2023. május 7., 12:46

Magyar Majális kilencedszer – KÉPEKKEL

A dunaszerdahelyi Csemadok, Dunaszerdahely város önkormányzata, az YBS DAC fanklub és a Sikabony Polgári Társulás szervezésében idén május 6-án is megrendezték a Magyar Majálist a városi szabadidőparkban.

magyar-majalis-kilencedszer-05
Galéria
+12 kép a galériában
A májusfa díszítése
Fotó: Lacza Gergely

A zenés-táncos programok mellett kézművesek is jelen voltak és termelői piac is várta az érdeklődőket, a lacikonyhán pedig finomabbnál finomabb ételeket kóstolhattak meg a majálisra látogatók. Természetesen a legkisebbeknek is színes programokkal készültek, a játszótéren kézműves foglalkozások, lufifújás és arcfestés várta a gyerekeket.

magyar-majalis-kilencedszer-01
A Magyar Majálison kézműves termékeket is árusítottak
Fotó:  Lacza Gergely

A majálisról nem hiányozhatott a sport sem. Reggel 9 órától az YBS DAC fanklub nyolc csapat részvételével nemzetközi szurkolói focikupát rendezett a MOL Aréna melletti műfüves pályán.

magyar-majalis-kilencedszer-03
Az YBS DAC fanklub focikupája
Fotó:  Lacza Gergely
A majális a hagyományőrzés jegyében zajlott, így a rendezvény elmaradhatatlan része volt a májusfaállítás. Nálunk és Európa-szerte is szokás volt hogy május elsején színes szalagokkal díszített májusfát állítottak, ami az udvarlási szándék kifejezésére szolgált. Sokhelyütt ma is őrzik a hagyományt, a Csallóköz falvaiban ma is szinte mindenhol felállítják a fát az erős legények. A színpadon, majd a májusfa körül az Alistáli Művészeti Alapiskola Csiribiri és Hajnal néptánccsoportjai táncoltak, közben a táncosok és az odasereglett önkéntesek szalagokkal díszítették, majd felállították a fát.
magyar-majalis-kilencedszer-07
Áll a májusfa
Fotó:  Lacza Gergely

Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója felelevenítette a májusfaállítás szokásait, és egyéb érdekességeket is elárult a témával kapcsolatban:

A legfontosabb dolog az, hogy szalagokat kötnek a fára. Mi jut erről eszébe mindenkinek? Elsőként talán egy fa, ami virágzik. Ugyanis ez az az időszak, amikor az emberek tulajdonképpen annak örültek, hogy a természet megújul, kivirágzik, kizöldül. Ilyentájt az óeurópai kultúrában zöldágjárások történtek. Az óvodában és az iskolában énekeltünk, hogy Bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske... Ezek a régi hagyományokra visszautaló dolgok, amikor zöld ágakkal jártak ide-oda... A lányok a falukban énekeltek... Zoboralján még most is vannak ennek hagyományai. Persze, a Csallóközben is, a legények a leányoknak állították ezt ezt a fát, de hogy miért egy ilyen nagy fát állít a legény a leánynak, arról már a gyerekeknek nem is szoktunk mesélni, vagyis hogy mit jelképez ez a fa...”

Nagy Iván elmesélte, hogy rengeteg dolog fűződik ehhez a hagyományhoz:

Képzeljék el, olyan helyeken, ahol azt gondoltuk, nem állítanak ilyen fát, éppen most derült ki – amikor Hodos történetét kutatjuk –, hogy van olyan dűlőnév, ami arra utal, hogy onnan szedték ki a májusfát.”

Fantasztikus, hogy ilyen hagyományok tovább élnek a Csallóközben, sommázta örömét.

magyar-majalis-kilencedszer-04
Nagy Iván
Fotó:  Lacza Gergely

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere kifejtette, hogy ez a rendezvény rólunk szól, a magyar közösségről, a dunaszerdahelyiekről, a csallóköziekről. Az alistáli fiatalok produkcióját értékelve leszögezte, hogy ilyen fiatalokra van szükség, akik a magyar kultúrát megtartják és továbbadják, és nem érdemtelenül kaptak aranysávos elismerést.

Ez egy olyan rendezvény, amely a közösségünket összetartja, és ami nagyon fontos, hogy mi a magyarságunkat nem mások ellenében éljük meg, hanem magunkért. Azért, hogy megtartsuk identitásunkat, megtartsuk magyarságunkat és erre pedig büszkék is vagyunk”,

emelte ki a polgármester.

magyar-majalis-kilencedszer-09
Hájos Zoltán
Fotó:  Lacza Gergely

Bugár György városi képviselő, a rendezvény egyik fő szervezője köszönetet mondott a közönségnek, hogy

eljött, ide közénk velünk ünnepelni a közösség összetartozását, és összetartozásunk erejét”.

Ezenkívül a dunaszerdahelyi Csemadoknak, továbbá a járás Csemadok alapszervezeteinek, az önkormányzatnak, a város intézményeinek, cégeinek is köszönetét fejezte ki, hogy hozzájárultak a majális sikeréhez.

Szeretném kiemeltem hangsúlyozni, hogy a munka jó részét a napokkal ezelőtt megválasztott diákönkormányzat tagjai vállalták, akik most is itt vannak körünkben. Senki ne mondja Dunaszerdahely város vezetésének, hogy ezekkel a fiatalokkal nem lehet mit kezdeni! Tisztelettel jelentem, ezt a majálist ők rakták össze”,

mondta Bugár György.

magyar-majalis-kilencedszer-11
Bugár György
Fotó:  Lacza Gergely

A későbbiekben fellépett a Csill & Dance tánccsoport, továbbá a város iskoláinak diákjai színes színpadi műsorral. Közben találkozhattunk a MOL Extraliga bajnokaival, a HC DAC Dunaszerdahely női kézilabdacsapat tagjaival és volt karatebemutató a Fight Club Hodus jóvoltából. Népzenei dalcsokorral lépett fel a Felsővámosi Népdalkör és a Nyárasdi Népdalkör, melyet Nagy Viki és Kiripolszky Péter zenés műsorai követtek. Este a Kalandor zenekar Varga Mónikával és Petőcz „Oscarius” Lacival, továbbá a GolDDies zenekar szórakoztatta a közönséget, majd a majális utcabállal zárult.

magyar-majalis-kilencedszer-12
Csill & Dance tánccsoport
Fotó:  Lacza Gergely
magyar-majalis-kilencedszer-02
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.