magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. november 3., 13:27

Hétköznapi hőseink – Írjunk történelmet

Budapesten mutatkoznak be három napon át a Hétköznapi hőseink - Írjunk történelmet című pályázatban résztvevő határon túli diákok, akiket szerdán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntött a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Hétköznapi hőseink
Fotó: MTI

Fontos, hogy tudjuk, honnan jöttünk, a felkutatott helyi hősök pedig nemcsak a közösségnek, hanem másoknak is muníciót adnak - hangsúlyozta Fekete Péter köszöntő beszédében.

Mint rámutatott, múltunk, a gyökereink kapaszkodót jelentenek, amelyeket meg kell találni és megfelelő helyre el kell helyzeni, de saját magunkban is szükségünk van kapaszkodókra. A határon túli fiatalok, amikor felkutatták a helyi hősöket, ilyen kapaszkodókat építettek - tette hozzá.

Ez a három nap a hőseinkről szól, azokról, akik ott élnek a határon túli településeken - hangsúlyozta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, kiemelve, hogy a projekt résztvevői az egész Kárpát-medencéből érkeztek: a dél-erdélyi Meggyesről, Komárom környékéről, a Csallóközből, Vajdaságból és a Muravidékről is. A projektben 12 éves kortól 24 éves korig vettek részt fiatalok.

Hétköznapi hőseink
Csáky Csongor
Fotó:  MTI
Mindegyikük felkutatta a maga területén egy kis szegletét annak a múltnak, amely a helyi közösséghez kapcsolódik és ráirányítja a figyelmet az ottani értékekre"

- emelte ki, hozzátéve: a pályázatra több értékes munka érkezett, amely segíti a Kárpát-medencei települések múltjának tudatosítását, megőrzését. 

Csáky Csongor kitért arra, hogy a résztvevők a három nap alatt délelőttönként videóelőadásban mutatják be azokat az embereket akiket megtaláltak, felkutattak, délutánonként pedig egyebek mellett a Parlamentet, a Nemzeti Színházat látogatják meg.

Igyekeztünk olyan programokat összeállítani a résztvevőknek, amely megpróbál olyan metszetet adni a főváros kultúrájából, amely sokak számára meghatározó lehet"

- mondta, megjegyezve: vannak olyanok, akik még soha nem jártak a magyar fővárosban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.