2023. április 30., 10:59
Frissítve: 2023. ápr. 30. 13:31

Ferenc pápa: Legyetek nyitott kapuk

Nagyjából egy óra alatt megtelt a Kossuth Lajos tér Ferenc pápa vasárnap délelőtt tartandó szentmiséje előtt. A katolikus egyházfő nyitott fehér autóban érkezett kilenc óra körül a térre, mögötte Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek volt látható.

Pápalátogatás, Kossuth tér
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A pápát üdvrivalgással fogadták a hívek. A lassan gördülő kocsiba menet közben odanyújtottak hozzá egy kisgyereket, akinek megsimogatta a fejét. Többen a tömegben magyar, illetve vatikáni zászlót lengettek. A zászlókról, transzparensekről kiderül, hogy a magyar városokon túl szinte az összes határon túli országból érkeztek résztvevők.

A szentmise elején, a bevonuláskor Liszt Ferenc Krisztus című oratóriumából az egyházalapításról szóló Tu es Petrus (Te Péter vagy) kezdetű rész hangzott el. A mise állandó részei Kodály Zoltán Magyar miséjének tételei voltak.

Ferenc pápa egyedi miseruhában - fehér és arany színű, a feltámadt Krisztust ábrázoló és a Dunára is utaló miseruhában tartotta a szentmisét,

amelyet a Szociális Testvérek Társaságához tartozó Fecske Orsolya szerzetesnő, festőművész tervezett az MKPK felkérésére. A miseruhán a fehér és az arany színek dominálnak, amelyek a katolikus hagyományok és a liturgikus előírások szerint a húsvéti időszakra utalnak, írja a telex.hu.

Az egyházfő szentbeszédében örömét fejezte ki afelett, hogy a szentmisén együtt vannak jelen a püspökök, papok, szerzetesek és a világi hívek is.

Pápalátogatás, Kossuth tér
Fotó:  MTI/Máthé Zoltán

"Érezzük meg annak örömét, hogy Isten szent népe vagyunk. Mindannyian az ő meghívásából születtünk, ő gyűjtött egybe minket, és ezért vagyunk az ő népe, a nyája, az ő egyháza” – mondta a pápa.

Nyissuk ki a kapukat, próbáljunk mi is szavakkal, gesztusokkal, hétköznapi tettekkel olyanok lenni, mint Jézus”

– kérte szentbeszédében Ferenc pápa a híveket arra, hogy váljanak olyan kapukká, amelyeket senki előtt sem csapnak be, és amelyeken bárki beléphet. A Szentatya egyúttal az egyházi közösség nyitottságának fontosságát is hangsúlyozta, fontos, hogy ne zárkózzon be azok előtt, akik „nincsenek rendben”, vagy Isten bocsánatára vágynak.

Pápalátogatás, Kossuth tér
Fotó:  MTI/Illyés Tibor

Ezt követően a Szentatya arról beszélt, hogy Jézus ki is vezeti a juhait. Előtte azonban nyájba tereli őket, majd kiküldi azokat a nagyvilágba, hogy terjesszék az igét. Mint mondta, Jézus az a kapu, amely a világba irányít bennünket. „Arra buzdít, hogy menjünk ki, és találkozzunk testvéreinkkel” – mondta a Szentatya hozzátéve, arra kaptunk meghívást, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és legyen bennünk bátorság eljutni a perifériákra is, ahol szükség van az evangélium világosságára.

Szentbeszédében a pápa arról is beszélt, hogy soha ne engedjük, hogy megfosszanak bennünket attól az örömtől és békességtől, amit ő adott nekünk.

„Ne zárkózzunk be a problémákba vagy a közömbösségbe, hagyjuk, hogy  a mi pásztorunk kísérjen minket, s vele az új élet fényében ragyogjon az életünk, a családunk, keresztény közösségeink és egész Magyarország” – mondta a Szentatya.

Szentatya: béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő

A Szentatya a béke építésére kérte a világ vezetőit a Kossuth téren bemutatott szentmise végén, egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőért fohászkodva. A katolikus egyházfő beszédét magyarul zárta: "Isten, áldd meg a magyart!" - írja az MTI.

Ferenc pápa Szűz Máriára, a Magyarok Nagyasszonyára bízott minden magyart, az európai kontinens hitét és jövőjét és a béke ügyét. A szentmise végén, a Regina caeli ima előtt azért fohászkodott Szűz Máriához, hogy tekintsen a sokat szenvedő népekre, különösen a "szomszédos, meggyötört ukrán és az orosz népre, neked szentelt népeidre".

Arra kérte a "béke királynőjét", öntse az "emberek és a népek vezetőinek szívébe a vágyat, hogy a békét építsék, hogy a következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsák, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt, egy testvérekkel és nem falakkal teli világot".

Azért is imádkozott a Szűzanyához, hogy az egyház Európában újra megtalálja az imádság erejét, újra felfedezze Mária alázatát és engedelmességét, a tanúságtétel lelkesedését és az igehirdetés szépségét.

Ferenc pápa köszönetet mondott az egész magyar népnek azért a fogadtatásért és szeretetért, amit magyarországi látogatása során megtapasztalt.

Hálás vagyok nektek ezekért a napokért, a szívemben hordozlak benneteket, és kérlek, hogy imádkozzatok értem"

- mondta, beszédét magyarul zárva: "Isten, áldd meg a magyart!". Beszédét a hívek tapssal fogadták. Sokan elérzékenyültek akkor is, amikor  a Maria-kegykép előtt a szentmise végén lerótta kegyeletét. A misén nagyon sokan családostul voltak, egészen apró gyerekekkel, pár hetes babát is látni lehetett a téren. 

A hívek könyörgése több nyelven zajlott, a német után közvetlenül az ukrán következett. Érezhetően a háborúra reagálva az hangzott el, hogy

Imádkozzunk a világ békéjéért, hogy a hatalmat gyakorlók és mindazok, akik társadalmi felelősséget vállaltak, az igazi jót keressék, hogy a nemzetek egyetértésben élhessenek”

- írja a telex.hu, amely szerint az áldozás a Kossuth téren és azon kívül is zajlott. Több mint 70 ezer ostyával készültek az eseményre.

Erdő Péter: Köszönjük, hogy eljött meglátogatni a szegényeket 

Ferenc pápa miséje után Erdő Péter bíboros megköszönte, hogy ellátogatott Magyarországra, "egy olyan néphez, ami ezer éve „szeretettel ragaszkodik ahhoz a nyugati kereszténységhez, amelyről sokszor úgy érezte, hogy megfeledkezett róla” - írja  a telex.hu.

Erdő Péter azt is megköszönte, hogy a Szentatya meglátogatta a szegényeket és a menekülteket, azokat a menekülteket, akik „innen, a szomszédból, Ukrajnából érkeztek”. 

A telex.hu szerint a bíboros arról is beszélt, hogy a Duna mentén élő népek megtanulták, hogy az nemcsak egy elválasztó határ, hanem – „ha bölcs hozzáértéssel hidakat építünk” – akkor össze is köti a népeket. 

Köszönjük, Szentatya, hogy elhozta hozzánk a dialógus és a béke üzenetét, amely ma különösen is időszerű" 

– tette még hozzá Erdő Péter bíboros, Isten áldását kérve Ferenc pápára és szolgálatára, és a Szentatya apostoli áldását kérve a jelenlévőkre. A bíboros Szent István szobrát ajándékozta Ferenc pápának.

A zarándokbuszok a szentmisét követően megindultak hazafelé, mivel a mise után legkésőbb egy órán belül el kell hagyni a parkolókat. Az időjárás kegyes volt, a pápai szentmise ideje alatt sütött a nap, de enyhén fújdogált a szél is, ami a sűrű tömegben valóságos áldás volt. 

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.