2022. június 11., 11:07

Lacza Tihamér: Kettős mérce

Mostanában gyakran elhangzik a „kettős mérce” kifejezés, elsősorban politikai vonatkozásban. De tévedés lenne azt képzelni, hogy újsütetű fogalomról van szó.

Tihamér - Kisebbségek

Az első Csehszlovák Köztársaság nemzetiségi politikáját éppen a kettős mérce jellemezte. A három csehországi történész Nemzeti Kisebbségek Csehszlovákiában 1918–1938 című alapos monográfiájának szinte minden fejezetében szembesülhetünk vele.

Mint köztudott, a szuperdemokráciának kikiáltott országban több mint 3 millió német és vagy 800-900 ezer magyar is élt. Elvileg a törvény előtt minden állampolgár egyenrangú volt, ennek ellenére a kisebbségek között a gyakorlatban a csehszlovák hatóságok rendszerint különbséget tettek.

A németek számos olyan joggal élhettek, amelyekkel a magyarok nem. A magyarokat nemcsak az anyanyelv használatában, hanem kulturális és gazdasági téren is igyekeztek háttérbe szorítani. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/23. számában.

 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.