2022. január 27., 12:20

Iskolabuszprogramot indít a Rákóczi Szövetség 15 felvidéki településen

A Rákóczi Szövetség, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Szövetség párt közös sajtótájékoztatót tartott Nagysallón a magyar alapiskolába járást 2022. szeptemberétől segítő iskolabuszokról.

Nagysalló
Fotó: Hajtman Gábor

A sajtótájékoztatót Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke, Lőrincz Katalin, a Lévai Juhász Gyula alapiskola igazgatónője és Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke nyitották meg.

Csáky Csongor: A határon túli magyarok 2010 óta számíthatnak az anyaország támogatására

Csáky Csongor köszönetet mondott a népszámláláson való részvételért. Szerinte nagyon fontos az, hogy

sokan felvállalták a magyar identitásukat.

Külön örömhírnek nevezte azt is, hogy több mint 3600 új magyar elsőst írattak be a következő iskolaévre. Ez három százalékkal nagyobb arány, mint az előző évben. Elmondása szerint 2010 óta tud a határon túli közösség kapaszkodni az anyaországba, hiszen Magyarország soha nem hagyja őket cserben. Köszönetet mondott Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség korábbi elnökének,

aki óriási munkával segítette a határon túli közösségek munkáját.

Mint elmondta, a Rákóczi Szövetség most is azon dolgozik, hogy minél több magyart ösztönözzenek arra, hogy a magyar iskolát válassza.

Ezért született meg az az ötlet, hogy szeptembertől a Rákóczi Szövetség 16 iskolabusszal segíti, elsősorban a nyelvhatáron, a  magyar iskolába járást. Összesen 15 felvidéki település részesül ebben a  támogatásban.

Csáky Csongor elmondta, nem volt könnyű kiválasztani ezeket a településeket, figyelembe kellett venni az elmúlt év statisztikáit, ahol a nyelvhatár húzódik.

Ezek a települések: Nagyszarva, Hetény, Nagysalló, Léva, Ipolyság, Ipolyvisk, Ipolynyék, Ipolybalog, Ipolyvarbó, Losonc, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Bodrogszerdahely és Nagykapos.

Csáky Csongor kiemelte, a Rákóczi Szövetség nemcsak a buszokat támogatja, hanem annak az üzemeltetését is, amelyet a magyar kormány fedez.

csáky csongor
Fotó:  Hajtman Gábor
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.
Forró Krisztián: Minden magyar felelős minden magyarért

Forró Krisztián nem nevezte kudarcnak a népszámlálási eredményeket, hiszen nem történt nagy zuhanás a magyarok számában. Éppen ezért tartja fontosnak a Rákóczi Szövetség kezdeményezését,

mert ezáltal is nagyon sok gyermeknek nyújtanak segítséget.

Köszönetet mondott a szülőknek, hogy a magyar iskolákba íratják a gyermekeiket. Külön megköszönte a Rákóczi Szövetség kezdeményezését és a magyar kormány támogatását. Forró kiemelte, hogy

nemcsak a szülők felelőssége a magyar iskolaválasztás, de fontos szerep hárul a különböző helyi magyar szervezetekre, amelyek szintén ösztönözhetik a magyar diákokat, hogy bátran válasszák a magyar iskolát.

A családok, a közösség és az iskola számára is nagy segítség ez a támogatás. A Rákóczi Szövetség tartja magát ahhoz a jelszóhoz, hogy minden magyar felelős minden magyarért.
Forró Krisztián
Fotó:  Hajtman Gábor

 

Csenger Tibor: Égető szükség volt erre a támogatásra

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke elmondta, az iskolabuszprogram hozzásegíti a magyar közösség megmaradását a Felvidéken. 

A Lévai járásban nagyon sok az olyan település, ahol szórványban élnek a gyerekek, ezért  sokan azért járnak szlovák iskolákba, mert nem jó a közlekedés - emelte ki.

Elmondása szerint a magyar diákok csak kínlódnak a szlovák iskolákban, mert nem tudnak kellőképpen teljesíteni. Éppen ezért óriási segítség ez néhány Lévai járásban lévő településnek. Csenger Tibor nem felejtette el megköszönni minden iskolaigazgatónak az alázatos munkát, sok sikert és erőt kívánt a további feladatokhoz, hiszen rajtuk is nagy a felelősség.

Mint elmondta, minden magyarországi támogatást el kell fogadni, mert ez csak tovább erősíti a felvidéki közösséget.

csenger tibor
Fotó:  Hajtman Gábor
Csenger Tibor
Lőrincz Katalin: A magyar kormány soha nem hagy cserben egy magyar gyermeket sem

Lőrinzc Katalin, a lévai Juhász Gyula Alapiskola igazgatónője is szintén köszönetet mondott a támogatásnak. Egy személyes példát is megosztott. Visszaemlékezett arra, milyen volt, amikor a szülők indították útnak a gyermekeket az iskolákba. Elmondta, hogy

a kilencvenes években néhány magyar iskola megszűnt, éppen ezért sokan választották a szlovák iskolát.

Elmondása szerint, voltak kitartó családok, akik még akkor is a magyar iskolát választották. Lőrincz Katalin kiemelte, jelen helyzetben is nagy a küzdés a szórványvidékeken. Elmondta, hogy

fontos esélyt adni az utaztatásra, mert sok szülő nem tudja biztosítani a gyerekek iskolába jutását.

Mint hozzátette, a magyar kormány soha nem hagy cserben egy magyar gyermeket sem. A kisiskolások utaztatása néhány országban már alapkövetelmény – mondta.

Lőrincz Katalin
Fotó:  Hajtman Gábor
Lőrincz Katalin

Lőrincz Katalin kiemelte, hogy a magyar kormány két nagyon fontos célkitűzést biztosít ezzel a támogatással: a biztonságot és az anyanyelvi oktatás biztosítását. Elmondta, igyekeznek a szülőket személyesen is tájékoztatni, illetve különböző programokat is biztosítanak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.