2023. június 10., 14:25

Ammán káoszkapitány és jordán kincsei

Mielőtt még berobbannánk a jordán köztudatba, érdemes pár sorban megemlítenem, honnét jött az ötlet, hogy mi a Közel-Keleten fogunk az ammáni forgatagban élet-halál harcot vívni az arab sofőrőkkel vagy éppen az ázsiai turistaáradattal farkasszemet nézni.

Ammán
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Borka Zoltán

A “csavargók” repjegy - és szállásfoglalási maestroja jelzett felém, Jordániába nagyon baráti áron vannak repjegyek és bűn lenne nem kihasználni az alkalmat. Általában mi egy ilyen ziccert ritkán hagyunk ki. Ráadásul egy pesti ismerősünk velünk tartott, aki azóta már a bűvös százas számot is átlépte, ami ez esetben a meglátogatott országok számát takarja. Ő volt társaságunk amolyan külpolitikai szakértője. Jól jöttek néha tapasztalatai és meglátásai, a négynapos expedíciónk során.

Ammán
Mózes is így láthatta
Fotó:  Borka Zoltán

Indulás előtti este grundoltunk egy jót az Experience Balkan tagjaival, majd másnap kora reggel már a Liszt Ferenc Reptéren, az újonnan megnyílt Frei kávézóban lefetyeltük az ománi latténkat és a jemeni fűszeres mokkánkat. Vártunk, amíg elfogy az emberáradat a beszálló kapunál, mivel a helyfoglalásunkat a rendszer össze-vissza osztotta ki.

Pesti haverunk persze erre is tudta a megoldást, mint tapasztalt Ryanair specialista. Utolsónak kell felszállni, ilyenkor már mindegy minden alapon az utaskísérők azon vannak, a lehető leggyorsabban ültessék le az utasokat. Nem nézik mennyi csomaggal mész, vagy éppen hová ülsz. Mi is így csináltuk, így találtunk a második sorban annyi helyet, hogy egymás mellé tudjunk ülni.

Odaút során megmosolyogtató volt, hogy az izraeli légtér felett végig jófiúként kellett ülni, ráadásul semmi vécézés a repülőn, mert az izraeliek ezt kiszúrják. Közben útitársunk mesélte az izraeli élményeit és tapasztalatait. Nevetve mondta miképpen faggatták őt arról, mit keresett Iránban vagy éppen arról, notebookjáról az ottani hatóságok mindent letöröltek. Azóta otthon porosodik az íróasztalán.

Ammán
Sótömb a Holt-tengernél
Fotó:  Borka Zoltán

Jordániába vízum szükséges, amit bélyeg formájában belenyomnak az útleveledbe. Ott helyben kapod meg, a reptéri ellenőrzésénél, laza 40 jordán dínárért, ami átszámítva 50 euró. Persze az arab lehúzás, már a reptéren elkezdődött. A pofátlanok 60 euróért akartak nekünk beváltani 40 dínárt.

Pénzt váltani nem érdemes, főleg ha forinttal érkezel. Ezt az öngyilkosságot bevállalta egy magyar csajszi az anyukájával, akik ott értetlenkedtek, miért nem fogadnak el forintot a helyiek. Jó magyarok lévén kisegítettük őket, legalább a vízumra teljen nekik, a többit már ők oldották. Végül ezt egy ATM oldotta meg ahol “mindössze” 5 dínár a kezelési költség, ami hatfelé szétosztva nem egy nagy vagyon. Az autóbérlésnél kiújult a Sarajevo autóbérlési-szindrómánk. Itt a fószer el sem jött, akinél a kocsit béreltük. Hívtuk a foglaláson lévő számot, ahol azt az utasítást kaptuk, egy másik autóbérlő társaságnál kérjük meg a személyzetet, hívják fel nekünk Abdullah bácsit. Szerencsére a magyar leleményes és egy órára rá, már az ammáni sofőrökkel dudáltunk orrba-szájba.

Ammán
Színház az élet
Fotó:  Borka Zoltán

Ammán - Jordánia fővárosa - egy nagy káosz és bordel. A város urbanisztikus elrendezése megérne egy kisebb tanulmányt. Minden hegyére-hátára építve, főleg a belváros azon részén, ahol a szállásunk volt. Mobil - és ruhaüzletekből annyi, mint csillag az égen. Valószínű az Európából összelopott telefonokat itt próbálják eladni.

Higiéniára és a tisztaságra nem nagyon adnak. Egyszóval nagyon putri. Már szép és kívánod, de ilyenkor döbben rá az ember és kezdi értékelni, milyen jól élünk mi idehaza.

Első napunk egy kicsit esősre sikeredett. Kedvünket nem szegte az égi áldás, mivel nem tartott sokáig. Ammán esti nyüzsgése és az imára hívó szó, ami a hangszórókon árad ki, egyszerűen lenyűgöző. Késő estére fáradtan, de elégedetten dőltünk bele ágyunkba.

Ammán
Ammán, a főváros
Fotó:  Borka Zoltán

Másnapi napirendi pontunk az ország egyik ókori különlegessége, Jerash városa volt. Jordánia fővárosából kijutni és bejutni nem egyszerű dolog. Rohadt nagy, rengeteg autóval és agresszív sofőrökkel. Az, hogy hány sávos az útszakasz, az éppen adott közlekedési szituáció határozza meg. Indexelés? Hírből sem ismerik! Dudálással jelzel, merre akarsz menni vagy éppen, ha előzni akarsz. Jerashba egészben és kocsihorpadások nélkül érkeztünk meg. Az ókori komplexum csodálatos. Természetesen itt is fizetned kell, ha csodákat akarsz látni. 15 euróért megkapod, de garantálom, nem bánod meg! Rengeteg képet készítettünk.

Ammán
Jerash romjai között
Fotó:  Borka Zoltán

Bizniszeltem szír gyerekkel, egyikünk szokásosan felmászott lehetetlen helyekre, a másik pedig ázsiai turistákat tanította fegyelemre. Arrogáns és pofátlan módon viselkednek, tisztelet a kivételnek. Ráadásul velük még lesz afférunk. Annyira elfutott az idő, hogy Jézus Krisztus megkeresztelkedési helyét a következő napra kellett átütemezni, ami utólag jó döntésnek bizonyult. Napnyugtára verekedtük magunkat vissza Ammánba. A citadellára már zárás után érkeztünk, de a katonai egyenruhában flangáló őrrel megbeszéltük, legalább tíz percre adjon szabad utat nekünk. Esti homályában pompásan mutatott Heraklész romos temploma, valamint a fényárban úszó belváros, egy kis imára hívó dallammal megspékelve.

Ammán
Jézus Krisztus megkeresztelkedésének helyszíne
Fotó:  Borka Zoltán

A következő nap eléggé masszívra sikeredett. Tanulva az előző napból, korábban indultunk, így a városi dugót is megúsztuk. Ekkor ismertük meg a város másik felét. Teljesen ámultunk, mikor a városi gettóból kiszabadulva palota nagyságú házak magasodtak ki a jordán földből, luxus autók és Miamiba illő utcák. Élvezet kocsikázni a környéken. Van itt pénz, csak nem ott, ahol a szállásunk található.

Délelőtt tízre már a jordán–izraeli határ mentén repesztettünk. Jordán folyóhoz közeledve a természet zöldebb, éghajlata melegebb. Jézus Krisztus megkeresztelkedésének helyszíne védett terület. Külön autóbusszal vittek be minket, miután kifizettük a belépés árát, ami itt 12 euró. A

Jordán folyó az évszázadok alatt változtatva nyomvonalát, mára a jordán–izraeli, geopolitikailag érzékeny határát képezi. A bibliai történet szerint, ahol a megkeresztelkedés történt, ott már csak kiszáradt medret találsz.

A folyó másik – izraeli – oldalán pancsoló keresztények élvezték a piszkos folyó vizét. Fürdését mi is megkívántuk. Itt szinte nyári az idő, melyen ne csodálkozzunk, hiszen jóval a tengerszint alatt voltunk (-430m). Utunk a Holt-tenger felé vezetett. Itt is kimaxoltuk a dolgokat, ami a pénzügyi részét illeti. Ötcsillagos luxus szállodák strandjaira durván 30 eurót kértek el. Egy csóró csavargó ezt nem engedheti meg magának, így leleményességünkre hagyatkozva tovább kocsikáztunk. Következő megállónál már lejjebb adtak az árból ami 20 eurót jelentett, de ezt sem vállaltuk be.

Nem sokkal később találtunk egy szabadstrandként működő partszakaszt. A helyieknek durván 2 eurót fizettünk fejenként, ráadásul zuhannyal. S láss csodát, tényleg lebegtünk! A Holt-tenger másik oldalán Izrael kopár hegyei magasodtak.

Ammán
Panoráma a Holt-tengernél
Fotó:  Borka Zoltán

Direkt úgy alakítottuk a nap másik végét, még napnyugta előtt érjünk a Nebo-hegyre, ahonnan – a bibliai történet szerint – Mózes befigyelt a Kánaánba és meglátta az ígéret földjét. Időben érkeztünk, ráadásul magyarokkal is találkoztunk a helyszínen. Rajtunk kívül a turista veszedelem ázsiai hordája lepte el a környéket. Ennyi emberrel amennyien ott voltak, simán megszállhatták volna a Golán fennsíkot is. Nagyon frusztráló, nem tisztelve a hely szent mivoltát, össze-vissza fényképeztek és mászkáltak. Egyikünknél elpattant a húr és folyékony angolsággal rájuk szólt:

Ez itt nem a Disneyland, hanem egy szent föld. Tessék ilyen módon viselkedni.”

Legalább a fenséges panoráma überelte a fényképkattogtató bandát. Vissza a jordán főváros felé szerencsénkre sikerült benzinkutat találnunk, mert már a Nebo-hegyre spórolós módban gurultunk fel. Mi is a legjobb benzinkutat fogtuk ki. Madaba, egy Ammán melletti nagyobb város. A város közepére épített benzinkút teljes üzemmódban dübörgött. Mindenki dudált egymásra és igyekezett bevágni a másik elé. Itt tényleg az ún. “erősebb kutya…” effektus játszódott le. A madabai zűrzavar után, az ammáni éjszakai közlekedési dömping következett. Utolsó esténket a belvárosi nyüzsgésben töltöttük. Jót ettünk, teáztunk, betankoltunk pár helyi szuvenírrel.

Ammán
Előttünk Izrael és a széles Jordán folyó
Fotó:  Borka Zoltán

Utolsó napunkat a város citadelláján zártuk. Fáradtan, de élményekkel megpakolva csekkoltunk be a reptéren, ahol az ellenőrzésnél kiderült, négyünk közül az egyik privatizált magának egy jó nagy adag sótömböt a Holt-tenger partjáról.

A biztonságiak hosszasabb huzavona és táskakiforgatás után tovább engedték, mert olyan barnára sült a feje a Holt - tenger partján, azt hitték közéjük való, de felelőtlen cselekedete – mondjuk Izraelben – kellemetlen helyzetbe sodort volna minket. Első Közel-Keleti expedíciónkat sikeresen abszolváltuk, alapot adva ezzel, hogy a jövőben visszatérjünk ebbe a nyugtalan régióba.

Ammán
Citadella
Fotó:  Borka Zoltán
Ammán
Galéria
+6 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.