cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. április 30., 07:58

A Kossuth téri szentmise Ferenc pápa látogatásának legnagyobb eseménye

A Szentatya budapesti apostoli látogatásának csúcspontja, a vasárnapi Kossuth téri katolikus szentmise az egyetlen regisztrációmentes esemény, amelyre a híveknek külön liturgikus kiskönyv (Adoremus) is készült.

pápalátogatás - Magyarország - találkozó a fiatalokkal
Fotó: MTI

A Kossuth térre több százezer hívőt várnak nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is. A hívek beengedését reggel 6 órakor kezdték meg a Kossuth térre, ahova legkésőbb negyed kilencig lehet belépni, utána a Kossuth teret lezárják. A Kossuth téren is a Bazilikánál látott biztonsági szabályok vannak érvényben.

A program szerint Ferenc pápa 9 óra tájban a pápamobilból üdvözli az összegyűlt híveket a Kossuth téren,

ahol várhatóan a Hiszekegy első szavait hallhatjuk tőle magyarul, a pápai szentmise 9.30-kor kezdődik majd. A Kossuth téren 20 ezer férőhelyet alakítottak ki, akinek nem jutott hely, azok a környező utcákban kihelyezett kivetítőkön tudják követni a szentmisét.

Délután 16 órakor a szentatya a 30 éve alapított Pázmány-egyetemre látogat el, ahol az egyetemi és a kulturális élet képviselőivel, valamint a hallgatókkal találkozik majd.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyik karának meglátogatása szimbolikus jelentőségű, és azt mutatja, a pápa keresi a hit és a tudomány közötti párbeszédet egy sokkal igazságosabb és sokkal békésebb jövő kiépítése érdekében. Az is sokat mondó, hogy a pápa nem az egyetem teológiai karára látogat el, hanem az informatikával és a mestereséges intelligenciával is foglalkozó karra, mivel itt még inkább kifejezhető, hogy a tudományok terén is hittel kell dolgozni.

A pápa egyébként rendszeresen ellátogat Rómában is a pápai egyetemre, és a külföldi látogatásai során is rendre meglátogatja a katolikus egyetemet.

A pápa hivatalos búcsúztatása a budapesti reptéren fél hatkor kezdődik, a pápa gépe 18 órakor száll fel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, és várhatóan este 8 óra előtt pár perccel érkezik meg Rómába.

Ferenc pápa apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban a vasárnapi események is élőben lesznek láthatók, hallhatók. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.