2021. január 15., 15:22

Szili Katalin szerint az Európai Bizottság kimutatta a foga fehérét a polgári kezdeményezés ügyében

Az RMDSZ és a FUEN által kezdeményezett, 1,3 millió európai polgár által támogatott kisebbségvédelmi csomag polgári kezdeményezés ügyében pénteken döntött az Európai Bizottság (EB). Döntésében az Európai Parlament támogatása ellenére megismételte azt a határozatát, mely szerint nincs jogszabály-alkotási felhatalmazása a nemzeti kisebbségek védelmének ügyében.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerint az EB annak ellenére döntött így, hogy "az ügy Európa lakosságának több mint 10%-át érinti".

A határozat hivatkozik különböző, a gender-, roma- , LMBTQ-stratégiákra, továbbá általános, a nyelvi, kulturális sokszínűséget védő szabályokra, melyek  részben kellőképen elasztikusak, így betartásuk nem kötelező, részben elégtelenek  a nemzeti kisebbségek védelmére.

A kezdeményezés pontosan ennek hiányát hivatott szolgálni" - állítja Szili Katalin.

Az Európai Bizottság Szili szerint nem vállalta fel a politikai döntés meghozatalát.

"Döntésével bizonyította, hogy az európai intézményi bürokrácia vezérli és nem a valós problémák megoldása. A polgári kezdeményezés, úgy tűnik, számukra csak egy demokratikus mutatványos bódé, ahol a forgatókönyvet ki tudja, kik írják" - hangsúlyozza a miniszterelnöki megbízott, aki szerint "ezzel elősegíti, hogy tovább nőjön a bizalmatlanság az európai polgárok és a brüsszeli adminisztráció között".

A Bizottság ismét kimutatta foga fehérét"

- zárul Szili Katalin állásfoglalása.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.