2022. június 8., 12:22

Nemzeti összetartozás és megmaradás, küzdelem a magyar lelkekért a garamkálnai végvárban – megjelent a Magyar7 23. száma

Én magyaráztam, ő meg kimondta a lényeget, bármilyen kanyarokat is vett százkét évünk, máig itt vagyunk, a Felvidéken, Erdélyben, a Délvidéken és a Kárpátalján. Annak ellenére is, hogy sorsunk alakítói, elcsent, ellopott területeink új gazdái valószínűleg egy emberöltőnyit sem szántak nekünk, legalább is ezzel a szándékkal mérték ránk a jogot - írja Molnár Judit főszerkesztő Megmaradni című vezércikkében.

borítókép

A felőrlő háború és Európa a címe Kolek Zsolt politikai összefoglalójának,

amelyben egyebek mellett arról ír, hogy Oroszország, miután április elején feladta a megszállt észak-ukrajnai területeket, s ezzel lemondott Kijev elfoglalásáról, érzékelhetően stratégiát váltott.

Moszkva minimális célja az új helyzetben láthatóan a 2014-ben annektált Krím szárazföldi hátországát biztosító dél-ukrajnai területek megtartása mellett Donyeck és Luhanszk megyék még ukrán ellenőrzés alatt álló részeinek elfoglalása. A stratégiaváltás újabb fordulatot hozott a háborúban, hiszen az orosz hadigépezet az invázió kezdete óta az elmúlt hetekben működött a legeredményesebben.

Kolek Zsolt

 

Ön meghalna Szeverodonyeckért? Korábban írtunk már arról, a háború kapcsán milyen furcsa irányváltás figyelhető meg az amerikai sajtóban. Az elmúlt hetekben a legnevesebb amerikai kolumnisták értekeztek arról, ideje lenne elgondolkozni, miként lehetne végre tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket. Nos, a jelenség felbukkant Európában is. Nagyjából május elejéig elképzelhetetlen lett volna, hogy a nyugat-európai mainstream zászlóshajója, a woke-ideológiákban és Orbán-gyűlöletben egyként jártas Guardian lehoz egy cikket az alábbi címmel:

Oroszország nyeri a gazdasági háborút, vagy egy másikat azzal, Az EU-nak el kellene felejteni a szankciókat, többet ártanak, mint használnak.

A külpolitikai jegyzet szerzője Pomichal Krisztián.

Mentálhigiénés szakemberként vallja Szathmáry Zsuzsanna, hogy a lelki problémák mérsékelhetők, sőt megelőzhetők. De ő nemcsak az emberi lelkek, hanem a garamkálnai végvár református közösségének a gondozója is.

Erős, céltudatos nő, aki elkötelezett családja, hite és magyarsága iránt, és akire mindig lehet számítani.

Eheti interjúnk címe: Azok hívását várjuk, akik reménységre vágynak, a beszélgetőtárs Méry János.

Méry János

 

Piac rovatunkban Rajkovics Péter azzal foglalkozik, hogy május második felében megtörtént az egykori OTP Bank Szlovákia számláinak transzformációja a bankot felvásárló ČSOB rendszerébe. Az átalakulás egyik legfontosabb állomása zárult le, ami azért a várakozásoknak megfelelően tartogatott kihívásokat az ügyfelek számára. Fokozatosan a zöld szín is eltűnt az egykori OTP fiókokból és bankautomatákról, de eközben ígéretéhez híven a ČSOB saját honlapján magyar nyelven is elkezdett kommunikálni az ügyfelekkel. A folytatásban pedig a bank mobilalkalmazása magyar nyelvű felületet is kapott. A cikk címe: Új számlákon az egykori szlovákiai OTP-s ügyfelek

Rajkovics Péter

 

Zsebünkbe néz a rendőr, meg még több tucatnyian. Hosszas vajúdás után, nemrégiben módosította a rendőrségi törvényt a parlament. A hírportálok jobbára azt emelték ki az ezúttal valóban terjedelmes, alapos módosításból, hogy az egyenruhán ezentúl nem kell névtáblát viselni. Pedig vannak benne fontosabb dolgok is annál, mint hogy a nevét vagy a számát fogom-e tudni a velem szemben eljáró közegnek. A szerző: Kocur László.

Kocur László

 

Megér 2655 euró kárpótlást egy deportált szenvedése? A Magyar7 korábbi számaiban többször is foglalkoztunk a szlovákiai magyarok csehországi deportálásával. Az akaratuk ellenére embertelen körülmények között elhurcolt emberek mindezidáig semmilyen kárpótlást nem kaptak az egész további életüket befolyásoló megpróbáltatásokért. Somogyi Szilárd ennek a kérdésnek járt utána.

Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly egy idézettel kezdi: „A demokratikus társadalmakban fokozza a megosztottságot az amerikai Fox News mintájára kiépülő véleménymédia és a dezinformációs csatornák elbagatellizálása.” Ez az a televízió, amelynek meghatározó embere, Tucker Carlson interjút merészelt készíteni Orbán Viktor miniszterelnökkel, és nem mellesleg forgatott egy filmet is Magyarországról.

Célja az volt, hogy felnyissa az amerikai nézők egyre inkább elhomályosuló szemét: nem minden olyan a világon (s ezen belül Magyarországon sem), amilyennek a mainstream sajtó sugallja a nap huszonnégy órájában.

További részletek a Fókusz rovatban A „gyűlöletbeszéd” hódító útja című írásban.

Kortárs művészet a pandémia után című írásában Balla Rita arról ír, hogy a járvány milyen alapvető változásokat hozott a művészetben. Új műfajok, trendek jelentek meg. „Talán az egyik legismertebb és legtöbbet emlegetett új kifejezés a technológia világából az NFT lett, ami egy kódolási rendszeren alapuló digitális műtárgy”.

Balla Rita

Aki letapogatta a Holdat, egy magyar fizikus, Bay Zoltán. A Nobel-bizottság valamiért megfeledkezett, pedig több olyan felfedezés és tudományos eredmény fűződik a nevéhez, ami miatt kiérdemelte volna a legrangosabb tudományos díjat, írta a Leporolt históriákban Lacza Tihamér.

A mai állás szerint szinte bármilyen zászlót ki lehetne függeszteni a középületekre Szlovákiában, így a városházakra, községházakra, kivéve talán más nemzet zászlaját, így a magyart sem! Tehát a szlovák nemzeti és az EU-s zászló mellé oda lehetne biggyeszteni bármikor a szivárványost is. E gyakorlat kapcsán fontos kérdéseket vet fel jegyzetében Száraz Dénes. Címe: Mi a fontosabb?

Valami fáj, ami nincs (I.) Karinthy Frigyes írta: „… valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam.” Százkét évvel ezelőtt, 1920. június 4-én Benárd Ágost népjóléti miniszter és Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter ellátták kézjegyükkel a trianoni békeparancsot. A történéseket veszi sorra Pomichal Richárd.

Pomichal Richárd

 

Közös magyar–szlovák pályázatnak köszönhetően csaknem 400 ezer eurót nyert el a Losonci Általános Kórház és a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház. A projekt a két határ menti intézmény együttműködését hivatott erősíteni a gasztroenterológia területén. Gyógyítás határok nélkül címmel írta meg Agócs Szvorák Emese a két kórház kapcsolatát, illetve azt, hogy ebből mit profitálhat majd a régió lakossága.

Szvorák Emese

Továbbra is huszonegy városi képviselője lesz Rimaszombatnak és a helyi választókörzetek száma sem változik. Erről legutóbbi ülésén döntött a városi képviselő-testület. Az őszi helyhatósági választáson induló képviselők listája még nem alakult ki, három polgármesterjelölt neve azonban már ismert. Erről számol be Virsinszky Tamás a Nem csökken a képviselők száma Rimaszombatban című beszámolójában.

Az öröm szinte lefolyt a színpadról Dunaszerdahelyen. A 2021-es online forma után idén már a dunaszerdahelyi színpadon csillogtatták meg tehetségüket a 46. Duna Menti Tavasz tíz báb- és tíz színjátszócsoportja. A Duna Menti Tavasz Életműdíját, a Dusza István Díjat a füleki Szvorák Zsuzsa kapta. Idén kevesebben voltak, mindössze 20 csoport, de nagyobb lelkesedéssel játszottak, írja Reczai Lilla, aki felsorolta lapunkban a győzteseket is.

CARISSIMI 20: anyanyelven az esélyegyenlőségért. Két évtizede végez hiánypótló munkát a Felvidéken fogyatékkal élő, sérült embertársainkért a Carissimi Nonprofit Alap. A Komáromi Jókai Színházban megtartott jubileumi ünnepségen a kuratórium elnöki posztjáról 19 év után leköszönő Tóth Erika helyére lépő Bauer Edit vette át a Nemzetpolitikai Államtitkárság díszoklevelét Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezetőtől. A jubileumról Nagy-Miskó Ildikó írt.

Gál Gyöngyi sugárzó, szó szerint apró, finom jelenség, biztosan ismerik őt azok, akik megfordultak már a tallósi őstermelői piacon. A tolószékben élő hölgy csodálatos alkotásokat készít szalvétatechnikával, ezek eladásából egészíti ki rokkantnyugdíját. Gyöngyike kis növésű, mindössze 85 centiméter magas, achondroplasia fejlődési rendellenességgel született. Szomolai Andrea írta meg történetét Erős lélekkel, reménykedve.

Az élet nem egyszerű náluk, hiszen Gyöngyi újabban nagy fájdalmakkal küzd, járni már közel harmincöt éves kora óta képtelen, derekában, hátában és karjaiban is nyomó, égő, szúró fájdalmat érez.

Mint mondja, az orvostudomány nem sokat tud kezdeni az ő állapotával.

Értékfeltárás az Ipoly mentén. Kaszmán Zoltán arról számol be, hogy a Lakitelek Népfőiskola kutatási programsorozatának első szakasza 2022 májusában – Martos, a Csallóköz, a Garam mente és Nyitra vidéke után – ezúttal az Ipoly mentén valósul meg. Az Ipolyság Kollégium csoportjai 35 településen végeznek értékfeltárást.

Május 30. és június 5. között tartották a Rimay János Alapítvány költészeti fesztiváljának második évfolyamát. Hét anyaországi helyszín mellett a két kelet-szlovákiai egyike Nagykapos volt. A sárospataki székhelyű alapítvány kulturális rendezvényeivel az északkelet-magyarországi régiót, illetve határ menti helyzetéből adódóan a szlovákiai, az ukrajnai, és a romániai magyarságot kívánja jobban bekapcsolni az ország művészeti, irodalmi életébe. Az irodalmi esten Molnár Gabriella járt, beszámolójának címe: Versben is összetartozunk

Lóháton bejárták Európát. A Nádasdy-huszárok különös történetei a 18. századból címmel könyv mutatja be a betléri Andrássy-kastélyban található huszárportrékat, a 9. számú Nádasdy-huszárezred történetét és a portrékon szereplő tisztek és törzstisztek életútját. A kétnyelvű kiadvány a Szlovák Nemzeti Múzeum és a magyarországi Nemzeti Portrétár együttműködésének eredménye, amely az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatának támogatásával valósulhatott meg, írja a szerző, Fábián Gergely.

Az arcok, alakok megmunkálására különös gondot fordít, mert megrendelői is igénylik, hogy a lehető legjobban hasonlítson rájuk arcképük. A mesterség fortélyait Jozef Ostrovsky, Párizsban végzett szobrásztól tanulta Tarr László nánai fafaragó. Aki az etióp császár udvari szobrászától tanult címmel Bokor Klára számol be a nánai mesternél tett látogatásáról.

Új kiállítással gyarapodott az oroszvári Gerulata. Még a pozsonyiak közül is csak kevesen tudják, milyen kincseket rejtenek a városhoz tartozó területek. Ilyen például a 2021-ben az UNESCO Világörökség részévé vált Oroszvár területén található Gerulata római katonai segédcsapat tábor (castellum).

Ugyanekkor került fel a listára az Izsán található Leányvár. Mindkettő a mintegy 400 éves római jelenlét bizonyítéka ezen a területen. Május közepétől a Pozsonyi Városi Múzeum jóvoltából Gerulata a Római Birodalom határain címmel egy új állandó kiállítás nyílt, amely az egykori római tábor helyéről származó leleteket mutatja be, írja Dunajszky Éva.

Folytatódik a középiskolások vetélkedője, ezúttal Petőfi aszódi éveiről olvashatnak. A logopédus, Zupko Mária a mutizmusról ír, arról a zavarról, amikor az is hallgat, aki tud beszélni.

Bácska szívében. Csodálni való az a derű, amellyel sorsát viseli a bácskai magyarság Zombortól Zentáig, Újvidéktől Szabadkáig. 2015 augusztusában volt szerencsénk Közép-Bácska vérrel, verejtékkel öntözött termékeny síkján kicsit körbenézni, példát venni újrakezdésről, tanulni egy kis honszerelmet. Bázisunk Topolya volt, amely leginkább szélmalmáról, és a bácskai magyarság legnagyobb katolikus szentélyéről, az 1906-ban épült Sarlós Boldogasszony-templomról híres… A Hazajáróban tehát a Bácskába kísér Kenyeres Oszkár.

Vass Laura a marhahúsor spárga és az epres Charlotte-torta receptjét közli, Vas gyula tesztelte a BMW M4 Competition Cabriót, a fedetlen fenevadat.

szurkoló 2022 23

Felvidéki erős kapocs vagyok a Kassa és a DVTK között, állítja magáról a bodrogközből származó Geri Ádám, aki tavaly ősszel került a kassai Futball Akadémia élére. A Kelet-Szlovákiában működő akadémia fő célja a fiatal tehetségek megtalálása és felkarolása a Kassa–Miskolc vonalon. A sportszakemberrel Ondík Gábor beszélgetett.

Kilencedik alkalommal szerepelt a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében a Győri Audi ETO KC. Végeredmény? BL-győztes a címvédő norvég Vipers Kristiansand, a győriek negyedszer bukták el a finálét, ezúttal 33-31-re. A budapesti négyes tornán nézőcsúcs is született, a vasárnapi döntőt 15 400-an látták az MVM Dome-ban. Erről írt Rajkovics György BL-ezüst jutott a Győrnek címmel.

A hátlapon a Mérey-síremlék látható, amely a csallóközcsütörtöki templom szentélyének északi falán található. Lapunkban ezúttal is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt.

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.