2250
Sebességváltó: nyolcfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 250 km/óra*
Gyorsulás 0–100 km/óra: 5,7 s
Gyári átlagfogyasztás: 5,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,5 l/100 km
CO2-kibocsátás: 153 g/km
H/Sz/M: 4963x1868x1498 mm
Csomagtér: 560–1700 l
Üzemanyagtartály: 66 l
A modellcsalád induló ára: 55 100 €
A tesztelt típus induló ára: 66 400 €
* leszabályozva
bmw-530d-xd-touring-02
+30 kép a galériában
Megosztás
Címkék