125 éves Budapest talán legszebb épülete, a New York Palota

ma7 | MTI 2019. október 21., 12:03

Százhuszonöt éve, 1894. október 23-án nyílt meg Budapesten a magyar kultúrában is fontos szerepet játszó New York Palota, földszintjén a híres kávéházzal.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A palota építését a New York Életbiztosító Társaság kezdte meg 1892-ben az Erzsébet körút-Dohány utca sarkán lévő telken, innen az épület neve. A négyemeletes, háromhomlokzatos, eklektikus stílusú épület Hauszmann Alajos tervei alapján, Korb Flóris és Giergl Kálmán közreműködésével épült, a kivitelező Pucher József volt.

A mennyezeti festményeket, az úgynevezett pannókat főként a muzsika és a képzőművészet témáiban készítette többek között Eisenhut Ferenc, Lotz Károly és Magyar-Mannheimer Gusztáv. A fáklyákat és a világítótesteket – tizennégy bronz faunalakot –, valamint a belső szobordíszeket Senyei Károly alkotta.

A New York Palota legpompásabb része a földszint lett, amelyet akkoriban a világ legszebb kávéházának neveztek. A historizáló eklektika jegyében kialakított enteriőrben minden márvány, bronz, selyem és bársony volt, tagolását a jellegzetes csavart oszlopok rendkívül dekoratívan oldották meg. Újszerű erkélymegoldás, hatásos karzatlépcső, velencei csillárok és mennyezeti freskók növelték a luxust.

A földszint körúti oldalán üzlethelyiségeket alakítottak ki, az első emeletet a biztosító társaság használta, a második emeleten volt a hírneves Otthon-kör, a magyar írók és hírlapírók "szövetsége", a harmadik és a negyedik emelet hátsó traktusain ötszobás luxuslakásokat építettek, amelyekben neves tudósok, képviselők laktak.

Az épület a körút egyik legelegánsabb és legismertebb épülete, a "Nyeho" néven is emlegetett kávéház az írók és a művészvilág legendás törzshelye lett. Itt volt a Nyugat szerkesztőinek-szerzőinek második otthona, a Pesti Napló szerkesztőségének törzsasztala, a félelmetes kritikusok a "veseasztal" körül tanyáztak, a filmesek pedig a Dohány utcai karzaton és itt volt a képzőművészek "napközije" is. A vidám társasági élet jellegzetes terméke volt a kávéházi humor, az anekdoták, legendák sokasága. (Az egyik szerint a megnyitó napján Molnár Ferencék a Dunába dobták a kulcsokat, hogy a kávéház éjjel-nappal nyitva legyen, a történet hitelességét azonban megkérdőjelezi, hogy Molnár ekkor még csak tizenhat éves volt.)

A második világháborúban súlyosan megrongálódott épületet helyreállították, szobrait újrafaragták. Az emeleteken lapszerkesztőségek kaptak helyet, itt volt a Pallas Lap- és Könyvkiadó központja, de sportszerüzlet és IBUSZ-iroda is működött benne.

Az 1947-ben bezárt kávéház 1954-ben Hungária néven nyílt újra, majd reprezentatív étteremmé alakult. Műemléki helyreállítása 1975-ben készült el, 1990-ben visszakapta az eredeti New York Kávéház és Étterem nevet.

Képgalériánk:
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A New York Palota az 1990-es évek elején bezárt, az épületet csaknem egy évtizedig nem tudták értékesíteni. Végül 2001 februárjában az olasz Boscolo csoport vette meg, s a teljes felújítás után, 2006. május 5-én ötcsillagos luxusszállodaként nyitotta meg újra, földszintjén az egykori pompát idéző Budapesti New York Kávéházzal. A tervezők - Maurizio Papiri és Tihany D. Ádám - újragondolták az épületet, az eredmény stílusok luxusegyvelege lett: olasz reneszánsz, kissé túlzó eklektika és ultramodern szellemes olasz design bútorok. A fényűző pompa részei a bronzszobrok, a csodálatos virágkompozíciók, a márványborítás, a velencei és muránói csillárok, a szökőkút.

A szállodában 185 szoba van, a legkisebb 45, az elnöki lakosztály 350 négyzetméteres, s több étterem és konferenciaterem áll a vendégek rendelkezésére.

A rekonstrukciót 2007-ben Europa Nostra medállal díjazták, ugyanebben az évben elnyerte a Budapesti Építészeti Nívódíjat is, 2013-ban pedig megkapta az év szállodája címet. A New York Kávéház 2011-ben és 2013-ban elnyerte a Világ Legszebb Kávéháza címet. A régi idők hagyományait felelevenítve a kávéház 2011 óta irodalmi pályázatokat hirdet és bárzongorista-versenyeket rendez. 2013-ban az addigi Irodalmi Páholy és a Színész Páholy egyesítésével indult el a New York Művész Páholy, Budapest egyik népszerű kulturális rendezvénysorozata.

0 HOZZÁSZÓLÁS