lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2021. február 13., 17:21

Esélyt az önálló életre!

A Nem Adom  Fel Alapítvány kampánya mellé álltak népszerű designerek, divattervezők, kozmetikai márkák, hogy egy – egy termékükkel támogassák a Mikes Lélekközpont megépülését. A felajánlások jótékonysági tombolajegyek támogatott lakhatás keretében megépülő központra fordítja az alapítvány.

A Mikes Lélekközpont ad majd otthont 10 fogyatékossággal élő fiatalnak, ahol önállóan élhetnek teljes életet, minimális segítség mellett. Budapesten és szűkebb agglomerációjában a fogyatékossággal élő fiatalok számára jelenleg nagyon kevés ilyen lehetőség van.

A virtuális farsang tombolájához nagyon sokan csatlakoztak, híres, nemzetközileg elismert designerek, tervezők és kozmetikai cégek is. Külön öröm, hogy a felajánlók köréhez csatlakozott a felvidéki Violinda Design kézműves vállalkozás, aki az értéknövelő újrahasznosítás képviselője.

A VIOLINDA (Viola Melinda vezetésével) 2017-ben kezdett el az értéknövelő újrahasznosítás, upcycling művészetével foglalkozni. 

A kidobásra szánt anyagból valami újat és értékes terméket alkot egy ősi maja hajtogatási technikával. Az alapanyag a mások által kidobásra ítélt hulladék papír, újság, csomagoló anyag maradék, lejárt szórólap. De más is akad, mint a könyvkötészeti műbőr, a szalagfüggöny vagy a tapéta! Az értéktelen „szemét” így értékes termékké válik, lesz belőle valami, amiből nincs még egy a világon. Termékeik 100 %-ban kézzel készülnek, vízállóak, strapabíróak, esztétikusak, praktikusak és könnyen kezelhetőek- kézi és válltáskák, alkalmi kiegészítők, pénztárcák, sminktáskák, ékszerek. Így a környezetvédelem DIVATTÁ válik.

Violinda

A VIOLINDA Design másik fő értéke, hogy autizmussal és fogyatékkal élő embereket is bevon az alkotófolyamatokba, ezzel nemcsak fejlesztést nyújt, hanem munkalehetőséget is biztosít a megváltozott munkaképességű embereknek.

A Mikes Lélekközpont megépítését támogatói tombola megvásárlásával lehet elősegíteni. A befolyt összeg pedig az építkezést hivatott támogatni. 

Az Alapítvány már évek óta szeretne ebben segítséget nyújtani és megvalósítani ezt a támogatott lakhatási projektet. 2019-ben, az eddigi gyűjtéseink eredményeként sikerült megvásárolni egy 1600 nm-es telket a XI. Mikes Kelemen úton. Következő lépésként, idén szeretnék elkészíttetni a terveket, és ha lehet, elkezdeni az építkezést, hogy a beköltöző fiatalok álma mihamarabb megvalósulhasson. 

A tervezett Mikes Lélekközpont különlegessége, hogy az állam által fenntartott szociális intézményekkel ellentétben, itt mindenkinek saját külön kis apartman kerülne kialakításra, szobával és fürdőszobával, valamint egy közösségi tér konyhával, ahol a lakók kedvük szerint közösen is eltölthetnék szabadidejüket, de igény szerint elvonulhatnának saját lakrészükbe.

Az esemény végén, február 16-án online sorsolás keretében húzzák ki a szerencsés nyertesek nevét, akik támogatásukért cserébe hazavihetik a designerek által felajánlott termékek egyikét. 

Az eseményről bővebben ITT olvashat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.