2021. június 27., 20:55

Dobos László Breviáriuma és a Szél-járás folyóirat került bemutatásra Pozsonypüspökin

A június 27-én rendezett Irodalmi Kávézó keretében Dobos László Breviáriuma, illetve a Szél-járás című folyóirat került bemutatásra Pozsonypüspökin.

dobos_eva_ra
Fotó: Radi Anita
Dobos Éva műfordító, Dobos László lánya.

Az Irodalmi Kávézót Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke nyitotta meg. Beszédében érintette a koronavírus-járvány okozta helyzetet, amely miatt a tavalyi évtől sok kulturális rendezvény szünetelt. Ebből próbál a közösség most fokozatosan talpra állni.

A járványügyi szabályok lazulásával Püspökin is újrakezdik a jól bevált rendezvények szervezését, amelyek célja a magyar kultúra és hagyomány ápolása és továbbéltetése.

jegh_izabella_ra
Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke.

A rendezvény első részében Dobos Lászlóról emlékeztek meg a résztvevők. Egyben bemutatásra került a politikus, író, lapkiadó Breviáriuma is, amelyet 2020-ban a Madách Könyvkiadó adott ki. A könyvbemutatón Dobos László özvegye, Dobos Éva és családja is részt vett.

A kötetet a Breviárium összeállítója - Csanda Gábor, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója mutatta be. Mint elmondta, Dobos László felesége egyszer azzal hívta fel, hogy férjének nagyon sok kézirata van, amelyből össze lehetne állítani egy olvasókönyvet. Olyan szövegekről volt szó, amelyek korábban még sehol nem jelentek meg.

A Breviárium Dobos László hagyatékban fellelt közéleti-publicisztikai írásokból - nyilatkozatokból, interjúkból, esszékből, vallomásokból - nyújt minden tekintetben változatos, színes válogatást. Ezeknek az írásoknak egy nem csekély része a szlovákiai magyar kultúrával és irodalommal foglalkozik.

Csanda Gábor megemlítette, Dobos Lászlót annak idején meginterjúvolta a Csehszlovák Sport című hetilap is. A mára már feledésbe merült lap egyik rovatában híres írókat és költőket kérdeztek a sporthoz való viszonyukról. Ez a kis interjú is megőrződött, és így bekerülhetett a Breviáriumba. Emellett a kötetben szerepel Dobos László életrajza, amit ő maga írt és aláírásával együtt maradt fenn. A rendszerváltás előtti közvetlen hónapokban született, és benne van életének minden keserve és traumája is.

csanda_gabor_ra
Fotó:  Radi Anita
Csanda Gábor, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója.

Az Irodalmi Kávézó második részében a Szél-járás című folyóirat került bemutatásra.

A Bárdos Ágnes televíziós szerkesztő és riporter vezette kötetlen beszélgetésben részt vett Böröndi Lajos költő és a Szél-járás folyóirat kiadója, illetve Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára, a Szél-járás főszerkesztője.

Már több mint egy évtizede teszi közkinccsé az osztrák-magyar-szlovák határmenti kultúrkincseit a Szél-járás című folyóirat. Böröndi Lajos szerint a lap létrehozásánál arra gondoltak, hogy a Magyarországról leszaggatott széleket valahogy visszaférceljék. Arra törekedtek, hogy legyen egy fórum, ahol azokról a témákról is írni lehet, melyeket addig elhallgattak, ilyen például a Csehországba deportált felvidékiek története, avagy a mosonmagyaróvári sortűz.

A Szél-járás Magyarországon országos lapnak számít. Nemcsak a hármas határmente irodalmával foglalkozik, hanem más határszélekről is szívesen közöl anyagokat.

A képzőművészeti alkotások bemutatásánál a régió kincsei kapnak teret. A közművelődési rovatban a Felvidék eseményei kerülnek előtérbe, mivel Szlovákiában az ilyen jellegű sajtó hiányzik.

szel-jaras_ra
Fotó:  Radi Anita
A Szél-járás folyóirat bemutatása. Balról: Böröndi Lajos, Görföl Jenő és Bárdos Ágnes.

Görföl Jenő főszerkesztő szerint a Csemadok munkájában aktívan közreműködő helyi magyar elöljáróságok támogatása nemcsak a lap alapításakor játszott nagy szerepet, hanem a mai napig is fontos szerepet kap a felvidéki kultúra közkinccsé tételében.

A folyóirat jelentős teret szentel a helytörténetnek, különösen sokat foglalkozik a régió településeinek múltjával, építészeti és néprajzi kincseinek bemutatásával.

Felhívja olvasóinak figyelmét azokra a ma már csak kis településekre is, melyek hajdan megyék névadói, megyeközpontok voltak, mint Bars, Gömör, Torna vagy Zemplén.

takacs_andras_ra
Fotó:  Radi Anita
Takács Andrást köszöntötték születésnapja alkalmából.

Az Irodalmi Kávézó végén a szervezők Takács András néptáncgyűjtőt, koreográfust, a szlovákiai magyar folklórmozgalom úttörőjét lepték meg egy kis ajándékkal. 

takacs_andras2_ra
Fotó:  Radi Anita
Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke nyújtotta át Takács Andrásnak az ajándékot.

Takács András ugyanis idén januárban töltötte be 90. életévét. Ezúton is sok szeretettel kívánunk neki további jó egészséget, nagyon sok örömet és még sok boldog születésnapot!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.