2021. április 19., 11:35

Újra misére hív a harangszó

Lassan újraindul a hitélet. A javuló járványhelyzet lehetővé tette, hogy mától ismét kinyithassanak a templomok, amelyek január 1-e óta zárva voltak. A jelenleg érvényes szabályok szerint 15 négyzetméterre juthat egy hívő, vagyis a szentmiséken való részvétel még erősen korlátozott.

Fotó: sokszinuvidek.24.hu

„A nyékvárkonyi katolikus templom esetében ez 16 embert jelent, vagyis 13 hívő vehet részt a szentmisén, a papon, a ministránson és a kántoron kívül. Hétköznapra ez meg is felelne, vasárnap viszont ennél jóval többen szoktak misére járni.”

Reméljük, hamarosan engedélyezik legalább azt, hogy a kapacitásunk 25 százalékán működjünk, mert akkor nagyjából 50 ember jöhetne be a templomba és három szentmisével megoldható lenne, hogy mindenki részt vehessen a vasárnapi misén, aki szeretne. Ami viszont pozitívum, hogy nem lesz szükség negatív teszteredményre. Ez meglehetősen komplikálta volna a helyzetet, hiszen nagyon sok idős ember eleve nem jár tesztelésre, s egy részük már átesett az oltásokon is”

– tájékoztatja portálunkat Zsidó János, nyékvárkonyi plébános. Hozzáteszi: mindenképp örülni kell annak, hogy valami már elkezdődött és remélhetőleg egyre több hívő juthat el ismét a templomba.

A szentmiséken és istentiszteleteken továbbra is kötelező a reszpirátor, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés. A templombelsőket is rendszeresen fertőtlenítik.

Zsidó János szerint a legnagyobb kihívás az emberek újbóli visszaszoktatása a templomba.

A hívők egy része már nagyon óhajtja a szentmisét, de vannak olyanok is, akik megszokták a televíziós közvetítéseket. Egy részük pedig még óvatos, nem mer eljönni.”

„Reméljük, hogy májusra vagy nyárra visszatérnek a dolgok a régi kerékvágásba. Jelenleg még csak úgy tudom elképzelni a miséket, hogy fel kell iratkozni rájuk, de azon is gondolkodunk, hogy esetleg hangszórókat helyzenénk ki mindkét templombejáratunk elé, raknánk ki néhány széket, egymástól kellő távolságra és aki nem jutna be a templomba, az kint hallgathatná a szentmisét” – tudjuk meg tőle. Szerinte ez most kicsit a kísérletezés időszaka is, ma éppen egy gyászmisével kezdődik újra a hitélet a csallóközi nagyközségben.

A nyékvárkonyi és környékbeli hívek számára a húsvéti ünnepek során online közvetítéseket is biztosítottak a templomból, és nagypénteken elhangzott a passió is. Ezeket csaknem 3000-ren tekintették meg.

A lelkiatya elmondta azt is, az elsőáldozásokat idén is őszre halasztották, úgy, mint tavaly. A bérmálásra pedig, püspöki javaslatra, jövőre kerül sor, hiszen ez még igényesebb felkészülést kíván, mint az elsőáldozás.

Ami az esküvőket illeti, egyelőre csak őszre van tervezve egy, a fiatalok kivárnak, hiszen legtöbbször lakodalmat is szeretnének, az pedig a járványhelyzettől függ. Keresztelő idén eddig csak kettő volt, de remélhetőleg ebből azért még lesz jó néhány.

„Bízunk a nyárban, abban, hogy addigra helyreáll a rend. Mégiscsak más az, ha az ember saját templomában vehet részt a szentmisén, mint amikor a tévében nézi. A templomba járók ugyanis egy közösséget is alkotnak ” – teszi hozzá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!