2021. április 29., 09:29

Az egészséges táplálkozás terén Szlovákia még mindig a ranglista végén kullog

A felmérések szerint tőlünk már csak Csehország és Bulgária áll rosszabbul. A lakosság nem figyel eléggé a helyes táplálkozásra. Húst hússal eszünk, alacsony a zöldség és gyümölcsfogyasztásunk és nagyon keveset sportolunk. Ez növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések számát. A statisztikák szerint a halálestek 50 százalékáért pedig ezek a betegségek felelősek.

egészséges életmód
Fotó: Sípos Berni

Szitás Szabó Edina, dietetikus elmondása szerint, sokkal több sót fogyasztunk, mint az európai átlag, a legtöbb gyógyszert pedig a koleszterinszint csökkentésére szedjük.

A lakosság 66%-a nem sportol. Pedig a rendszeres testmozgás nagyon fontos lenne az egészségmegőrzés szempontjából. A szív-és érrendszeri betegségek elkerülése érdekében a tudatos táplálkozással nagyon sokat tehetünk”

- magyarázza.

egészséges életmód
Fotó:  Sípos Berni

Akadnak azonban jó példák is. A füleki Szvorák Lilla életének mindig is fontos része volt a mozgás. Jelenleg az útibiciklizésnek és a futásnak szenteli a szabadidejét. Azt mondja, az egészséges életmód és a sport kéz a kézben járnak. Mivel glutén- és laktózérzékenységet állapították meg nála, ezért speciális étrendet követ. Mint mondja, a testmozgás és az életmódváltás sok mindenre megtanította.

A sportban és az egészséges táplálkozásnál is szerintem nagyon fontos szempont az, hogy türelmesek legyünk és kitartóak, mert senki nem futotta le még egyik napról a másikra a félmaratont, és ugyanúgy a plusz kilók sem két hét alatt jöttek fel ránk, hanem hónapok, esetleg évek során. Ezért nem várhatjuk el magunktól, hogy egyik napról a másikra ledobjuk a fölösleget. Tehát kitartónak, türelmesnek és céltudatosnak kell lennünk”

- mondja Lilla, aki Facebook csoportot is létrehozott, hogy minél több embert buzdítson az egészséges táplálkozás fontosságára.

egészséges életmód
Fotó:  Sípos Berni

Csakúgy, mint a füleki Golden Fitness edzőterem tulajdonosa, aki 6 éve működteti a családi vállalkozást. 

„Fontos, hogy az egészségünket megtanuljuk értékelni és ne csak akkor, amikor már probléma merül, mert ezzel én is így voltam. Korábban nem figyeltem oda az egészséges táplálkozásra és az elegendő mozgásra. Aztán egy idő után az ember azt veszi észre, hogy jönnek a betegségek” - nyilatkozta Kovács Erzsébet, edzőterem tulajdonos.

Erzsébet lánya, Viktória az elmúlt években hatalmas változáson esett át. A mozgásnak és az életmódváltásnak köszönhetően 22 kilogrammot fogyott. 

78 kiló voltam, és gondot okozott a lépcsőzés, nem kaptam levegőt és hasonlók. Akkor azt mondtam, hogy elég, változtatni kell, és anya segített benne”

- avat be Viktória.

egészséges életmód
Fotó:  Sípos Berni

Országos viszonylatban a leginkább fogyasztott egészségtelen ételek rangsorát az édes péksütemények vezetik, második helyen a cukros üdítők, továbbá az instant levesek, tészták és a kész, félkész ételek követik. A legtöbb instant étel mononátrium glutamánnal készül, ami növeli az egyes daganatos betegségek kockázatát. Ezeket a termékeket teljesen el kellene hagyni.

A dietetikus tanácsa szerint tányérunk felén legyen zöldség vagy gyümölcs, fogyasszunk száraz hüvelyeseket, teljes értékű gabonát. Köretként a barna rizst, teljes kiőrlésű vagy durum tésztát válasszuk.

Fehérjeforrásaink legyenek változatosak. Együnk sovány húsokat, heti egyszer halat, tejtermékekből válasszuk az alacsony zsírtartalmúakat. Figyeljünk a folyadékbevitelre, legjobb választás a víz. Étkezéseink során pedig kevesebb sót, cukrot és zsiradékot használjunk. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.