2021. május 20., 17:08

Szijjártó Péter szerint politikai támadás zajlik Andrej Babiš cseh kormányfővel szemben

Politikai támadás zajlik Andrej Babis cseh kormányfővel szemben, ezért Magyarország szolidaritásáról biztosítja V4-es partnerét és barátját - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben. Szijjártó Péter hangsúlyozta azt is: Magyarország Izrael mellett áll, amikor barátját és szövetségesét "egy terrorszervezet lövi rakétákkal"

Babiš
Fotó: TASR/AP
Nincs új a nap alatt, Andrej Babiš ellen célzott politikai kilövési kísérlet zajlik

- jelentette ki Szijjártó Péter kérdésre válaszolva az uniós tagországok külgazdaságért és kereskedelmi ügyekért felelős minisztereinek egynapos ülésének szünetében.

A kérdés azzal kapcsolatban hangzott el,

hogy civil szervezetek az Európai Bizottsághoz fordultak, és vizsgálatot kértek a cseh miniszterelnök ellen, azzal vádolva Babišt, hogy az ország vezetőjeként befolyásolja a tulajdonában lévő Agrofert holding működését, és ő a haszonélvezője a cégeihez irányuló állami és uniós támogatásoknak.

Szijjártó Péter válaszában hangsúlyozta: azért zajlik egyértelmű, mindenfajta jogi alap nélküli politikai támadás Andrej Babišsal szemben, mert a cseh kormányfő "túlságosan hangosan ment szembe" a liberális fősodorral és képviseli nemzete érdekeit.

Kijelentette:

Magyarország szolidaritásáról biztosítja V4-es partnerét és barátját. Ugyanolyan támadás zajlik ellene, mint zajlott, és zajlik rendszeresen Magyarországgal szemben

- tette hozzá.

A kiújult izraeli-palesztin konfliktussal összefüggésben feltett kérdésre válaszolva a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte:

Izrael Magyarország barátja és szövetségese, ezért természetes, hogy Magyarország Izrael mellett áll, amikor "egy terrorszervezet lövi rakétákkal".

Elmondta, a kérdésben számos egyeztetést folytatott az izraeli kollégáival, akik megköszönték, hogy Magyarország blokkolta az Európai Unió korábban tervezett, vonatkozó határozatának kiadását. Magyarország a jövőben is egyeztetni fog Izraellel, ugyanis ha barátját és szövetségesét rakétákkal lövik, akkor az a dolga, hogy segítséget nyújtson számára

- szögezte le Szijjártó Péter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.