2022. január 17., 12:00

Nagysalló: Református templom

Nagysalló a Garam völgye egyik jelentős települése, egy időben mezővárosi jogokkal is bírt, híresek voltak a vásárai. A középkorban az esztergomi érsekség birtoka volt. Lakosságának nagy része azonban korán a református hitre tért. Az újkorban vált nevezetessé, hisz itt zajlott a szabadságharc egyik győztes csatája 1849. április 19-én. 

Nagysalló református templom
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő

Nagysalló már korán templomos hellyé vált, templomáról már 1397-ben említés történik. A törökdúlás idején elpusztult templom helyén épült a türelmi rendelet idején 1784-ben a református templom, mely alapvetően barokk stílusú. A nyugati homlokzaton hozzáépített tornya azonban csak 1886-ban készült, klasszicista stílusban. 

A templom mennyezetének boltozatos kiképzését és a karzat mellvédjét festett faburkolat fedi. Faragott szószéke a vidék egyik legszebb ilyen alkotása. Harangjait a Pólya család tagjainak emlékére önttették, erről egy emléktábla tudósít.

A nagysallói 48-as honvédemlék mellől jól látható a református templom. 1999-ben, a szabadságharc és a nagysallói csata 150. évfordulója tiszteletére a református gyülekezet szép faragott emlékoszlopot állított, amely egy lovas huszárt ábrázol. Az emlékmű Igo Aladár hanvai népművész, fafaragó munkája.

Nagysalló református templom
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!