2021. március 30., 14:51

Az első csillagok és galaxisok előttről származó fekete lyukra bukkantak

Az első csillagok és galaxisok előtti időből származó fekete lyukra bukkantak ausztrál tudósok.

Fekete lyuk
Illusztráció
Fotó: NASA

A mintegy 55 ezer naptömegű fekete lyuk adhatja a ma létező szupernagy tömegű fekete lyukak magját és segíthet a kutatóknak felbecsülni az univerzumban lévő ilyen objektumok számát.

A közepes tömegű fekete lyuk nagyobb, mint a csillagokból létrejövő kis fekete lyukak és kisebb, mint a galaxisok középpontjában lévő szupernagy tömegű óriások. A tudósok becslései szerint mintegy 46 ezer ilyen közepes tömegű fekete lyuk lehet a Tejútrendszerben.

Az új fekete lyukat a Melbourne-i Egyetem és a Monash Egyetem tudósai fedezték fel gravitációs lencsés gammakitörések észlelése révén. Eredményeikről a Nature Astronomy című tudományos lapban számoltak be.

A gammakitörésnek volt egy "visszhangja", melyet a közepes tömegű fekete lyuk okozott. Meghajlította a fénynek a Földre vezető útját, azért a csillagászok kétszer látták ugyanazt a fél másodperces fényvillanást.

A fekete lyukak gravitációs hullámokból történő észlelésére kifejlesztett szoftverek képesek voltak kimutatni, hogy a két villanás ugyanannak az objektumnak a képe.

A tanulmány egyik szerzője, Eric Thrane, a Monash Egyetem szakértője szerint az újonnan felfedezett fekete lyuk egy ősi maradvány, amely a korai univerzumban az első csillagok és galaxisok kialakulása előtt jött létre.

"Ezek a korai fekete lyukak lehetnek a ma a galaxisok szívében élő szupernagy tömegű fekete lyukak magjai" - mondta Rachel Webster társszerző, a Melbourne-e Egyetem tudósa.

Webster szerint ezen fekete lyuk alapján felbecsülhető az univerzumban lévő ilyen objektumok száma.

Harminc évvel ezelőtt megjósoltuk, hogy ez lehetséges, és izgalmas felfedezni rá egy ennyire erős példát"

- mondta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.