2024. február 10., 19:05

Juraj Buzalka: A modern szlovákok, "posztparasztok"

Juraj Buzalka szlovák kulturális antropológus, aki legújabb könyvében a város és vidék közötti eltéréseket vizsgálta. Arra a következtetésre jutott, hogy a városi polgárok és a vidéki lakosok között nagy a szakadék. Ennek oka, hogy a múltban a vidék teljesen elszigetelődött a nagyvárosoktól, legfőképpen a fővárostól, Pozsonytól.

 

Postsedliaci könyv - Juraj Buzalka: A modern szlovákok, "posztgazdálkodók"
Fotó: Hajtman Gábor - reprofoto

A mai vidéken élőket modern szlovákokat, posztgazdálkodóknak nevezi, akik tudatosan szigetelődtek el a városi polgáriasodástól. Ez viszont nem jelenti azt, hogy elmaradottak lennének, hiszen ismerik a modern technológiákat, szeretnek utazni, ám a mentalitásuk egy kicsit eltér a polgárságtól.

Politikai gondolkodásuk is más, egyszerre van náluk jelen a konzervatív, illetve a szocialista értékrendszer. Éppen ezért nagyon szkeptikusak, az új dolgokra, változásokra ellenségesen reagálnak. Buzalka azt állítja: a világpolitikai eseményeket is gyakran félreértelmezik, miszerint a nagyhatalmak bele akarnak avatkozni a kisemberek dolgába. Egy olyan volt világért küzdenek, ami sosem létezett, túlélési stratégiájuk, hogy ezt a látszatot fenntartsák.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/5. számában.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.