cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. április 1., 14:00

Belgrád - Ronda, de finom

De még mennyire finom! Nyilván ne számítsunk prágai vagy párizsi szépségű épületekre, vagy esetleg egy rendezett városképre, mert akkor rossz ajtónál kopogtatunk. Szerbia fővárosa az a hely, ahol minden pont fordítva van, mint más európai fővárosban. Kinek fog passzolni vén kontinensünk legcoolabb fővárosa? Figyelj, ha szereted magad úgy érezni, mintha egy kincsvadászaton lennél városnézés közben, miközben kellő kosz és káosz vesz körül, imádod Nikola Teslát és kellő nyitottsággal rendelkezel a balkáni kultúra irányában, akkor ezt a várost neked teremtették. Élvezni fogod minden percét, a maga nyüzsgő és pezsgő életét, a belgrádi emberek vendégszerető, életélvező természetét.

Belgrád
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Borka Zoltán

Maga a város hosszú múltra tekint vissza, hiszen mondhatni Európa egyik legrégebben lakott települése. A magyar történelem is hozzájárult a város dicső múltjához. Hiszen ki ne emlékezne Hunyadi Jánosék a szerb vitézekkel karöltve aratott, 1456-os júliusi győzelmére, az oszmán sereg ellen? Az iszlám akkor nagymenőjével II. “Hódító” Mehmeddel és a komplett ruméliai és anatóliai hadtestével néztek szembe, megakadályozva azt, közel egymillió kis-ázsiai települjön Európába. Ez volt a híres nándorfehérvári diadal, mely megállította egy jó időre az oszmán előrenyomulást Európa szívébe. Belgrád mindig is kontinensünk egyik puskaporos hordójának számított. Ezt sokszor maga a város meg is érezte, gondoljunk csak arra, amikor a NATO alaposan megbombázta a várost a 90-es évek végén, mikor javában dübörgött a koszovói konfliktus.

Belgrád Nemzeti Múzeum
A nemzeti múzeumnál
Fotó:  Borka Zoltán

Belgrádot megközelíteni egyszerű. Autóval pár óra alatt már a városban lehetünk. A városi közlekedés kaotikus, minden második kocsin látszódik horpadás, Szállást könnyű találni, ehhez csak egy kis logisztika és rugalmasság kell. Az ottani árak pénztárcáinknak nagy barátai, így aztán nem kell attól tartani, hogy nem fogunk kulturális és gasztronómiai orgiákat megélni. Ahhoz, hogy a várost jól felfedezd elég egy kellemes hétvége és egy nagyszerű társaság.

Belgrád
Fotó:  Borka Zoltán

Annó Belgrádba kora estére tudtunk megérkezni. Bejelentkezés a szállásra, rövid pihenés és lépteinket az esti város sűrűjébe vezettük, pontosabban a hires Skadarlija bohém negyedébe. Macskaköves utcáin kisvendéglők sorakoznak, teraszokkal, nyüzsgő élettel. A vacsora nem kezdődhetett rakija nélkül, ahogy nálunk a pálinka esetében. Belgrádban egyébként mondj nemet a diétának, mert itt isteni húsféléket lehet enni, ehhez jönnek a finom köretek, kenyerek, desszertek és persze a burek. Késő éjjelig múlattuk az időt a belvárosban, ami nem meglepő. Itt az emberek nem otthon a négy fal között vagy a virtuális világukban gubbasztanak, hanem kimennek a városba és élvezik azt, ami van. Mi a rakiját és a sört élveztük a legjobban, így aztán a szállásra való visszatalálás kalandosra sikerült, főleg annak függvényében, itt jóformán mindent cirill betűkkel írnak ki. Néhol az európaiság jegyében az utcatáblákat latin betűkkel feltüntetik, de saját tapasztalatból kiindulva ez nagyjából egynegyede az összesnek.

Belgrád
Ahol szerelembe esik a Duna a Szávával
Fotó:  Borka Zoltán

A másnap egy kicsit “macskajajosan”, de annál nagyobb lelkesedéssel indult. Reggeli séta a Tasmajdan parkban, majd a város legnagyobb pravoszláv temploma a Szent-Márk székesegyház megtekintése következett. Onnan a Koronázó templom felé vettük az irányt, érintve a város legnevezetesebb pontjait, a szerb Parlament épületét, a Nicola Pasic teret, az Öreg-palotát, Terazije főútvonalat a Milos fejedelem kútjával.

Virágok
Virágok a Tasmajdan parkban
Fotó:  Borka Zoltán

A nap fénypontja a Kalemegdan-erőd volt. Hatalmas parkja és csodás panorámája lenyűgöző. Előttünk a szélesen hömpölygő Duna körülöleli az erdőkkel borított Nagy-Hadi-szigetet, és ahogy mondják, itt „esik szerelembe" a Száva a Dunával. Egy egész napot is el lehetne ott tölteni. Az erődtől egyenes út vezetett a város igazi szívébe a Knez Mihailova sétálóutcára. Kávéházak, éttermek, tele csinos, jó alakú lányokkal és sudár fiatalemberekkel. Itt lüktet csak igazán a város ütőere. A nap zárásaként meglátogattuk a város egy nyugodtabb külvárosát, Zimonyt. Szűk macskaköves utcái, a Gárdos-torony szép, nyugodt látványt nyújtanak. Estére még jutott idő, hogy jobban szemügyre vegyük Belgrád egyik szimbólumát a nagy Adi hidat.

Belgráddd
Gárdos toronynál
Fotó:  Borka Zoltán

 

A harmadik napunk, már “macskajaj” nélkül kezdődött. Helyette kaptunk egy kis ködfátyolt. Kedvünket ez nem szegte, hiszen a Nikola Tesla Múzeumban ez nem hatott ránk. Nagyszerű tárlatvezetést kaptunk a szerb feltaláló életművéből. A múzeumtól pár perc sétával elértük a város egy további emblematikus épületét a Szent Száva-templomot. Ez a Balkán-félsziget legnagyobb ortodox temploma, több mint száz éve építik.

Tesla múzeum
Tesla múzeumban
Fotó:  Borka Zoltán

Ottjártunkkor már teljesen készen volt, belülről azonban még leginkább csak a csupasz betonfalak álltak. Innen autóba ülve utunk a városból kifelé vezetett. Útközben meglestük Szerbia egyik leghíresebb labdarúgócsapatának a Cvrna Zvezda stadionját. A Rajko Mitic stadion látványra kívülről eléggé lehangoló, de ettől függetlenül itt játszák a világ egyik leghírhedtebb városi labdarúgó összecsapását a Cvrna Zvezda – Partizan Beograd mérkőzéseket.

séta
Fotó:  Borka Zoltán

Fájó szívvel, de tele élményekkel hagytuk magunk után a fővárost. Tudjuk, még vissza fogunk ide térni, hiszen mondhatni itt van a szomszédban.

Belgrád
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.