2022. április 28., 14:44

Női szerepvállalás a biztonságérzet jegyében

Az őszi önkormányzati és megyei választásokról, a nők politikai szerepvállalásáról és a kvótarendszerről is szó esett a Szövetség Nőtagozatának füleki találkozóján, melyet a magyar közösségi házban szerveztek. Az eseményen Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is tiszteletét tette, aki a többi között a nők közéletben való szerepéről is beszélt.

nőtagozat
Fotó: Szvorák Emese

A rendezvény kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, melyen a Nőtagozat elnöke, Gergely Papp Adrianna a régió aktív közéleti személyiségeit kérdezte arról, milyennek találják az együttműködést nőtársaikkal, és hogyan tudnák egymást segíteni közös céljaik elérésében. 

Önkormányzati és megyei választások, kvótarendszer

A beszélgetés a Nőtagozat megalapításakor kitűzött cél felelevenítésével indult, nevezetesen arról volt szó, hogy a nők bizonyos problémákkal politikai síkon is tudjanak foglalkozni. Főleg olyan problémákról van szó, amelyek számos nőt érintenek, éppen ezért több figyelmet is érdemelnek. A szociál- és családpolitikán kívül fontos számukra az egészségügy, az oktatásügy, hiszen ezeken a területeken rengeteg nő dolgozik, és kisebbségi párt lévén a magyar nyelvhasználat kibővítésének a lehetősége is szerepel a célkitűzéseik között. 

A beszélgetésen felmerült a Nyugat-Európában honos kvótarendszer, amely azt jelenti, hogy előre meghatározott kvóták alapján osztják szét a pozíciókat nők és férfiak között. Gergely Papp Adrianna kiemelte, a kvótarendszer nem írhatja felül az alkalmasságot. 

– Abban mindannyian egyetértettünk, hogy csakis olyan hölgyek jöhetnek szóba, kerülhetnek pozícióba, akik már bizonyítottak és sikeresek. Az önkormányzatokban is túlnyomórészt a férfiak vannak többségben, viszont az a tapasztalat, hogy egy kis faluban egy női polgármester nagyon sok mindent el tud érni éppen azért, mert szerteágazó a figyelme. Ezért arra biztatjuk a hölgyeket, hogy minél nagyobb számban vállaljanak szerepet a helyhatóságokban – mondta. 

Több nő jelenjen meg a közéletben

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a találkozón rámutatott, olyan időszakban kapott meghívást a Szövetség Nőtagozatától, amely a Föld napjához, bolygónk védelméhez és a 800 esztendős Aranybullához is kapcsolódik. Utóbbi kifejezi, hogy a magyarság milyen alkotmányfejlődésen ment keresztül az elmúlt nyolc évszázad alatt.

 – A mostani találkozó az önkormányzati választásokra történő felkészülés jegyében is zajlott. Nagyon jó beszélgetést folytattunk a magyarság jövőjét jelentő erős önkormányzatiságról. Ez az alapja a szülőföldön élés, boldogulás és gyarapodás lehetőségének, ezért arra kell törekedni, „hogy a lehető legtöbb képviselői mandátumot és a lehető legtöbb polgármesteri helyet hozzuk el. Hiszen ez az eszköze annak, hogy távlatosan is a magyarság jövőjét biztosítsuk” – hangsúlyozta. 

Szili Katalin előadás
Fotó:  Szvorák Emese

Szili Katalin a továbbiakban arról beszélt, hogy a 21. század harmadik évtizedében az egyik legfontosabb kérdés a biztonság. Világunk számos olyan kihívással néz szembe, mint a migrációs válság, a pandémia és most a szomszédban dúló háború.

 – Az empátiakészség, a megoldáskeresés mint fontos női tulajdonságok különösen előtérbe kerülnek most. Így a Nőtagozat nagyon sokat tud tenni azért, hogy ne csak a lehető legtöbb nő jelenjen meg a közéletben, hanem a nők szerepvállalása egyben eszköz ahhoz, hogy a biztonságérzet és a gyarapodás lehetősége az itt élő magyarságban meglegyen – mondta Szili Katalin hozzátéve, a jelenlévő férfi politikusok is reménykeltőek az önkormányzati választáson. – Úgy látom, hogy a Szövetségben is a kooperációt helyezték előtérbe, és főleg azt, hogy a viták maradjanak párton belül. Ezért javasoltam azt is, hogy a Nőtagozat pártoló tagként vegyen fel olyan helyi férfi politikusokat is, akik szintén a megoldásokat – a szülőföldön maradást – tartják szem előtt, nem a különbözőségeket keresik a platformokban, hanem azt, ami összeköti a szervezetet – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott.

Regionális találkozók országszerte

Az előadást a Nőtagozat vezetőségi ülése követte, melynek fő témája a célok kitűzése, és az éves program megvitatása volt. A regionalitás elvét követve, szeretnének további találkozókat szervezni Nyugat- és Kelet-Szlovákiában egyaránt, hogy minél több emberrel találkozzanak, beszélgessenek. Ezáltal képet kapnak arról, hol mire van igény, miből lehet építkezni. Ugyanakkor ezeken a találkozókon biztatni is szeretnék az ambiciózus hölgyeket, hogy méressék meg magukat a közelgő választásokon, és ehhez segítséget is szeretnének nyújtani nekik.

Megjelent a Magyar7 2022/17.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.