2021. szeptember 29., 07:45

Évforduló, Kollár-jelenség, pozsonyi körgyűrű – Megjelent a MAGYAR7 39. száma

Ünneplés helyett című írásában Molnár Judit főszerkesztő arra figyelmeztet, hogy a platformpolitika magában hordozza a veszélyt, hogy folytatódik a belső izmozás. Arról nem is beszélve, hogy egyelőre nehezen képzelhető el, hogy a megosztó kérdésekben, mint például a magyar kormányhoz, avagy a szlovák politikához való viszonyulás, illetve az önrendelkezés ügyében milyen álláspontot képviselnek majd a Szövetség platformjai. Ez az igazi kihívás a jövőre nézve, mert ha ezekben a témákban nem lesz közös nevező, akkor a közös érdekérvényesítés ígérete is csak hamis illúziónak hat, amivel aligha lehet majd a választókat megnyerni.

Magyar7 - 2021/40. szám
Médialapozó

Kollárék támogatása nélkül ugyan szűken biztosítható lenne a Heger-kabinet többsége, de a szilárd parlamenti háttérhez nélkülözhetetlenek a Sme rodina képviselői. Vagyis miközben a botladozásukat a korrupcióellenesség morális fölényével feledtetni igyekvő kormánypártoknak egyre inkább emészthetetlen falatot jelentenek Kollárék, valójában az ő gatyamadzagján függenek, írja A koalíció Kollár gatyamadzagján című elemzésében Kolek Zsolt.

Tizedik születésnapját ünnepli ebben az évben a budapesti Magyarság Háza. A jubileumi ünnepségsorozat nyitánya a szeptember 30-án kezdődő négynapos összművészeti fesztivál, amelyet a borsi Rákóczi-kastélyban tartanak. Magyarország kormánya 8,5 millió eurós támogatásának köszönhetően felújították a nagyságos fejedelem szülőhelyét Borsiban, és idén nyáron adta át Áder János magyar és Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök. A fesztivál előtt a születésnap alkalmából beszélgetett Csibi Krisztinával, a Magyarság Háza igazgatójával Száraz Dénes. 

Magyar7 - 2021/40. szám

A brit–amerikai–ausztrál paktumot azért érzi veszélyesnek Kína, mert délről és keletről, vagyis az óceánok és tengerek felől csupa Amerika-barát és szövetséges ország veszi körül, így nem meglepő, hogy Peking nagyon élesen fogalmazott amikor azt mondta, az AUKUS létrejötte valóságos hidegháborúhoz vezethet, írja külpolitikai jegyzetében Hajtman Gábor.

Szlovákiát négy statisztikai régióra osztották: Pozsony, illetve Nyugat-, Közép- és Kelet-Szlovákia nagyrégió. Területileg az ország 87,97 százaléka jogosult a beruházási támogatásokra, csupán Pozsony megye vállalkozói nem pályázhatnak, de ez nem újdonság. Az is érvényes, hogy minél kisebb az egy főre jutó GDP, annál nagyobb a támogatás mértéke. De vajon így lesz ez a déli régióban is, teszi fel a kérdést Matus Tibor a Szegények előnyben című írásában.

A hétvégén fontos szakaszához ért volna az R7-es projekt, de nem így lett. Eddig csak a főváros pereméig lehetett rajta eljutni, és így igazából nem oldotta meg a dugók kérdését. A tervek szerint viszont most megnyitották volna a szélesebb belvárosig, vagyis a Kikötői hídig elkészült szakaszt is. Hogy pontosan milyen útszakaszokat adtak át, és mi a folyamatos kérés oka, megtudhatják Rajkovics Péter összefoglalójából, amelynek címe: Még nem ért körbe a pozsonyi körgyűrű.

Magyar7 - 2021/40. szám

A Pro Civis Zuber Szilvia jogász által vezetett szakértői csapata nagy fába vágta a fejszéjét, amikor „A Szlovák Köztársaság hivatalos nyelveiről” vagy rövidebben „nyelvtörvény” elnevezésű tervezetet, amely ledöntené a legújabb kori szlovák államiság két olyan bástyáját, mint az ország Alkotmányának kisebbségi vonalon oly sokat kritizált Preambuluma, illetve a szlovák törvénykezésnek „az én házam az én váram” felfogásban született államnyelvtörvénye, írja Somogyi Szilárd. Címe: A politikai program első pontja.

Kövesdi Károly azt kérdezi jegyzetében, hogy vajon hány Magyarország létezik?  Jövő tavasszal ott tartják meg a jobboldal világkonferenciáját. Egész pontosan a Conservative Political Action Conference (CPAC) nevű, az Egyesült Államok konzervatívjainak legfontosabb politikai rendezvényét. Hogy miért éppen Budapest? Dan Schneider, a CPAC ügyvezető igazgatója szerint Magyarország azért lesz kiváló helyszín, mert „itt nem csupán őrzik a múltat, de új dolgokat is kipróbálnak”.

Új nap kezdődik egy filmstúdióban. Kigyulladnak az égők a tükrök körül, a színészek beszélgetnek, megérkezik a rendező, az óriási képernyők elé ül. Kezdenék a forgatást. És ekkor megjelenik hat figura. Azt állítják, ők szerepek, és arra kérik a rendezőt, fejezze be történetüket, s ezzel együtt a szenvedésüket is. Forogni kezd Luigi Pirandello mozija a Komáromi Jókai Színház színpadán! Bárány János írásában elolvashatják a Cinema Pirandello folytatását is.

Magyar7 - 2021/40. szám

Lacza Tihamér leporolja az elfelejtett Beniczky Lajos történetét, akit kétszer is halálra ítéltek, de végül gyilkosság áldozata lett. Babucs Zoltán hadtörténész A gyorshadtest jászberényi páncélosainak a történetét idézi fel.

A Galánta és Nagymegyer, valamint a Galánta és Dunaszerdahely közötti falvakban lakók mindennapjait keseríti meg a könyörtelen tranzitforgalom. Naponta több tízezer teherautó halad át a nem ekkora teherforgalomra tervezett másodosztályú közutakon, kárt okozva a falvaknak és a közutak mentén lakó polgároknak, írja Szomolai Andrea az Adjátok vissza az útjainkat! című riportjában.

Magyar7 - 2021/40. szám

2015-ben közadakozásból egy házat vásároltak Tesmagon, hogy az elődök által rájuk hagyott örökséget, tudást, szakértelmet és tapasztalatot, – beleértve a falusi paraszti kultúrát is –, valamilyen módon új köntösbe öltöztessék, és továbbadják. A szépülő közösségi házról és a helyi csemadokosok céljairól írt Kaszmán Zoltán.

Ha nincs Fráter Erzsébet, Madách nem írja meg az Ember tragédiáját, és az a bizonyos Prágai szín nem születik meg, ha nincs ez a bűnös nő – hangzott el Praznovszky Mihály előadásában a gyakran ismételt mondat Alsósztregován a Madách-napon. Itt tartották meg a Madách és a Márai családi rokoni kapcsolatait felfejtő dokumentumfilm, Szekeres Éva és Lichtmanegger László alkotásának ősbemutatóját is. Erről Agócs Szvorák Emese Embernek lenni, embernek maradni című beszámolójában olvashatnak.

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes. Ebből az alkalomból jubileumi előadást tartott a kassai Grand Színházban, amelyről gyönyörű fényképeket is készített Fábián Gergely.

A komáromi székhelyű Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület idén is csatlakozott az évente szeptember 16–22. zajló Európai Mobilitás Hetéhez, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Az eseményeket Nagy-Miskó Ildikó foglalta össze.

Az Összetartozás kertje megalkotásának gondolata nemzeti kisebbségi sorsunk történelmének két jelképét hordozza magában: a száz éve darabokra hullott haza sorsát, ugyanakkor a magunk teremtette régiós és tájhaza megtalálását. Ez a kert nem egyszerűen csak a kert, hanem sorsokat, életeket és jövőt hordoz magában, azt az akaratot, kitartást, kemény munkát, a magunkra találás egyedülálló történetét, ami mindig is jellemezte a gömöri magyarságot – ezekkel a szavakkal adta át az Összetartozás kertét Bátkában Ádám Zita, írja Virsinszky Tamás

Hittünk a gyógyulásban, és építettük a kápolnát a címe Bokor Klára írásának. A garampáldi és kisgyarmati földek közé ékelődött bényi szőlőhegy a maga 200 méteres tengerszint feletti magasságával kiemelkedik a tájból. Itt található az Árpás család öthektáros földterülete, beültetve fenyőcsemetékkel, amelyeket majd az évek során karácsonyfának adnak el. Mikor a kápolna helyét keresték, nemcsak az volt a szempont, hogy a terület legmagasabb pontján legyen, de az is, hogy rálátás nyíljon az ősi bényi kéttornyú templomra.

Molnár Gabriella a kistárkányiak kincskereséséről ért riportot. A verőfényes szombati nap kora délutánján 7 csapat vállalta a kalandos megmérettetést. Kaptak a tarisznyájukba egy kis jegyzetfüzetet és egy falutérképet. Aranka 16 kijelölt ponton rejtette el a kincseket. Három teljes órán át bolyonghattak, tanakodhattak a feladványokon az egyes csapatok, és feltárult a település múltja.

A tizenhétéves felsőpatonyi Tóth Noémi idén nem talált saját kategóriájában legyőzőre a Spartan Race kazincbarcikai rendezvényén. A versenyzők soha nem tudják előre, hogy milyen kihívások várnak rájuk, ezért az edzéseken tudatosan készülnek mentálisan és fizikailag is, viszont jóleső fáradtság ez, mondta az ifjú sportoló Reczai Lillának.

A Bodzai-havasokban, pontosabban a Kárpát-kanyarban folytatódik a Hazajáró. Háromszék déli végén, ahol a Bodza-folyó elindul a Tatár-hágó alól a Kárpát-medence belseje felé, de aztán úgy dönt, hogy inkább visszafordul, és a Szilon-havas oldalában réseli át magát a Kárpátok koszorúján, és egyenest a Dunának megy, írja Kenyeres Oszkár.

Magyar7 - 2021/40. szám

 

Melegszendvics és egy mesés torta receptjét találják az Íz-lelőben B. Szabó Csillától. Vas Gyula bemutatja a Renault Arkana TCe 140 R.S. Linet.

Rajkovics Péter a Meglepő felvidéki győztes a csallóközi rangadón cím alatt számol be a komáromiak győzelméről. Legyen-e, lehet-e kétévente foci-vb? Ezt a kérdést járja körbe vb Rajkovics György.

A Magyar7 39. számában is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt. A templomokat bemutató sorozatunkban ezúttal az alsószeli Evangélikus templom került lapunk hátsó borítójára.

Magyar7 - 2021/40. szám
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.