2022. január 17., 11:26

Rimaszombatban is megemlékeztek Mikszáth Kálmán születésének 175. évfordulójáról

Koszorúzással emlékeztek meg Mikszáth Kálmán születésének 175. évfordulójáról vasárnap Rimaszombatban, a régi gimnázium épülete előtt.

Mikszáth_175_megemlékezés_Rimaszombat
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

A rövid megemlékezésen Pósa Judit, a Pósa Lajos Társaság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket a társulás, valamint a Tompa Mihály Református Gimnázium nevében. A program részeként előbb Deme Mátyás, majd Ferencz Zsolt szavalt el egy-egy verset. Ünnepi beszédet Molnárné Pelle Beáta, a Tompa Mihály Református Gimnázium igazgatója mondott.

Felidézte, hogy 175 évvel ezelőtt éppen ezen a napon született - a Nógrád megyei Szklabonyán - Mikszáth Kálmán, a 19. század utolsó harmadának és a századfordulónak a legjelentősebb magyar prózaírója.

Molnárné Pelle Beáta kifejtette, hogy a rimaszombatiak és a környékbeliek még inkább kötődnek Mikszáth személyéhez, mivel hat éven keresztül volt az Egyesült Protestáns Gimnázium diákja. Az evangélikus lelkészi felmenőkkel rendelkező Mikszáth-szülők fiuknak is lelkészi pályát szántak, ezért 1857 kora őszén elhozták a tízéves Mikszáthot Rimaszombatba, hogy itt folytassa tanulmányait. 

Az itteni gimnázium falai közt ismerte meg az olvasás örömét, az első írói szárnybontogatásai is az itteni önképzőkörben történtek.

A korszak jeles tanárai emberségre és hazaszeretetre nevelték diákjaikat. Maga Mikszáth is hálával és megbecsüléssel emlékezett többek között Fábry Jánosra és Baksay Istvánra. A kisvárosi élmények és karakterek, amelyeket itt ismert meg, végigkísérték egész életében. Megjelentek egy-egy elbeszélésében, regényében. Az igazgatónő rámutatott, hogy mi magunk úgy válhatunk leginkább Mikszáth örökségének gondozóivá, ha novelláinak és regényeinek olvasói leszünk.

A református gimnáziumban a hétfői nap során Mikszáth életművének szentelnek majd egy tanítási órát, valamint az intézményben megtekinthető a Szklabonyáról kölcsönzött Mikszáth-kiállítás is, amelynek megtekintésére a környező iskolák diákjait is várják.

Mikszáth_175_megemlékezés_Rimaszombat (2).JPG
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.