2020. július 17., 18:20

Második menet: minden eddiginél komolyabb vállalásokkal folytatódik az aláírásgyűjtés a nemzeti régiók ügyében!

Pesty László, a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtő kampány januárban kinevezett főkoordinátora igen sajátságos, de annál határozottabb sajtóközleményben tudatta a nyilvánossággal, a koronavírus-járvány után újult erővel vágnak bele az áhított egymillió aláírásért folytatott küzdelembe, sőt, ahogy az a kommünikéből kiderül, még emelik is a tétet. Pesty Lászlót telefonon értük utol.

Fotó: FB/irdala.hu

"A székely ügy megérdemli az aranyérmet" - mondja Pesty László nagy meggyőződéssel a telefonba, mikor arról kérdezem, a kampány napokban induló második felvonásában miért kellett előre leszögezni, hogy már egy, hanem kétmillió aláírást gyűjtenek össze, ráadásul nem a Brüsszel által előírt hét, hanem tíz országból.

Mióta ez a lehetőség megvan, 74 polgári kezdeményezés jutott el az aláírásgyűjtő szakaszba, ebből hatnak sikerült összegyűjtenie az egymilliót, úgy, hogy a hatodikok ráadásul mi vagyunk.

- emeli ki Pesty, hozzátéve, az eddigi aranyérmes 1 millió 800 ezer aláírást gyűjtött be.

Ezt akarják most lenyomni!

A vállalások és a tervek ugyan igen merészek, de a kampányfőnök azt állítja, nem múlt el eseménytelenül az utóbbi két hónap, felkészültek arra, hogy újult erővel csapjanak a lovak közé. Reális esélyük van összegyűjteni még egymillió szignót. Hogy minek?

Meg akarjuk könnyíteni a Brüsszelben dolgozó magyar diplomaták és politikusok dolgát!

Hiszen, állítja a kampány fővezére, még így is elképesztő diplomáciai és politikai lobbitevékenységre lesz szükség ahhoz, hogy ez a kezdeményezés végül egy európai törvény szövegében manifesztálódjon. A kezdeményezés politikai súlyát emeli, ha minél több aláírást szednek össze, ezért is fontos, hangsúlyozza Pesty, hogy anyaországi és határon túli magyarok tömegei írják alá a petíciót, még úgy is, hogy Magyarországon és több szomszédos országban már összejött a kellő számú aláírás.

Pesty azt mondja, heroikus vállalás volt tavasszal összeszedni az egymillió aláírást, szimbolikus győzelmet arattak, de azt be kellett látniuk, az európai térnek nekimenni azzal a kapacitással, ami rendelkezésükre állt, "azt nem lehet!" Nagyságrendbeli eltérések vannak Magyarország és Európa lehetőségeiben úgy anyagilag, mint szakmailag, de a május 7-én lezárult sikeres aláírásgyűjtés rengeteg embert megmozgatott.

A most induló európai kampány mellé olyan cégek társultak be, amelyek a tavaszi "gerillajellegű" kampányban még nem voltak jelen. 

Ez óriási segítséget és plusz erőforrást jelent, hangsúlyozza a kampányfőnök, ezért is mertek belevágni egy ekkora vállalásba. A sajtóközleményből ugyanis kiderült, kétmillió aláírást szednének össze, hét ország helyett tízből, s ami talán a legfontosabb

a teljes európai politikai térben kommunikálva azt a tényt, hogy "mi székelyek még létezünk!"

Olvasóink érdeklődésére is számot tarthat a Pestyék által készített, a szerzők szerint is "unortodox" sajtóközlemény, amely üdítő hangvételével messze kiemelkedik az egyre laposodó mezőnyből. Már a felütés is csodálatos:

Sign it Europe! - Minority Lives Matter!

A tavaszi kampány lebonyolítója, az írdalá.hu csapata az elmúlt 2 hónapban felkészült az európai kampány elindítására.

A Kárpát-medence kipipálását valahogy meg lehetett csinálni egy 30 fős gerilla csapattal, de az európai térben ez kevésnek bizonyulna. Ezért a team-et felduzzasztottuk 50 főre.

A stáb kiépítette azt a céghálót, amely alvállalkozói rendszerben elősegítheti a sikert. Az ország legjobb cégei csatlakoztak a kampányhoz.

A kampánycsapat külügyi szekciója felvette a kapcsolatot Európa jóformán összes fontosabb politikai szereplőjével, annak érdekében, hogy élő kapcsolatrendszerrel rendelkezzünk.

Kijelöltük a célokat, a meghatároztuk a kommunikációs stratégiát. Hármas vállalást tettünk. Egymillió helyett kétmillió aláírást teszünk Brüsszel asztalára. 7 helyett 10 országban teljesítjük a limitet. Az egész európai térben kommunikáljuk, hogy léteznek székelyek. Ezen vállalás részeként, az Unióban kisebbségi létben élő 50 millió ember megmaradását is akarjuk segíteni.

Meghatározásra került a 7 új célország: Horvátország, Szlovénia, Spanyolország, Litvánia, Svédország, Észtország és Lettország.

Meghatároztuk az üzenetek stílusát: pacifista, az egyetértést, a megbékélést hangsúlyozó kampányt szeretnénk.

A kommunikációs stratégiát és a költségvetést eljuttattuk a politikai és a kulturális élet számos szereplőjének, akik támogatják az abban leírtakat.

Július elején kezdtük el kiépíteni azt a fiatalokra és főleg egyetemistákra épülő aktivista hálózatot, amely már az első 24 óra alatt megdöbbentő eredményt hozott. Már egy hét után Bilbaótól Tallinig terjeszkedett a network. Működik. És gombnyomásra aktivizálható.

Összegyűjtöttük azokat a nemzetközi elemzéseket, amelyek azt bizonyítják, hogy a költségvetés reális számításokon alapul. Arra az esetre, ha nemtelen támadás érné a székely kampányt.

Kiépültek a nemzetközi sajtókapcsolataink is, hogy ne csak kizárólag a social media felületeken folyjon a kampány, hanem a hagyományos, offline tér is segítse azt. A Kárpát-medence sajtója már tavasszal bebizonyította, hogy ezerrel mellettünk áll. Várják üzeneteinket.

Ezekben a napokban száll fel a fehér füst Brüsszelben. Hamarosan megkezdjük a kampányt.

A kezdeményezéshez ITT lehet csatlakozni.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.