lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. október 2., 15:12

Az egeknek tetsző mesterség

A nemezelés a magyarság egyik ősfoglalkozása, napjainkban azonban már kevéssé ismert. Csupán juhgyapjúra, vízre, szappanra és emberi erőre van szükség hozzá. A füleki Popovics Judit végzettségét tekintve építészmérnök, és a helyi városi hivatal alkalmazottja, de szabadidejében ennek az ősi mesterségnek hódol. 

nemezelés
Ünnepi viselet
Fotó: Popovics Judit archívuma

Judit számára rendkívül fontos a környezettudatos életmód, ezért határozta el, hogy tisztálkodási, mosogató- és mosószereit környezetkímélőbb szerekre, saját készítésű házi szappanokra cseréli. 2013-ban autodidakta módon elsajátította a szappankészítés, a gyógynövénygyűjtés és a növényekkel való festés fortélyait, később megismerkedett a nemezelés többféle technikájával. Mint mondja,

a nemezkészítés összefüggésben van a juhtenyésztéssel, a nomád életmód elengedhetetlen része volt, amit a letelepedett ember megváltozott életmódja szorított háttérbe.

"A Nagy Mari–Vidák István páros négy évtizeddel ezelőtt felélesztette és visszahozta a köztudatba a nemezművészetet. A nemez tisztaságot szül, ezért az egeknek tetsző mesterség, vallják a textilművészek, és ezt tartom én is"– mondta az alkotó, aki a Motolla Baráti Kör tagjaként találkozott először a nemezeléssel, majd az alapokat oktatófilm segítségével sajátította el. Az ösztönözte, hogy kisfiának olyan fejfedőt készítsen, amely más, mint amit a boltokban lehet kapni. Nagy örömére mindjárt az első darabok sikerültek, és kisfia előszeretettel hordta őket. Onnantól kezdve pedig nem volt megállás. Egymás után nemezelte számára a színes gyermekkalapokat, süvegeket, mellényeket.

nemezelés
Popovics Judit férjével és kisfiával
Fotó:  Popovics Judit archívuma

Popovics Judit arra törekszik, hogy a hétköznapokon, vagy akár ünnepi eseményeken is viselhető, használható ruhadarabokat készítsen, melyek kényelmesek, funkciójukat betöltik, de mégis hagyományőrző kézműves munkák. – A minták kialakításánál egyrészt az ősi motívumok inspirálnak, a magyar mintakincs, és abból is leginkább a vidékünkre jellemzőek – mondta az alkotó. Munkáit a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia által szervezett „Magyar kézművesség a Felvidéken 2018” című vándorkiállításon, valamint a „Felvidék kincsei” című kiállításon is látni lehetett.

"Számomra valóságos csoda, hogy varrás vagy szövés nélkül, csupán víz és szappan használatával a gyapjú simogatása révén, egy szilárd, tartós, ősi anyag áll össze, amely nyáron hűt, télen pedig fűt. 

nemezelés
Kiállítás Budapesten
Fotó:  Popovics Judit archívuma
Alkotás közben arra gondolok, hogy az elkészült ruhadarabot nemsokára valaki szeretettel fogja viselni, hisz bele van simogatva a szeretet, a lelkem egy része. Mert hogyan is lehetne másképp alkotni? Az is jó érzéssel tölt el, hogy a saját készítésű szappanom segíti a nemezelést

– magyarázza Judit, aki munkáival azt az elgondolást támogatja, hogy nem görcsösen, hanem korunkhoz igazítva kell továbbvinni a hagyományokat, és meg kell találni a nemez helyét modern világunkban. Már csak azért is, mert a gyapjúból készült ruházat kellemesebb és egészségesebb viselet, mint a napjainkban forgalomban lévő, gyakran műanyagokból készült termékek.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/39-es számában.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.