2023. január 2., 19:33

Tisztelgés Petőfi életműve előtt Nyárasdon – KÉPEKKEL

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából hétfőn délután ünnepélyes koszorúzásra került sor a költő nyárasdi emlékművénél. Hakszer Mária szavalata után Presinszky Károly, a község alpolgármestere mondott beszédet, melyben utalt arra is, hogy Nyárasdon minden évben megemlékeznek Petőfiről.

koszoruzasi-unnepseg-nyarasdon-petofi-sandor-szuletesenek-200.-evforduloja-alkalmabol-37
Galéria
+37 kép a galériában
Koszorúzási ünnepség Nyárasdon Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából
Fotó: Lacza Gergely
A legtöbb európai népnek van egy vagy két olyan költője, akit nem egyszerűen csak a szép versek művészének tart a világ, hanem mintegy az illető nép eszmei megtestesítőjének. Az angoloknál Shakespeare, az oroszoknál Puskin, a németeknél Goethe és Schiller, az olaszoknál Dante tölti be ezt a szerepet. A magyar költészet nagyjai közül Petőfi Sándor az, akit az egész emberiség legjobban ismer és becsül. Bár az idők változnak, az irodalmi ízlések és divatok is változnak, de Petőfi Sándor 200 éve a magyar nép legkedveltebb költője maradt. Példakép és mérce is egyben, az 1848-as forradalom és az ő neve elválaszthatatlan egymástól. Kora legkövetkezetesebb hazai forradalmára volt, aki túlnézett a polgári forradalmak céljain”,

szögezte le Presinszky.

koszoruzasi-unnepseg-nyarasdon-petofi-sandor-szuletesenek-200.-evforduloja-alkalmabol-07
Koszorúzási ünnepség Nyárasdon Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából - Presinszky Károly
Fotó:  Lacza Gergely

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a költő verseinek egy része nemcsak közismert, hanem a nép ajkán él, sok közülük „népdal” formájában, hiszen vannak közöttünk olyanok is, akik nem is tudják, hogy az általuk énekelt sorokat Petőfi írta.

Azt sem lehet más költészetével „elkövetni”, ami épp most és itt, spontán módon történt meg, nevezetesen, hogy az ünnepélyes koszorúzás „kultúrműsorát” rögtönzött módon az összegyűlt közönség szolgáltatta a költő Távolból című versének eléneklésével.
koszoruzasi-unnepseg-nyarasdon-petofi-sandor-szuletesenek-200.-evforduloja-alkalmabol-06
Koszorúzási ünnepség Nyárasdon Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából
Fotó:  Lacza Gergely

 

Nem lehet úgy magyarul élni, hogy az ember ne ismerje Petőfit, vagy verseinek számos sorát. Személye nem pusztán az irodalomtörténethez tartozik, nem csupán a műveltség dolga, hogy mennyire ismerjük az üstökösi pályáját, hanem az élete nemzeti történelmünknek a része, annak egyik legszebb emberi teljesítménye. A forradalmár küzdelmeinek örök mintája, akinek életművéből, tetteiből minden nemzedéknek tanulnia lehet és kell”,

méltatta a költőt Presinszky.

koszoruzasi-unnepseg-nyarasdon-petofi-sandor-szuletesenek-200.-evforduloja-alkalmabol-01
Koszorúzási ünnepség Nyárasdon Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából - Hakszer Mária
Fotó:  Lacza Gergely

Az alpolgármester beszéde után a község elöljárói, a képviselők, az önkormányzat dolgozói, továbbá a helyi intézményvezetők, kultúrcsoportok és egyéb szervezetek vezetői helyezték el az emlékezés koszorúit és virágait Petőfi Sándor 1995-ben felavatott emlékművéhez. Végül az egybegyűltek közösen énekelték el nemzeti imánkat, a Himnuszt, amelynek megírását ugyancsak  200 évvel ezelőtt fejezte be Kölcsey Ferenc.

koszoruzasi-unnepseg-nyarasdon-petofi-sandor-szuletesenek-200.-evforduloja-alkalmabol-36
Koszorúzási ünnepség Nyárasdon Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából
Fotó:  Lacza Gergely
koszoruzasi-unnepseg-nyarasdon-petofi-sandor-szuletesenek-200.-evforduloja-alkalmabol-01
Galéria
+37 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.