2023. április 29., 17:14
Frissítve: 2023. ápr. 30. 08:20

„Senki sem veheti el a helyeteket az egyház és a világ történetében ” - fiatalokkal találkozott a Szentatya a Papp László Sportarénában

Ferenc pápa magyarországi látogatásának második napján a budapesti Papp László  Sportarénában az ország különböző vármegyéiből és a határokon túlról érkezett magyar fiatalokkal találkozott. 

A szentatya üdvözölte a fiatalokat
Galéria
+8 kép a galériában
Ferenc pápa magyar fiatalok körében
Fotó: MTI

A több fiatal is köszöntötte a szentatyát, aki meghatódva hallgatta a tanúságtételüket. Az egyik kárpátaljai fiú arra kérte a pápát, hogy imádkozzon az ott élő magyarokért is.

d_kos20230429004

Az álmok és a célok szerepéről, a közösség, a csapatjáték, mások szolgálata, a csend és az ima fontosságáról beszélt Ferenc pápa a fiataloknak,.

Senki sem veheti el a helyeteket az egyház és a világ történetében, senki sem képes arra, amire csak ti vagytok képesek"

- mondta Ferenc pápa a fiataloknak.

A katolikus egyházfő barátainak nevezve a fiatalokat úgy fogalmazott:

ti mind értékesek vagytok Jézus számára és számomra is".

Azt kérte tőlük, segítsenek egymásnak elhinni, hogy szeretik őket, értékesek, és nagy dolgokra vannak teremtve.

d_kos20230429024

Szólt arról is: Jézus nem prédikál, hanem utat nyit. Azt akarja, hogy tanítványai ne a leckét ismételgető iskolások legyenek, hanem szabad és úton lévő fiatalok, egy olyan Isten társai, aki meghallgatja szükségleteiket és odafigyel álmaikra.

Jézus nem rombolja le, hanem kijavítja az álmokat. Egy dologhoz azonban ragaszkodik: az ember nem attól lesz nagy, hogy mások fölé emelkedik, hanem attól, hogy leereszkedik másokhoz, nem mások kárára, hanem mások szolgálatával.

Jézus soha nem kicsinyli le várakozásainkat, éppen ellenkezőleg, felemeli "vágyaink mércéjét". Ő egyetértene a magyar közmondással: Aki mer az nyer! - mondta magyarul az egyházfő. 

Úgy folytatta: az életben az tud nyerni, aki - éppúgy mint a sportban - magasabb célokat tűz ki és edz, párbeszédben Jézussal, aki "a lehető legjobb edző". Jézus meghallgat, motivál, hisz benned, tudja, hogyan hozza elő belőled a legjobbat - sorolta.

Jézus ugyanakkor

mindig arra hív, hogy csapatjátékos legyél: soha ne egyedül, hanem másokkal együtt". "Ha előre akarsz jutni az életben, akkor válj csapatjátékossá!"

- szólított fel.

Hozzátette: ma nagy a kísértés, hogy beérjük egy mobiltelefonnal és néhány baráttal, de ez semmi jóra nem vezet. "Nem zárkózhatsz be egy kis baráti körbe, ahol csak a telefont nyomkodva tartjátok a kapcsolatot" - figyelmeztetett.

pápalátogatás - Magyarország - találkozó a fiatalokkal
Fotó:  MTI

Az egyházfő az "edzés fontos elemének" nevezte, hogy a fiatalok  minden nap találjanak időt a csendre, hogy megálljanak és imádkozzanak.
A csend az a talaj, amelyen áldásos kapcsolatokat lehet ápolni, mert lehetővé teszi, hogy

Jézusra bízzuk azt, amit megélünk, hogy arcokat és neveket vigyünk eléje (...), hogy bemutassuk neki barátainkat és elmondjunk értük egy imát. A csend lehetőséget ad arra, hogy elolvassuk az evangélium egy-egy oldalát, amely az életünkhöz szól"

- fogalmazott.

Az ima fontosságát hangsúlyozva megjegyezte: Liszt Ferenc zongorájának tisztítása közben találtak néhány rózsafüzérszemet a hangszerben, és ez arra enged következtetni, hogy komponálás vagy fellépés előtt, esetleg zongorajáték közben is imádkozott.

Arra is figyelmeztette a fiatalokat, hogy a csend nem arra való, hogy a mobiltelefonokra és a közösségi médiára "tapadjunk". Az élet valódi, nem virtuális, nem egy képernyőn folyik, hanem a világban! - hangsúlyozta Ferenc pápa.

Ne virtualizáljátok az életet, amely valóságos!"

- kérte.

Az egyházfő végül felidézte a csodálatos kenyérszaporítás bibliai történetét, rámutatva, az evangélium nem említi a történetnek azt a részletét, hogy hogyan vették rá a tanítványok a fiatalembert, akinek volt öt kenyere és két hala, hogy odaadja "mindenét". A fiatalember, aki azért jött, hogy Jézustól kapjon, végül azon kapta magát, hogy ő az, aki Jézusnak ad. De így történik, a "megosztásból születik" a csoda.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök, ifjúságpasztorációért felelős püspök köszöntő beszédében megköszönte Ferenc pápának, hogy magyarországi látogatása során külön figyelmet fordít a fiatalokra.
Az ifjúság kora a nagy kérdések és a nagy válaszok ideje, a felnőtteknek pedig nem a válaszokat kell megadniuk, hanem az a feladatuk, hogy segítsék a fiatalokat - mondta.

Ezért fontos, hogy melléjük szegődjünk, hogy a hitünket hitelesen éljük meg és így adjuk tovább, megmutatva, hogy az nem csupán tan, hanem találkozás és kapcsolat az élő, a feltámadt Jézussal, akitől megtanulhatjuk, hogyan éljünk"

- jelentette ki.

Palánki Ferenc biztatónak nevezte, hogy a gyakorló katolikus fiatalok nagy többsége ismer olyan személyt az egyházon belül, akihez bizalommal fordulhat személyes ügyben, az életét érintő kérdésekkel. Az is látszik, hogy a fiatalok fogékonyak az elesettek, szegények támogatására, szívesen vesznek részt karitatív kezdeményezésekben, ha bátorítást kapnak hozzá és hogy ez a generáció már sokkal érzékenyebb a teremtésvédelem kérdéseire is - fűzte hozzá Palánki Ferenc.

A megyés püspök a fiatalok ajándékaként egy Puskás Ferenc aláírásával ellátott focilabdát, egy Rubik-kockát és egy üveg tokaji aszút ajándékozott Ferenc pápának.

pápalátogatás - Magyarország - találkozó a fiatalokkal
Fotó:  MTI

Az egyházfő érkezésekor golfkocsival körbement a fiatalok között, majd a kocsiból kiszállva odalépett néhány kerekesszékes fiatalhoz, akiket külön köszöntött.

A színpadra érő egyházfőt üdvrivalgással és hosszú tapssal fogadta a találkozón résztvevő 11 ezer fiatal.

Négy fiatal tanúságtétele és Ferenc pápa beszéde után a résztvevők közösen elimádkozták a Miatyánkot.

pápalátogatás - Magyarország
Galéria
+8 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.