cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. december 2., 10:45

Az adventi Budapesten ezt ne hagyja ki! Elindultak a látványos fényvillamosok és fénybuszok

Péntek késő délután elindultak a BKV ünnepi fényvillamosai és fénybuszai.

BKV fényvillamos
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: MTI / Lakatos Péter

Az ünnepi fénybe öltöztetett járművek előtt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arról beszélt,

talán Budapest a leginkább villamosbarát város, hiszen nincs még egy olyan nagyváros a világon, ahol ilyen nagy mértékben szolgálná az ott közlekedőket a villamosok

- közölte.

A főpolgármester elmondta, azért tartja csodálatos dolognak a fényflottát, mert a járművek feldíszítése alulról jövő kezdeményezés. Mint fogalmazott, „különösen kedves ajándék ez a városnak”, hiszen tudja, hogy a BKV dolgozói mennyi önkéntes munkát tesznek bele a díszítésbe.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a gazdasági válság miatt 2022-ben nem indították el a fényflottát. A társaság a takarékoskodás révén nagyságrendileg hárommilliárd forintot spórolt meg, és ennek is köszönhető, hogy idén el tudják indítani a feldíszített villamosokat és buszokat - tette hozzá.

Közölte,

a fényflotta járművein több mint öt kilométer LED-fényfűzér van, ezeken 140 ezer LED-izzó található.

Továbbá egy utas jóvoltából 150 horgolt díszt is elhelyeztek Budapest 150. születésnapja alkalmából - jegyezte meg Bolla Tibor.

Elmondta, a fényflottát két busz és hat villamos, továbbá a december 10-én a fogaskerekű vonalán induló feldíszitett jármű alkotja.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az első ünnepi fényvillamos tizennégy évvel ezelőtt indult el a Jászai Mari térről, és a 2-es vonalon közlekedett.

A BKV az ünnepvárás alkalmából a feldíszitett járművekkel kíván örömet szerezni a budapestieknek és a fővárosba látogatóknak.

A BKV közreadott közleménye szerint a fényflotta január 7-ig közlekedik.

A fényflotta „zászlóshajója”, a 2009 óta közlekedő klasszikus fényvillamos, a Ganz UV mellett kültéri LED-szalagok, füzérek kerültek egy KCSV-7, egy TW6000 (Hannoveri), egy T5C5K2 (Tátra), egy ICS (Ganz-csuklós) és egy Combino villamosra, valamint egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra.

A járműveket több mint százan díszítették az elmúlt hetekben a kocsiszínekben és a buszgarázsban

- írták.

Mint olvasható, a KCSV-7, a Tátra és a Ganz-csuklós villamosokon ünnepi fényt kaptak az áramszedők is. Több jármű belső terébe is díszítés került.

Idén először két busz is ünnepi fénybe öltözött: a matricák mellé kültéri, vízmentes 24 Volt tápfeszültségű LED-szalag került egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra.

A BKV közölte, a fényflotta szinte az egész várost behálózza, a járműveken normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni.

Az ünnepi járatok menetrendjei a BKK oldalán találhatók meg.

2023-12-02-bkv-fenyvillamos01
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.