2021. február 25., 14:40

Fábry igaza – online konferencia a stószi remetéről

A Fábry 50 című, határon átnyúló projekt lezárásaként Fábry igaza címmel online konferenciát tartanak 2021. február 26-án. Az érdeklődők megismerkedhetnek az író életével és munkásságával.

Kassa Megye Kulturális Központja sikeresen pályázott egy határon átnyúló projektre, ami a Fábry 50 elnevezést kapta, ezzel is utalva az író halálának 50. évfordulójára. A projekt partnere a Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány lett.

Létrejött egy, a Fábry Zoltán életét, munkásságát és szellemi örökségét bemutató vándorkiállítás, amit Magyarországon két helyszínen mutattak be, Szlovákiában viszont a járványhelyzet miatt csak online formában valósulhatott meg.

Készült továbbá egy háromnyelvű, magyar, szlovák és német nyelvű kiadvány is, amely bevezeti az olvasót Fábry Zoltán világába.

Fábry 50 vándorkiállítás megnyitója Szepsiben
Fotó:  CKKK
A vándorkiállítás online megnyitója Szepsiben

Az író jelentős, körülbelül 10 ezer kötetes könyvtárat hagyott hátra. A könyvek tisztítása után megkezdődött a katalogizálás a Linlib nevű könyvtári programban.

A könyvek egy új polcrendszerben kapnak helyet, majd ezen kívül készül még három asztali vitrin, amelyekben Fábry Zoltán személyes tárgyait helyezik majd el.

_dsc1357.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

A projekt befejezéseként a Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvánnyal közösen online konferenciát tartanak Fábry igaza címmel, ami felöleli az elvégzett munka eredményeit, az az előadók által betekintést nyújt Fábry Zoltán életébe, munkásságába, illetve hozzásegíti a szakmabelieket, történészeket, irodalomkutatókat, könyvtárosokat a további kutatáshoz.

A kutatások eredménye lehet Fábry Zoltán újrafelvétele a magyar irodalmi kánonba. A korabeli felvidéki magyar irodalom jobb megismerése pedagógiai aspektusokat is hozhat azzal, hogy bekerülve a tantervekbe, megerősítheti a diákok kulturális és regionális öntudatát, illetve hozzájárulhat a szlovák-magyar kulturális élet eszmeiségének tudatosításához

– fogalmazott Zeman Krisztián, Kassa Megye Kulturális Központja kulturális referense.

A Fábry igaza online konferencia a Magyar Nyelv Múzeuma Facebook-oldalán lesz elérhető 2021. február 26-án 10.00 órától. Az érdeklődők az alábbi előadásokat tekinthetik meg:

Batta György: Fegyver s vitéz ellen – mindhalálig
Máté László: Fábry Zoltán igaza
Szaszák György: Fábry Zoltánról személyes élmények és néhány hozzám került levele kapcsán
Petővári Ákos: Fábry Zoltán harca a szlovákiai magyarság jogaiért
Tóth László: A jellem oltárőrző szerzetese által
Hangácsi Zsuzsanna: Fábry Zoltán kultuszáról
Alabán Ferenc: Egy páratlan emberi és alkotói magatartás dimenziói
Stumpfné Braun Zsuzsanna: A stószi Kazinczy
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.