2022. március 12., 12:47

Nem lehet örökké elhallgatni, ami megtörtént – A Felszántott tömegsírok prágai könyvbemutatójáról

Ez év elején Zaorané masové hroby címmel megjelent Dunajszky Géza Felszántott tömegsírok című könyvének cseh nyelvű változata. A könyv a második világháború utolsó éveiben és a háború utáni időszakban végbement, eddig kevéssé ismert történésekkel foglalkozik.

Felszántott tömegsírok_Prága
Médialapozó
Fotó: Fajd János

A könyv első nyilvános bemutatójára március 10-én Prágában került sor, a Nemzetiségek Házában. A könyvet Csáky Pál felvidéki magyar közíró mutatta be a cseh és magyar közönségnek. „Ugyan Csehországban nem tabu arról beszélni, hogy a második világháborút követő időszakban számtalan atrocitás érte az itt élő német anyanyelvű lakosságot, de nem tudok olyanról, hogy egy magyar kisebbséget képviselő író írta meg volna erről az időszakról a tapasztalatait” – nyilatkozta portálunknak Kláris Györgyi, a cseh könyv fordítója, aki tavaly nyár végén ismerkedett meg a könyv magyar nyelvű eredetijével.

Felszántott tömegsírok_Prága
Fotó:  Fajd János
Kláris Györgyi, a cseh könyv fordítója

A fordító szerint Csehországban Beneš dekrétumait ma már egy elmúlt kor dokumentumaiként kezelik, tudomása szerint Szlovákiában viszont még ma is termőföldeket sajátítanak ki ennek alapján.

A könyvet azért fordítottam le, mert azt szerettem volna, ha a cseh és a szlovák olvasóközönség is megismerkedik a másik oldal véleményével. Közvetlenül pedig az motivált, hogy ezt a könyvet egy számomra nagyon kedves és nagytudású ember, František Hýbl is el tudja olvasni” 

– fűzte hozzá Kláris Györgyi.

Felszántott tömegsírok_Prága
Fotó:  Fajd János
Tóth Endre, történész, a prágai Közgazdasági Egyetem docense is eljött a könyvbemutatóra

František Hýbl a Přerovhoz közeli Svéd sáncok néven ismert domboldalon 1945. június 18-án lemészárolt 267 ártatlan szlovákiai német, szlovák és magyar civil történetét kutatta fel aprólékosan, hosszú évekig tartó kitartó kutatómunkával. 2021-ben a magyarok és a németek ellen a 2. világháborút követően elkövetett igazságtalanságok feltárása, valamint a polgári áldozatok emlékének ápolása érdekében végzett munkája elismeréseként Áder János köztársasági elnök magas magyar állami kitüntetést adományozott a történésznek. Hýbl úr sajnos egészségügyi állapota miatt nem tudott Dunajszky Géza prágai könybemutatóján személyesen részt venni, de a könyv egy dedikált példányát eljuttatják hozzá.

Felszántott tömegsírok_Prága
Fotó:  Fajd János
A könyvet Csáky Pál ismertette a prágai közönséggel

„Én úgy gondolom, hogy a szlovákiai magyar publicisztika és történetírás legnagyobb hiányossága, hogy megírtuk magyar nyelven a véleményünket, ami meg is jelent az újságokban vagy könyvalakban, de ez nem jutott el a szlovák vagy a cseh partnerekhez, akiknek el kellene gondolkodniuk azon, hogy mi, hogyan látjuk a világot és mit szeretnék” – nyilatkozta Csáky Pál portálunknak. Amint azt a könyvbemutató során is elmondta, rendkívül fontosnak tartja, hogy a legfontosabb üzeneteket hordozó könyveket szlovák vagy cseh nyelvre is lefordítsák.

Ezért is örülök, hogy Dunajszky Géza könyve is megjelent cseh nyelven, mert a véleményünk így eljut a cseh és a szlovák emberekhez is, és idővel talán dialógust tudunk kezdeményezni erről a kérdésről.”
Felszántott tömegsírok_Prága
Fotó:  Fajd János
Boros Miklós rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a könyvbemutatón

Csáky Dunajszky Géza könyvének abban látja a szerepét, hogy a segítségével a szlovák és a cseh történelmi tudatba bekerüljön, hogy ilyen dolgok is történtek a háború utáni úgymond békeidőkben, mert azt olvassuk a szlovák és a cseh történészek írásaiban, hogy 1945. május 9-e és 1948. február 25-e közt, tehát a kommunista puccs időszakában, demokrácia volt az akkori Csehszlovákiában, holott három és fél millió németet durva módon kitelepítettek, közel egymillió magyart különböző hullámokban deportáltak vagy szintén kitelepítettek, és a megmaradt magyaroknak pedig nem ismerték el a választójogát 1946-ban sem.

A cseh és a szlovák történelmi tudatnak is tartozunk tehát azzal, hogy ebbe a vitába belépjünk,

örülök neki, hogy Prágában teltház előtt zajlott a találkozó, a könyvbemutató után pedig egy jó vita alakult ki, aminek remélhetőleg lesz lenyomata a cseh médiában is, és remélhetőleg a könyv előbb-utóbb olyan értő szemek elé is eljut, amelyek le tudják vonni belőle a tanulságokat” – fűzte hozzá Csáky.

Felszántott tömegsírok_Prága
Fotó:  Fajd János
A prágai könyvbemutató résztvevői

„Engem meglepett, hogy a könyvbemutatón fiatal cseh történészek és Jan Šinágl független újságíró, a Solonovo spoločenství polgári társulás elnöke is részt vett. Sőt a vitában, Beneš és kormánya általunk feltárt törvénytelenségeit kiegészítette saját kutatásaik eredményeivel, és meglepő adatokkal szolgált, főleg a csehországi németeket ért veszteségekről.

Maguk is úgy ítélik meg, hogy a téma kutatását tovább kell folytatni, mindaddig, amíg az áldozatok és hozzátartozók méltó erkölcsi és anyagi kártérítést nem kapnak”

– nyilatkozta portálunknak Dunajszky Géza.  Mint mondta, jóleső érzés volt megtapasztalni, hogy a téma a csehországi magyarokat is foglalkoztatja, s be akarnak kapcsolódni a törvényhozó testületek irányában kezdeményezett tájékoztatási akcióba is.

Felszántott tömegsírok_Prága
Fotó:  Fajd János
Dunajszky Géza, Kláris Györgyi, Csáky Pál és Kokes János, az MTI prágai tudósítója

„A fiatal cseh történészek magyar vezetője, Balla Péter pedig ígéretet tett arra, hogy segítséget nyújtanak az eddig visszatartott 1947-es ligetfalui kihantolási jegyzőkönyv megszerzéséhez, amely valahol a prágai katonai titkosszolgálat, a volt elhárítási hírszerzés archívumában hever. Ennek a dokumentumnak döntő szerepe lehet a ligetfalui vérengzés teljes körű, valós tényeken alapuló feltárásában” – fűzte hozzá Dunajszky.

A cseh nyelven tartott rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Prágában élő német, magyar és szlovák kisebbségek képviselői mellett, Boros Miklós, Magyarország csehországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Tóth Endre történész, a prágai Közgazdasági Egyetem docense is.

Felszántott tömegsírok_Prága
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.