cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. március 31., 19:46

Akárcsak Jézus hordozta keresztjét, mi is a covidkeresztünket cipeljük és bízunk a feltámadásban

A kormány mai döntése értelmében individuálisan mód nyílik a hitélet gyakorlására a húsvéti időszakban. A hívő ember ezt úgy értelmezi, hogy egyedül imádkozhat a templomban, illetve szentgyónáshoz járulhat. Zsidó János nyékvárkonyi plébános portálunkat úgy tájékoztatta, hogy egyelőre még nem kapott útmutatást a püspökségtől, pontosan mit is takar ez a döntés, de pozitívan értékeli, hogy ha lassan is, de újra elkezdődhet a vallás gyakorlása.

Fotó: Lamos Csaba

„Gyónási lehetőség eddig is volt, telefonon egyeztettük az időpontot, betartva minden előírást. Húsvét előtt azonban a szokásosnál jóval többen járulnak szentgyónáshoz. Talán a szent sírnál való szentségimádásra is gondolhattak a kormány tagjai, amikor döntöttek, hiszen annak is most van az ideje.” 

Idén sajnos már másodszor marad el minden egyházi szertartás, ami a húsvéthoz tartozik, többek között a nagyszombati feltámadási körmenet is. Mi innét,  a nyékvárkonyi templomból húsvétkor online fogjuk közvetíteni a szentmiséket és szertartásokat, és készülünk a passióval is”

– meséli.

Hozzáteszi, hogy nemcsak a hívek számára nehéz a mostani járvány okozta helyzet, de a lelkiatyák számára is. Főleg az idős emberek viselik nehezen, hogy nem mehetnek el legalább a vasárnapi szentmisére, de őket azzal próbálja megnyugtatni, hogy ez most még veszélyes lenne. Mindenkinek hiányzik a templomi közösség, az online szentmise mégsem olyan, mint amikor a saját templomában vesz rajta valaki részt.

Most úgy érezzük sokan, mintha a mi fejünkre tették volna a töviskoszorút. A húsvét, a feltámadás ünnepe azonban meghozhatja a dolgok jobbra fordulását és azt is, hogy fokozatosan újra élettel telnek meg a templomok.

„Mi már annak is örülnénk, ha az ülőhelyek 25 százalékát foglalhatnák el a hívek, hiszen ez Nyékvárkonyban 50 embert jelent. A húsvét, a feltámadás egy új lehetőség, remény, valamit elölről kezdhetünk. A Jóisten mindenütt jelen van, de azért a saját templomunkban úgy érezzük, hogy még közelebb van hozzánk. Szerencsére a család a tévé vagy az internet előtt megnézheti, átélheti és részt vehet a húsvéti szertartásokban és szentmiséken.”

Az a helyzet, amiben most vagyunk, Isten figyelmeztetése, mert kicsit elkanászkodtunk. De arra jó, hogy kissé lelassulunk, több idő jut a családra, önmagunkra és többet lehet imádkozni is, vagy a Szentírást olvasni. Most, akárcsak Jézus hordozta keresztjét, mi is a covidkeresztünket cipeljük és reméljük, hogy nagypéntek után a húsvét következik. A halál után a feltámadás jön, bízzunk abban, hogy javulni fog a helyzet”

– mondja biztatóul a lelkiatya.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.