2019. november 17., 13:00

Ami itt maradt a kommunizmusból, és még mindig szeretjük

Manapság már szinte mindent be lehet szerezni a boltokban, vagy éppen az interneten. A rendszerváltozás óta éppen harminc év telt el, mégis vannak olyan termékek, amelyeket azóta is szívesen rakunk a bevásárlókosarunkba. És egyáltalán nem bánjuk, hogy nem tűntek el a süllyesztőben az átkos rendszerrel együtt.

retro élelmiszerek
Médialapozó
Fotó: zena-in.cz

Ha azt mondjuk, könnyen emészthető ánizsos-édesköményes keksz, ami megóvja a legkisebbeket a hasi puffadástól, mindenkinek egyből a Marina keksz jut az eszébe. És a jó hír, hogy ma is kapható, ugyanazon a gyártósoron készül Pöstyénben, immár hosszú évtizedek óta. Az anyukák ma is előszeretettel adják babáiknak, sokszor gyümölcsös pépbe keverve. S maguk is szívesen kóstolgatják. Talán, hogy felidéződjön bennük a gyermekkoruk...

Nyugodtan állíthatjuk, nemzedékek nőttek és nőnek fel rajta. Már a kommunizmusban is bekerült az iskolatáskákba a mogyorós töltelékkel bőséggel ellátott ostya. A Horalkyt 1965 óta imádjuk, és évente 80 millió darabot adnak el belőle! Ugyanezen név alatt a cseh konkurencia is forgalmaz terméket. Találják ki, vajon melyik lehet a finomabb?

Reggelire, uzsonnára szívesen kentük a kenyerünkre, akkor is, amikor még Lenin elvtársról tanultunk az iskolában. Ma is imádjuk a Májka pástétomot, ami 2015-ben ünnepelte 50. születésnapját. Mind a mai napig több mint 100 ezer darabot gyártanak belőle naponta.

 

Ha valaki valami egészségesre vágyott, mondjuk 1982-ben, az bement a boltba és vett magának Treskát. A halas finomság receptjét a múlt század ötvenes éveiben egy Július Boško nevű szakács és cukrász találta ki. Ezután több akkori állami halfeldolgozó üzem is elkezdte a gyártását, s kettő közülük mind a mai napig kínálja, több variációban is. Mert még mindig szeretjük!

A boltokban a manapság többféle sós rúd, ropi is kapható, ami nélkül egy-egy csajos buli, vagy meccsnézés nehezen képzelhető el. Közülük a Dru tyčinky a legismertebb. Már nagyanyáink is ropogtatták. 1969-ben kezdték gyártását és mindjárt kitűnt különleges finomságával. Elég, ha a boltokban keressük a harminc éve változatlan klasszikus aranybarna csomagolást, s máris rátalálunk.

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a Škoda autók a szocializmus egyik szimbólumává váltak. Annak ellenére, hogy a Mladá Boleslavban gyártott gépjármű története még valamikor a 19. században kezdődött. Bár ma már a Volkswagen csoport gyártja, nemcsak, hogy túlélte a rendszerváltást, hanem továbbra is az egyik legkeresettebb autómárka nálunk és Csehországban is.

Reggeli vagy esti meleg italnak, betegség idején citrommal és mézzel ízesítve generációk itták és isszák a Pigi fekete teát. Az indonéz teakeverék neve az angol P.G., vagyis „Pekoe Golden“ kifejezésekből származik, ami a tealevelek nagyságára és formájára utal. A tradíciót erősíti a retró csomagolás is, ami a gyártás megkezdése óta szinte nem is változott.

A prágai csokoládégyár 1979-ben rukkolt elő különleges kakaóporával, amit tejbe keverve lehetett fogyasztani. Túlzás nélkül állíthatjuk, azóta milliók nőttek fel a Grankón. Bár ma már a cseh Orion Magyarországon gyártja, kizárólag csak Szlovákiában és Csehországban kerül forgalomba.

Ropog a fogunk alatt a kukoricalisztből készült, enyhén sós, pirított mogyoróban meghempergetett rágcsa, amit kicsi és nagy egyaránt előszeretettel fogyaszt. A Chrumkyt ma is, főleg az idősebbek, sokkal gyakrabban rakják a bevásárlókosarukba, mint a chipset. Mert még mindig mennyei az íze!

 

retro élelmiszerek
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.